Ciasto ze śliwkami i budyniem
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (335 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier puder - 0,5 szklanki (62 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (80 g)
- Mleko 1,5% - 2,5 szklanki (625 ml)
- Śliwki - Przed usunięciem pestek (1200 g)
- Kasza manna - 1 łyżka (12 g)
Przepis na ciasto ze śliwkami i budyniem krok po kroku
Do miski lub na stolnicę wsyp mąkę, dodaj 4 łyżki cukru pudru, pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia i jajko.
Za pomocą siekaczki lub noża siekaj mąkę z masłem i jajkiem.
Gdy powstanie kruszonka za pomocą dłoni zbierz ją w jedną kulkę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20-30 minut.
Kiedy ciasto będzie się chłodzić przygotuj budyń.
Zagotuj 3/4 mleka, w 1/4 rozpuść budyń oraz pozostałą ilość cukru pudru. Wlej do gotującego się mleka rozpuszczony budyń i energicznie mieszając doprowadź do bulgotania.
Wierzch budyniu przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Śliwki dokładnie umyj.
Podziel je na połówki, usuń pestki i przełóż do miski. Pamiętaj aby sprawdzić czy nie są robaczywe.
Do śliwek dodaj łyżkę kaszy manny i dokładnie wymieszaj.
Ciasto podziel na pół. Jedną połowę zawiń ponownie w folię i odłóż do zamrażarki. Pozostałą cześć rozpodobnij na dno blachy do pieczenia wyłożonej papierem.
Spód piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Na upieczony spód połóż śliwki, wylej budyń i rozdrobnij drugą część ciasta.
Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Tarta ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasto śliwkowe
-
Placek ze śliwkami i kruszonką
-
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
-
Tarta ze śliwkami i kruszonką
-
Kruchy placek ze śliwkami
-
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
-
Szybki placek ze śliwkami
-
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
-
Biszkopt ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
Więcej informacji na temat ciasta ze śliwkami i budyniem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
ciasto ze śliwkami i budyniem to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Ciasto śliwkowe z budyniem jest fajną propozycją na podwieczorek, po pysznym, domowym obiedzie. Dobre i łatwe, kruche ciasto ze śliwkami i budyniem wykonasz w parę minut. Proste ciasto z masą budyniową jest świetnym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków. Placek na szybko zachwyci swoim smakiem każdego. Przepis na ciasto ze śliwkami i budyniem jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. Idealnie do wykonania sprawdzi się ciasto biszkoptowe, wtedy placek będzie świetną propozycją na piknik. A jak zrobić ciasto ze śliwkami i budyniem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Łatwy i szybki placek to świetna propozycja na deser pod koniec lata, a na początku jesieni przywoła odrobinę lata.
Alergeny w cieście ze śliwkami i budyniem
Lista alergenów dla ciasta ze śliwkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Kasza manna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 1,5%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta ze śliwkami i budyniem
Ciasto ze śliwkami i budyniem to klasyczne ciasto, przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzenie kawałka takiego ciasta raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(195g)
Węglowodany
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Witaminy
(195g)
Składniki mineralne
(195g)
-
mąka pszenna,
masło,
jajka,
cukier,
budyń,
mleko,
śliwki,
kasza manna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.