Przepis na ciasto z żółtek krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, miska, szpatułka, blaszka keksowa, metalowe sito

Żółtka razem z cukrem i cukrem waniliowym zmiksuj na gładką i puszystą masę. Następnie powoli wlewaj olej i miksuj dalej na mniejszych obrotach.

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito do masy z żółtek. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia się.

Na koniec dodaj mleko i ponownie miksuj ciasto na małych obrotach.

Gotowe ciasto przelej do formy i piecz w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170 stopni C.

Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.

Ciasto z żółtek z borówkami
Ciasto z żółtek
Koszt przygotowania dania
8.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
243 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
94

Ciasto z żółtek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z żółtek

Pyszne ciasto z żółtek to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem cukru pudru jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Wypiek możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Ciasto jest dobre w połączeniu z borówkami.

Jak zrobić ciasto z żółtek? Przygotowanie go jest proste. Na początku żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką i puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej i na małych obrotach miksujemy dalej do połączenia się składników. Mąkę i proszek do pieczenia łączymy oraz przesiewamy przez sito do miski z masą z żółtek. Mieszamy delikatnie do połączenia składników za pomocą szpatułki. Na koniec dodajemy mleko i ponownie miksujemy całość na małych obrotach. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170 stopni lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Przepis na ciasto z żółtek nie jest skomplikowane, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Szybkie ciasto bez białek odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz smaczne. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze ciasta z żółtek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
347.83 kcal
243.48 kcal

Węglowodany w cieście z żółtek

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
44.07 g
30.85 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
43.66 g
30.56 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
16.34 g
11.44 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.67 g
2.57 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z żółtek

Na 100g
Na porcję
(70g)
Ryboflawina
0.25 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z żółtek

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
19.30 mg
13.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
80.65 mg
56.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
57.62 mg
40.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.75 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z żółtek 94
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z żółtek

Lista alergenów dla ciasta z żółtek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania ciasta z żółtek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
150 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Mleko 3,2%
130 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 ml
Cukier puder
50 g
5 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Liczba porcji:
Koszt składników
28.30
Jak oceniasz przepis na ciasto z żółtek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób