Ciasto zebra
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 pełne szklanki (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier trzcinowy - pół szklanki (100 g)
- Olej rzepakowy - 3/4 szklanki (200 ml)
- Oranżada biała(w płynie) - 1 szklanka (250 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 3 kopiaste łyżki (60 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżka (4 g)
Przepis na ciasto zebrę krok po kroku
Oddziel białka i żółtka do osobnych miseczek. Białka ubij z odrobiną soli na puszystą pianę.
Do białek dodaj cukier i nie przestawaj ubijać. Gdy cukier będzie połączony z białkami dodawaj po jednym żółtku. Dodaj odrobinę cukru waniliowego i dalej ubijaj.
Wciąż ubijając wlewaj powoli oranżadę, następnie olej. Ubij wszystko dokładnie i odstaw masę na 5 minut.
Do masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj łyżką.
Masę podziel na 2 równe części. Do jednej części wsyp kakao.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj naprzemiennie najpierw jedną masę, a następnie drugą.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
-
Tradycyjne tiramisu
-
Charlotte
-
Szarlotka
-
Milky way
-
Murzynek
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto krówkowe
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Placek z bananami
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Sernikobrownie z malinami
-
Sernik japoński
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto na walentynki
Więcej informacji na temat ciasta zebry
Ciasto zebra to świetny deser, który wspaniale smakuje i przepięknie wygląda. Do tego można je zrobić naprawdę bardzo łatwo. W kilka chwil powstaje ciasto, które zachwyci wszystkich swoją prostotą i niezwykle pysznym smakiem. To ciasto ozdobione jest ciemnymi, czekoladowymi paskami, które kontrastują z jasnym ciastem. Całość przypomina umaszczenie zebry, stąd nazwa tego ciasta. W smaku przypomina pyszną babkę, dlatego na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tego ciasta.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zebrę, która pięknie się prezentuje i nie spędzić przy tym zbyt dużo czasu w kuchni, ten przepis na pewno ci się spodoba. To świetna inspiracja dla wszystkich osób, które kochają proste rozwiązania w kulinarnym świecie. W zaledwie kilkanaście minut może powstać ten pyszny deser.
W tym przepisie ciasto przygotowywane jest bez wody gazowanej, za to z oranżadą. Dzięki temu jest odrobinę słodsze i bardziej puszyste. To świetny sposób na urozmaicenie zwykłego ciasta. Ciasto robi się z olejem, dzięki temu powstaje znacznie szybciej i jest lżejsze. Nie trzeba też wcześniej roztapiać tłuszczu, ani długo ubijać, dlatego to świetna opcja dla wszystkich tych, którzy uwielbiają szybie przepisy.
Z tej receptury dowiesz się jak upiec ciasto idealne. Z odpowiednią ilością cukru, by nie było zbyt słodkie, a wciąż pełne smaku i z pysznym aromatem. Najważniejsze jest jednak to, że ciasto wychodzi z pięknymi wzorami, które przyciągają wzrok i zmieniają ten prosty wypiek, w małe dzieło sztuki.
Najlepiej upiec je w tortownicy, dzięki temu ciasto pięknie się układa, a warstwy świetnie się prezentują na pokrojonych kawałkach. Choć przepis na zebrę jest bardzo prosty, to ciasto może stanowić świetną dekorację stołu, która wygląda bardzo efektownie.
To ciasto ucierane, które jest idealnie wilgotne i ma wspaniałą konsystencję. Jest bardzo puszyste i miękkie, a przy tym niezwykle słodkie. To bardzo łatwy przepis z którego powstaje duża blacha. Dowiesz się z niego ile piec ciasto, by było odpowiednio miękkie, a także by dobrze widoczne były wszystkie warstwy.
Alergeny w cieście zebrze
Lista alergenów dla ciasta zebry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta zebry
Ciasto ze względu na dużą ilość cukru i wysoki indeks glikemiczny nie powinno gościć zbyt często w menu. To nie będzie odpowiedni przepis dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.
Energia i białka
(111g)
Węglowodany
(111g)
Tłuszcze
(111g)
Witaminy
(111g)
Składniki mineralne
(111g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.