Ciasto ze szpinakiem i truskawkami
- Jajko (3 szt.)
- Cukier 1 szklanka (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
- Proszek do pieczenia 1 szczypta (4 g)
- Szpinak 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy 1/2 szklanki (125 ml)
- Śmietanka kremowa 30% 1 opakowanie (500 g)
- Żelatyna 2 łyżeczki (10 g)
- Cukier puder 3 łyżki (30 g)
- Truskawki 1 szklanka (250 g)
- Galaretka 1 opakowanie (70 g)
Przepis na ciasto ze szpinakiem i truskawkami krok po kroku
Jajka zmiksuj na gęstą pianę z cukrem, dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
Liście szpinaku rozdrobnij z odrobiną oleju.
Dodaj szpinak do ciasta i wymieszaj.
Wylej ciasto na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
Odstaw ciasto do ostygnięcia i przekrój go na pół.
Żelatynę przygotuj w gorącej wodzie, śmietanę zmiksuj z cukrem pudrem i dodaj ostudzoną żelatynę.
Owoce przełóż do garnka i podgrzewaj do całkowitego rozpadnięcia się owoców.
Wsyp galaretkę i wymieszaj dokładnie, odstaw całość do ostygnięcia.
Przełóż ciasto masą kremową i owocową, całość zakończ blatem ciasta.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat ciasta ze szpinakiem i truskawkami
Połączenie słodkiego, delikatnego kremu ze szpinakiem? Dlaczego nie, poznaj mój przepis na ciasto ze szpinakiem i truskawkami, przekonaj się, jak pyszne jest to połączenie.
Wbrew pozorom ciasto szpinakowe jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Ze spokojem poradzi sobie z nim nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę w kuchni. Ciasto ze szpinakiem i truskawkami jest bardzo atrakcyjne, więc będzie to świetny pomysł na deser w domowym zaciszu, ale także na przyjęcia w gronie rodziny lub znajomych.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które szczegółowo wymieniam nieco niżej.
Nasz leśny mech to będzie po prostu szpinak. Możesz skorzystać ze świeżego szpinaku, wtedy należy go ugotować krótko w wodzie, odcedzić i zmiksować na puch.
Możesz także skorzystać ze szpinaku mrożonego, tedy wystarczy go tylko wcześniej rozmrozić i zmiksować. Obojętnie z którego skorzystasz, ciasto będzie przepyszne. Dzięki ubitym jajkom z cukrem ciasto będzie puszyste, wilgotne i delikatne.
Wystarczy, że połączysz ubite jajka z mąką przesianą przez sito, proszkiem do pieczenia i olejem. Na samym końcu dodaj zmiksowany szpinak i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. W tym czasie przełóż serek mascarpone do miski i zmiksuj razem ze słodką śmietanką. Podczas miksowania możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy. Upieczone ciasto ostudź tak aby nie było ciepłe i przekrój na dwie części. Jedną z nich zostaw na blaszce i wyłóż na nią krem, drugą nałóż na warstwę kremu i ciasto gotowe.
Kto by pomyślał, żeby połączyć słodki deser ze szpinakiem, który kojarzy się nam z daniami wytrawnymi. A jednak był to świetny pomysł. Nie dość, że ciasto jest bardzo dobre, to dodatkowo porcje słodyczy wynagradza nam zdrowy szpinak, który jest źródłem
Wielu witamin i składników mineralnych.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis na pyszne ciasto.
Skoro już wiesz, jak zrobić ciasto ze szpinakiem i truskawkami, koniecznie wypróbuj mój prosty przepis i podaj pyszny placek swojej całej rodzinie na deser.
Alergeny w cieście ze szpinakiem i truskawkami
Lista alergenów dla ciasta ze szpinakiem i truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ciasta ze szpinakiem i truskawkami
Do musu owocowego możesz użyć dowolne owoce i smak galaretki.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.