Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą

Opublikowano: 24.05.2021 r., 13:45 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą
Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą
Lubisz fasolkę po bretońsku? Spróbuj koniecznie tej alternatywy i wykonaj ciecierzycę po bretońsku. Potrawę robi się bardzo szybko i w dodatku bardzo łatwo. Pyszny, sycący posiłek.
Przygotowanie 30 min
413 kcal
Kcal w porcji
315 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa (400 g)
  • Olej rzepakowy (5 ml)
  • Kiełbasa podwawelska (250 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Cebula (200 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na ciecierzycę po bretońsku z kiełbasą krok po kroku

Rozgrzej na patelni olej. Kiełbasę pokrój w pół plasterki. Smaż aż kiełbasa się ładnie zarumieni - około 10 minut.

Obierz czosnek i cebulę i posiekaj drobno. Dodaj do podsmażonej kiełbasy i smaż około 2 minuty.

Dodaj ciecierzycę - razem z zalewą. Dodaj także 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie oraz łyżeczkę majeranku. Resztę przypraw (oprócz natki) dodaj według gustu. Całość gotuj 5 minut.

Czas na przecier pomidorowy. Wlej go do reszty składników i wymieszaj. Gotuj ostatnie 15 minut, na niewielkiej mocy palnika i pod przykryciem. W razie potrzeby dodaj wodę lub domowy bulion.

Gotową ciecierzycę po bretońsku podawaj ze świeżym pieczywem. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na ciecierzycę po bretońsku z kiełbasą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą

Lubisz fasolkę po bretońsku? Spróbuj koniecznie tej alternatywy i wykonaj ciecierzycę po bretońsku. Potrawę robi się bardzo szybko i w dodatku bardzo łatwo. Pyszny, sycący posiłek.

By maksymalnie przyspieszyć proces gotowania wykorzystaj ciecierzycę konserwowaną. Przepis jest bardzo szybki i mega prosty. Ten przepis zawiera najbardziej podstawowe składniki – prościej się nie da. By posiłek miał pyszny smak dodaj dużą ilość przypraw: papryka ostra, czosnek, majeranek oraz sól i pieprz to najlepsze przyprawy do tej potrawy. Ilość przypraw dostosuj pod siebie. Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą pasuje idealnie do świeżego pieczywa.

Alergeny w ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą

Lista alergenów dla ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ciecierzycę po bretońsku z kiełbasą

Wartości odżywcze ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą

na 100g gotowej potrawy

Potrawa zawiera dobre źródło białka oraz węglowodanów pochodzące z ciecierzycy. Jest to danie syte i nie zawiera ogromnej ilości kilokalorii, o ile kiełbasa nie jest bardzo tłusta.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kcal)
131.40
413.90
Białko (g)
5.12
16.13
Fenyloalanina (mg)
0.22
0.69
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany (g)
12.60
39.68
Węglowodany przyswajalne (g)
10.83
34.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.76
5.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz (g)
7.15
22.54
Tłuszcze nasycone (g)
2.85
8.99
Tłuszcze nienasycone (g)
4.30
13.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.82
8.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.48
4.68
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.14
Cholesterol (mg)
11.96
37.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina A (µg (mcg))
10.04
31.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.75
27.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.43
Witamina E (mg)
0.80
2.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.57
4.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.15
3.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.73
68.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
100.63
316.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód (mg)
268.82
846.77
Potas (mg)
249.00
784.34
Wapń (mg)
30.92
97.39
Fosfor (mg)
79.11
249.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.10
3.47
Cynk (mg)
0.43
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
400 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
5 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Kiełbasa podwawelska
250 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koszt składników
32.00