Ciasto ze śmietaną
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (140 g)
- Śmietana 18% - 2 opakowania (500 g)
Przepis na ciasto ze śmietaną krok po kroku
Mąkę przesiej przez sito, dodaj proszek do pieczenia, 4 żółtka, masło.
Zagnieć ciasto w rękach, możesz dodać kieliszek zimnej wody.
Podziel ciasto na dwie części i uformuj z nich kule. Włóż do zamrażalnika na 30 minut.
Białka ubij z cukrem za pomocą miksera. Dodaj śmietanę i budyń.
Miksuj krem do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
Jedną porcję ciasta wyłóż na blachę, możesz zetrzeć je na tarce lub wykroić niewielkie elementy. Łatwiej będzie się wylepiało blachę.
Następie wlej krem na warstwę ciasta. Kolejną kulę ciasta zetrzyj na tarce tak, aby powstała kruszonka.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 60 minut w 180 stopniach C.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat ciasta ze śmietaną
Pyszne w smaku i szybkie w przygotowaniu ciasto pełne delikatnego kremu na kruchym spodzie to idealna propozycja na deser dla Ciebie i całej Twojej rodziny.
Ciasto ze śmietaną trochę kojarzy mi się z popularnymi kremówkami posypanymi cukrem pudrem.
Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na ciasto ze śmietaną.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na ciasto kruche, czyli mąka, w moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie.
Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Oprócz tego, do ciasta będzie potrzebne jeszcze masło, jajka i odrobina zimnej wody.
Dodatkowo do przygotowania kremu będziesz potrzebować śmietanę i budyń. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń śmietankowy lub waniliowy.
Krem możesz wymieszać ze śmietaną 30, tak zwaną kremówką.
Zatem, jak zrobić ciasto ze śmietaną?
Wystarczy, że zagnieciesz ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, podzielisz ciasto na pół i uformujesz kule, a następnie schłodzisz ją w zamrażalniku lub lodówce.
W tym czasie zmiksuj śmietanę z budyniem do uzyskania gładkiego kremu.
Następnie rozwałkuj jedną część ciasta i rozłóż na blachę, wlej krem, a drugą część ciasta zetrzyj na tarce, tak aby powstała kruszonka. Placek upiecz w piekarniku, za 40 minut nasz pyszny deser gotowy.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis. Koniecznie go wypróbuj i przygotuj to dobre i łatwe ciasto.
Z całą pewnością zakochają się w nim nie tylko dorośli, ale także dzieci.
Nie pozostało mi nic innego, jak życzyć Wam smacznego!
Alergeny w cieście ze śmietaną
Lista alergenów dla ciasta ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta ze śmietaną
Zamiast śmietany możesz użyć także serka mascarpone w wersji light. Będzie się on charakteryzował niższą zawartością tłuszczu i cholesterolu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.