Ciasto ze śliwkami Thermomix

Opublikowano: 17.03.2022 r., 10:09 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śliwkowe ciasto na drewnianej desce
Ciasto ze śliwkami Thermomix
Ciasto ze śliwkami Thermomix to pyszne rozwiązanie na wykorzystanie sezonowych, jesiennych owoców.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 40 min
203 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Cukier waniliowy - 1 opakowanie (15 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Śliwki - ok. 10 sztuk (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tortownica 26 cm, thermomix

Przepis na ciasto ze śliwkami z thermomixa krok po kroku

Na noże naczynia Thermomixa nałóż motylek.

Wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj 5 minut / obroty 4. Wyciągnij motylek.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wymieszaj obroty 1.5 przez 1 minutę.

Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestkę.

Wylej ciasto na formę i ułóż na wierzchu owoce.

Piecz ok. 40 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto ze śliwkami z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta ze śliwkami z thermomixa

Ciasto ze śliwkami Thermomix to pyszne rozwiązanie na wykorzystanie sezonowych, jesiennych owoców. Potrzebne składniki to olej, jajka, cukier, cukier waniliowy, mąka pszenna, proszek do pieczenia i piękne, fioletowe owoce.

Z pomocą motylka utrzyj jajka i dwa rodzaje cukru przez 5 minut. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość mieszaj przez około minutę. Świeże śliwki umyj, przekrój na pół i usuń z nich pestki. Gotowe ciasto wylej na przygotowaną formę, a na wierzchu ułóż owoce. Ciasto piecz około 40 minut. Upieczone, wystudzone ciasto podawaj po oprószeniu cukrem pudrem, co da dodatkowy słodki smak. Mam nadzieję, że nasz pomysł na przepis na ciasto ze śliwkami z Thermomixa przypadnie Wam do gustu. Powstaje z niego pyszne rozwiązanie na smaczny deser do kawy.

Do wykonania ciasta konieczny jest cukier waniliowy, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu całemu ciastu. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu, jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.

Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić ciasto ze śliwkami w Thermomixie pomogą Ci wykonać ten smaczny i prosty przepis. Jest naprawdę łatwe w wykonaniu, więc pewnie nie raz jeszcze wrócisz do tego przepisu. Domowe wypieki to dobre rozwiązanie dla słodki, zdrowy deser.

Alergeny w cieście ze śliwkami z thermomixa

Lista alergenów dla ciasta ze śliwkami z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta ze śliwkami z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

W domowych wypiekach możesz dowolnie zamieniać cukier na erytrol co zmniejszy, kaloryczność ciasta.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
214.55
203.82
Białko (g)
3.99
3.79
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: jajko, proszek do pieczenia.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
36.23
34.42
Węglowodany przyswajalne (g)
35.35
33.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
0.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
6.28
5.96
Tłuszcze nasycone (g)
1.19
1.13
Tłuszcze nienasycone (g)
5.08
4.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.52
3.34
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.57
1.49
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
68.77
65.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina A (µg (mcg))
36.72
34.89
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.02
3.82
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.35
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.58
28.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.33
1.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.53
40.40
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
79.83
75.84
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
27.13
25.78
Potas (mg)
151.90
144.30
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.60
31.92
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
86.47
82.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.97
7.57
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.67
1.58
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.39
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ze śliwkami z thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ze śliwkami z thermomixa

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cukier waniliowy
15 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 15 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Śliwki
500 g
ok. 10 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Koszt składników
24.00