Przepis na ciecierzycę po bretońsku z kiełbasą krok po kroku
- Ciecierzyca konserwowa 400 g
- Olej rzepakowy 5 ml
- Kiełbasa podwawelska 250 g
- Czosnek 20 g
- Cebula 200 g
- Przecier pomidorowy bez soli 400 g
Rozgrzej na patelni olej. Kiełbasę pokrój w pół plasterki. Smaż aż kiełbasa się ładnie zarumieni - około 10 minut.
Obierz czosnek i cebulę i posiekaj drobno. Dodaj do podsmażonej kiełbasy i smaż około 2 minuty.
Dodaj ciecierzycę - razem z zalewą. Dodaj także 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie oraz łyżeczkę majeranku. Resztę przypraw (oprócz natki) dodaj według gustu. Całość gotuj 5 minut.
Czas na przecier pomidorowy. Wlej go do reszty składników i wymieszaj. Gotuj ostatnie 15 minut, na niewielkiej mocy palnika i pod przykryciem. W razie potrzeby dodaj wodę lub domowy bulion.
Gotową ciecierzycę po bretońsku podawaj ze świeżym pieczywem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą - cechy przepisu
Więcej o ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą
Lubisz fasolkę po bretońsku? Spróbuj koniecznie tej alternatywy i wykonaj ciecierzycę po bretońsku. Potrawę robi się bardzo szybko i w dodatku bardzo łatwo. Pyszny, sycący posiłek.
By maksymalnie przyspieszyć proces gotowania wykorzystaj ciecierzycę konserwowaną. Przepis jest bardzo szybki i mega prosty. Ten przepis zawiera najbardziej podstawowe składniki – prościej się nie da. By posiłek miał pyszny smak dodaj dużą ilość przypraw: papryka ostra, czosnek, majeranek oraz sól i pieprz to najlepsze przyprawy do tej potrawy. Ilość przypraw dostosuj pod siebie. Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą pasuje idealnie do świeżego pieczywa.
Wartości odżywcze ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą
Energia i białka
(315g)
Węglowodany w ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy w przepisie na ciecierzycę po bretońsku z kiełbasą
(315g)
Składniki mineralne w przepisie na ciecierzycę po bretońsku z kiełbasą
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą
Lista alergenów dla ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ciecierzycę po bretońsku z kiełbasą