Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą
- Ciecierzyca konserwowa (400 g)
- Olej rzepakowy (5 ml)
- Kiełbasa podwawelska (250 g)
- Czosnek (20 g)
- Cebula (200 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (400 g)
Przepis na ciecierzycę po bretońsku z kiełbasą krok po kroku
Rozgrzej na patelni olej. Kiełbasę pokrój w pół plasterki. Smaż aż kiełbasa się ładnie zarumieni - około 10 minut.
Obierz czosnek i cebulę i posiekaj drobno. Dodaj do podsmażonej kiełbasy i smaż około 2 minuty.
Dodaj ciecierzycę - razem z zalewą. Dodaj także 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie oraz łyżeczkę majeranku. Resztę przypraw (oprócz natki) dodaj według gustu. Całość gotuj 5 minut.
Czas na przecier pomidorowy. Wlej go do reszty składników i wymieszaj. Gotuj ostatnie 15 minut, na niewielkiej mocy palnika i pod przykryciem. W razie potrzeby dodaj wodę lub domowy bulion.
Gotową ciecierzycę po bretońsku podawaj ze świeżym pieczywem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Więcej informacji na temat ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą
Lubisz fasolkę po bretońsku? Spróbuj koniecznie tej alternatywy i wykonaj ciecierzycę po bretońsku. Potrawę robi się bardzo szybko i w dodatku bardzo łatwo. Pyszny, sycący posiłek.
By maksymalnie przyspieszyć proces gotowania wykorzystaj ciecierzycę konserwowaną. Przepis jest bardzo szybki i mega prosty. Ten przepis zawiera najbardziej podstawowe składniki – prościej się nie da. By posiłek miał pyszny smak dodaj dużą ilość przypraw: papryka ostra, czosnek, majeranek oraz sól i pieprz to najlepsze przyprawy do tej potrawy. Ilość przypraw dostosuj pod siebie. Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą pasuje idealnie do świeżego pieczywa.
Alergeny w ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą
Lista alergenów dla ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ciecierzycę po bretońsku z kiełbasą
Wartości odżywcze ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą
Potrawa zawiera dobre źródło białka oraz węglowodanów pochodzące z ciecierzycy. Jest to danie syte i nie zawiera ogromnej ilości kilokalorii, o ile kiełbasa nie jest bardzo tłusta.
Energia i białka
(315g)
Węglowodany
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy
(315g)
Składniki mineralne
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.