Przepis na ciecierzycę po bretońsku z kiełbasą krok po kroku

Składniki
  • ciecierzyca konserwowa 400 g
  • Olej rzepakowy 5 ml
  • Kiełbasa podwawelska 250 g
  • Czosnek 20 g
  • Cebula 200 g
  • Przecier pomidorowy bez soli 400 g
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Rozgrzej na patelni olej. Kiełbasę pokrój w pół plasterki. Smaż aż kiełbasa się ładnie zarumieni - około 10 minut.

Obierz czosnek i cebulę i posiekaj drobno. Dodaj do podsmażonej kiełbasy i smaż około 2 minuty.

Dodaj ciecierzycę - razem z zalewą. Dodaj także 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie oraz łyżeczkę majeranku. Resztę przypraw (oprócz natki) dodaj według gustu. Całość gotuj 5 minut.

Czas na przecier pomidorowy. Wlej go do reszty składników i wymieszaj. Gotuj ostatnie 15 minut, na niewielkiej mocy palnika i pod przykryciem. W razie potrzeby dodaj wodę lub domowy bulion.

Gotową ciecierzycę po bretońsku podawaj ze świeżym pieczywem. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą
Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą
Koszt przygotowania dania
12.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
413 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
25

Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą

Lubisz fasolkę po bretońsku? Spróbuj koniecznie tej alternatywy i wykonaj ciecierzycę po bretońsku. Potrawę robi się bardzo szybko i w dodatku bardzo łatwo. Pyszny, sycący posiłek.

By maksymalnie przyspieszyć proces gotowania wykorzystaj ciecierzycę konserwowaną. Przepis jest bardzo szybki i mega prosty. Ten przepis zawiera najbardziej podstawowe składniki – prościej się nie da. By posiłek miał pyszny smak dodaj dużą ilość przypraw: papryka ostra, czosnek, majeranek oraz sól i pieprz to najlepsze przyprawy do tej potrawy. Ilość przypraw dostosuj pod siebie. Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą pasuje idealnie do świeżego pieczywa.

Wartości odżywcze ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (315g)
Energia (kalorie)
131.40 kcal
413.90 kcal
Białko
5.12 g
16.13 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą

Na 100g
Na porcję (315g)
Węglowodany
12.60 g
39.68 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
10.83 g
34.12 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (315g)
Tłuszcz
7.15 g
22.54 g
Tłuszcze nasycone
2.85 g
8.99 g
Tłuszcze nienasycone
4.30 g
13.55 g
Tłuszcze jednonasycone
2.82 g
8.87 g
Tłuszcze wielonasycone
1.48 g
4.68 g

Witaminy w przepisie na ciecierzycę po bretońsku z kiełbasą

Na 100g
Na porcję (315g)
Witamina B6
0.14 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
8.75 mg
27.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.80 mg
2.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.15 mg
3.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
21.73 µg (mcg)
68.46 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciecierzycę po bretońsku z kiełbasą

Na 100g
Na porcję (315g)
Sód
268.82 mg
846.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
249.00 mg
784.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
30.92 mg
97.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
79.11 mg
249.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.10 mg
3.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.43 mg
1.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.19 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą

Lista alergenów dla ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ciecierzycę po bretońsku z kiełbasą

Cena przygotowania ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
ciecierzyca konserwowa
400 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
5 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Kiełbasa podwawelska
250 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Liczba porcji:
Razem
32.00
Łączny koszt
12.83
Jak oceniasz przepis na ciecierzycę po bretońsku z kiełbasą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób