Ciecierzyca po indyjsku
- Ciecierzyca konserwowa (220 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Cebula (100 g)
- Pomidor (250 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (150 g)
- Mleczko kokosowe (200 ml)
Przepis na ciecierzycę po indyjsku krok po kroku
Ciecierzycę namocz przez noc w wodzie.
Namoczoną ciecierzycę gotuj do miękkości przez około 90 minut.
Pomidora sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.
W garnku podsmaż na oleju posiekaną w kostkę cebulę, mały kawałeczek startego na tarce imbiru, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz odrobiną soli. Smaż chwilę do zarumienienia.
Do cebuli dodaj po 1 łyżeczce cynamonu, kurkumy, kuminu, kolendry oraz papryki słodkiej ostrej. Dodaj też 3 nasionka kardamonu. Wrzuć pokrojone pomidory i przecier pomidorowy. Gotuj wszystko około 5 minut.
Dodaj ugotowaną ciecierzycę. Dopraw solą.
Gotuj pół godziny.
Dodaj mleczko kokosowe, wymieszaj, dopraw do smaku. Zagotuj przez chwilkę.
Podawaj z ryżem.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat ciecierzycy po indyjsku
Dobre, indyjskie curry z ciecierzycy w pomidorach jest bardzo aromatycznym, wegańskim daniem. Ciecierzyca po indyjsku jest zdrowa, pożywna i bardzo sycąca. Ma niezwykle wyrazisty smak. Przepis na ciecierzycę po indyjsku jest prosty i niezwykle wartościowy. By jednak go przygotować, trzeba poświęcić czas na moczenie ciecierzycy oraz na jej ugotowanie. Zwykle indyjskie curry z ciecierzycy w pomidorach podaje się z ryżem. Jeżeli nie wiesz jak zrobić ciecierzycę po indyjsku, zapoznaj się z najważniejszymi poradami.
Ciecierzyca po indyjsku z pomidorami to popularna w kuchni indyjskiej potrawa. Składa się z ciecierzycy, pomidorów, cebuli, przecieru pomidorowego, mleczka kokosowego i dużej ilości przypraw. Bardzo często serwuje się ją z ugotowanym ryżem. Pasuje doskonale do indyjskich chlebków nazywanych naan. Jak zrobisz ciecierzycę po indyjsku, musisz zaopatrzyć się w dużą ilość przypraw. Przepis na ciecierzycę po indyjsku zawiera: cynamon, kurkumę, kolendrę, paprykę słodką oraz ostrą, kumin i kardamon. Do tego dodaje się też imbir oraz czosnek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać jeszcze inne przyprawy, zależnie od gustu. Przykładem jest garam masala. Indyjskie curry z ciecierzycy jest więc potrawą bardzo przyprawioną. Z tego właśnie słyną potrawy robione po hindusku.
Ciecierzyca po indyjsku to posiłek, który jest zdrowy i bogaty odżywczo. Jest to dobra potrawa, która zda egzamin w diecie wegańskiej. Ciecierzyca po hindusku nie zawiera nabiału, ponieważ zabielana jest mleczkiem kokosowym. Nie ma w niej także glutenu. Ma dużą ilość białka oraz błonnika.
Indyjskie curry z ciecierzycą jest to dobre danie, które bardzo łatwo się robi. Pamiętaj, by przed zrobieniem przepisu na ciecierzycę po indyjsku przygotować wcześniej cieciorkę. Należy ją uprzednio moczyć całą noc. Jak zrobić ciecierzycę po indyjsku? Ciecierzycę umieść w garnku i zalej świeżą wodą. Odstaw na całą noc. Następnego dnia odcedź ciecierzycę i zalej ją świeżą wodą. Ugotuj ją do miękkości. Zajmie to około 90 minut. W międzyczasie sparz pomidora i zdejmij z niego skórę. Pokrój go drobniej. W drugim garnku można już zacząć przygotowywać resztę. Na oleju usmaż pokrojoną drobno cebulę wraz z imbirem, czosnkiem i odrobiną soli. Do zarumienionej cebuli wrzuć przyprawy, świeżego pomidora i przecier pomidorowy. Wymieszaj i gotuj kilka minut. Po tym czasie dodaj ciecierzycę. Powinna się gotować około pół godziny. Gdy minie ten czas wlej mleczko kokosowe, zamieszaj i dopraw do smaku. Jeszcze chwilę gotuj. Cieciorka po hindusku jest gotowa.
Alergeny w ciecierzycy po indyjsku
Lista alergenów dla ciecierzycy po indyjsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ciecierzycę po indyjsku
Wartości odżywcze ciecierzycy po indyjsku
To bardzo zdrowy przepis. Świetny w diecie wegańskiej. Bez nabiału, bez glutenu. Zawiera białko roślinne i dużo witamin oraz składników mineralnych.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.