Ciecierzyca po indyjsku

Opublikowano: 15.12.2021 r., 12:37 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciecierzyca po indyjsku
Ciecierzyca po indyjsku
Dobre, indyjskie curry z ciecierzycy w pomidorach jest bardzo aromatycznym, wegańskim daniem. Ciecierzyca po indyjsku jest zdrowa, pożywna i bardzo sycąca.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 135 min
190 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa (220 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Pomidor (250 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (150 g)
  • Mleczko kokosowe (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, kurkuma, imbir świeży, kumin, papryka ostra, kolendra nasiona mielone, cynamon, czosnek, kardamon
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, duża miska

Przepis na ciecierzycę po indyjsku krok po kroku

Ciecierzycę namocz przez noc w wodzie.

Namoczoną ciecierzycę gotuj do miękkości przez około 90 minut.

Pomidora sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.

W garnku podsmaż na oleju posiekaną w kostkę cebulę, mały kawałeczek startego na tarce imbiru, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz odrobiną soli. Smaż chwilę do zarumienienia.

Do cebuli dodaj po 1 łyżeczce cynamonu, kurkumy, kuminu, kolendry oraz papryki słodkiej ostrej. Dodaj też 3 nasionka kardamonu. Wrzuć pokrojone pomidory i przecier pomidorowy. Gotuj wszystko około 5 minut.

Dodaj ugotowaną ciecierzycę. Dopraw solą.

Gotuj pół godziny.

Dodaj mleczko kokosowe, wymieszaj, dopraw do smaku. Zagotuj przez chwilkę.

Podawaj z ryżem.

Jak oceniasz przepis na ciecierzycę po indyjsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,1% osób

Więcej informacji na temat ciecierzycy po indyjsku

Dobre, indyjskie curry z ciecierzycy w pomidorach jest bardzo aromatycznym, wegańskim daniem. Ciecierzyca po indyjsku jest zdrowa, pożywna i bardzo sycąca. Ma niezwykle wyrazisty smak. Przepis na ciecierzycę po indyjsku jest prosty i niezwykle wartościowy. By jednak go przygotować, trzeba poświęcić czas na moczenie ciecierzycy oraz na jej ugotowanie. Zwykle indyjskie curry z ciecierzycy w pomidorach podaje się z ryżem. Jeżeli nie wiesz jak zrobić ciecierzycę po indyjsku, zapoznaj się z najważniejszymi poradami.

Ciecierzyca po indyjsku z pomidorami to popularna w kuchni indyjskiej potrawa. Składa się z ciecierzycy, pomidorów, cebuli, przecieru pomidorowego, mleczka kokosowego i dużej ilości przypraw. Bardzo często serwuje się ją z ugotowanym ryżem. Pasuje doskonale do indyjskich chlebków nazywanych naan. Jak zrobisz ciecierzycę po indyjsku, musisz zaopatrzyć się w dużą ilość przypraw. Przepis na ciecierzycę po indyjsku zawiera: cynamon, kurkumę, kolendrę, paprykę słodką oraz ostrą, kumin i kardamon. Do tego dodaje się też imbir oraz czosnek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać jeszcze inne przyprawy, zależnie od gustu. Przykładem jest garam masala. Indyjskie curry z ciecierzycy jest więc potrawą bardzo przyprawioną. Z tego właśnie słyną potrawy robione po hindusku.

Ciecierzyca po indyjsku to posiłek, który jest zdrowy i bogaty odżywczo. Jest to dobra potrawa, która zda egzamin w diecie wegańskiej. Ciecierzyca po hindusku nie zawiera nabiału, ponieważ zabielana jest mleczkiem kokosowym. Nie ma w niej także glutenu. Ma dużą ilość białka oraz błonnika.

Indyjskie curry z ciecierzycą jest to dobre danie, które bardzo łatwo się robi. Pamiętaj, by przed zrobieniem przepisu na ciecierzycę po indyjsku przygotować wcześniej cieciorkę. Należy ją uprzednio moczyć całą noc. Jak zrobić ciecierzycę po indyjsku? Ciecierzycę umieść w garnku i zalej świeżą wodą. Odstaw na całą noc. Następnego dnia odcedź ciecierzycę i zalej ją świeżą wodą. Ugotuj ją do miękkości. Zajmie to około 90 minut. W międzyczasie sparz pomidora i zdejmij z niego skórę. Pokrój go drobniej. W drugim garnku można już zacząć przygotowywać resztę. Na oleju usmaż pokrojoną drobno cebulę wraz z imbirem, czosnkiem i odrobiną soli. Do zarumienionej cebuli wrzuć przyprawy, świeżego pomidora i przecier pomidorowy. Wymieszaj i gotuj kilka minut. Po tym czasie dodaj ciecierzycę. Powinna się gotować około pół godziny. Gdy minie ten czas wlej mleczko kokosowe, zamieszaj i dopraw do smaku. Jeszcze chwilę gotuj. Cieciorka po hindusku jest gotowa.

Alergeny w ciecierzycy po indyjsku

Lista alergenów dla ciecierzycy po indyjsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ciecierzycę po indyjsku

Wartości odżywcze ciecierzycy po indyjsku

na 100g gotowej potrawy

To bardzo zdrowy przepis. Świetny w diecie wegańskiej. Bez nabiału, bez glutenu. Zawiera białko roślinne i dużo witamin oraz składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
82.99
190.88
Białko (g)
2.91
6.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
12.93
29.74
Węglowodany przyswajalne (g)
11.44
26.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
3.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
2.58
5.94
Tłuszcze nasycone (g)
0.93
2.13
Tłuszcze nienasycone (g)
1.66
3.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.05
2.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.61
1.40
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.37
5.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
20.88
48.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.23
14.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.95
11.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.46
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.06
46.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
176.70
406.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
117.39
269.99
Potas (mg)
207.76
477.86
Wapń (mg)
40.22
92.49
Fosfor (mg)
79.14
182.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
1.54
Cynk (mg)
0.21
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciecierzycy po indyjsku 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciecierzycy po indyjsku

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
220 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 220 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidor
250 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 250 g
Przecier pomidorowy bez soli
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Mleczko kokosowe
200 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Koszt składników
30.00