Ciasto z żółtek
- Żółtko jajka (7 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (150 g)
- Cukier (100 g)
- Olej rzepakowy (60 ml)
- Mleko 3,2% (130 ml)
- Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
Przepis na ciasto z żółtek krok po kroku
Żółtka razem z cukrem i cukrem waniliowym zmiksuj na gładką i puszystą masę. Następnie powoli wlewaj olej i miksuj dalej na mniejszych obrotach.
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito do masy z żółtek. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia się.
Na koniec dodaj mleko i ponownie miksuj ciasto na małych obrotach.
Gotowe ciasto przelej do formy i piecz w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170 stopni C.
Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.
-
Sernik
-
Szarlotka
-
Ciasto ze śliwkami
-
Sernik królewski
-
Biszkopt
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik gotowany
-
Szarlotka z kruszonką
-
Placek z bananami
-
Ciasto z gruszkami
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto z owocami
-
Sernik izaura
-
Szybkie ciasto na niedzielę do kawy
Więcej informacji na temat ciasta z żółtek
Pyszne ciasto z żółtek to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem cukru pudru jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Wypiek możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Ciasto jest dobre w połączeniu z borówkami.
Jak zrobić ciasto z żółtek? Przygotowanie go jest proste. Na początku żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką i puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej i na małych obrotach miksujemy dalej do połączenia się składników. Mąkę i proszek do pieczenia łączymy oraz przesiewamy przez sito do miski z masą z żółtek. Mieszamy delikatnie do połączenia składników za pomocą szpatułki. Na koniec dodajemy mleko i ponownie miksujemy całość na małych obrotach. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170 stopni lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Przepis na ciasto z żółtek nie jest skomplikowane, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Szybkie ciasto bez białek odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz smaczne. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście z żółtek
Lista alergenów dla ciasta z żółtek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze ciasta z żółtek
Ciasto posiada wysoki IG przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.