Ciasto z wiśniami mrożonymi
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Masło (150 g)
- Cukier (100 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Wiśnie mrożone (350 g)
- Cukier puder (10 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
Przepis na ciasto z wiśniami mrożonymi krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, żółtko, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie 2/3 ciasta. Resztę odłóż do lodówki.
Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
Wiśnie zmieszaj z cukrem pudrem i ułóż je na podpieczonym cieście.
Wierzch ciasta udekoruj pozostałym ciastem. Możesz ułożyć z niego dekoracyjną kratkę lub zetrzeć na tarce i stworzyć kruszonkę.
Cisto, podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto filadelfia
-
Sernikobrownie z wiśniami
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto popapraniec
-
Ciasto z twarogu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort węgierski
-
Sernik z wiśniami
-
Clafoutis
-
Ciasto skubaniec
-
Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
-
Placek z wiśniami
-
Ciasto z wiśniami i budyniem
-
Szybkie ciasto z wiśniami
-
Ciasto z wiśniami
Więcej informacji na temat ciasta z wiśniami mrożonymi
Ciasto z wiśniami mrożonymi to wspaniały deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pysznych domowych wypieków. To ciasto niezwykle łatwe.
Przepis na ciasto z wiśniami mrożonymi jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy kochają poste owocowe desery. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników, dzięki czemu całość jest smaczna, prosta i naprawdę fantastyczna. To najlepszy wybór dla osób, które kochają słodkie, ale łatwe potrawy, które można przygotować we własnej kuchni w kilka minut. Głównym składnikiem są oczywiście wiśnie. To owoce, które zawierają naprawdę niewiele kalorii, a także mają niski indeks glikemiczny. Jednak ze względu na to, że sezon na nie jest dość krótki, to używanie świeżych owoców do przygotowywania ciasta nie jest dobrym pomysłem. Zamiast tego warto skorzystać z mrożonych wiśni, które są dostępne cały rok w większości sklepów, a ich cena jest stosunkowo niska. Choć może się wydawać, że mrożone owoce mają niższą jakość i mniejszą wartość odżywczą, to jednak nie jest to prawda. Mrożone wiśnie nie tracą swoich właściwości, a mają ich naprawdę sporo, dlatego warto zadbać o to, by pojawiały się w menu dość często. To fantastyczne źródło wielu polifenoli, które wspaniale chronią organizm przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Dodatkowo wspierają one funkcjonowanie układu krwionośnego. Zawierają dość sporo witaminy C, który wspiera układ immunologiczny. To także naprawdę fantastyczne źródło błonnika pokarmowego, który wspiera funkcjonowanie całego układu trawiennego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z wiśniami mrożonymi, które będzie smaczne, ale przy okazji naprawdę proste to te przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Nieco kwaskowe wiśnie wspaniale komponują się z bardzo słodkim plackiem. Najlepiej sprawdzą się w tym przepisie wiśnie drylowane, które nie zawierają pestek, są więc bardzo bezpieczne. To doskonały pomysł na pyszne ciasto. To również dobre rozwiązanie dla wszystkich osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.
Alergeny w cieście z wiśniami mrożonymi
Lista alergenów dla ciasta z wiśniami mrożonymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta z wiśniami mrożonymi
Ten wypiek, podobnie jak inne słodkości, nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(91g)
Węglowodany
(91g)
Tłuszcze
(91g)
Witaminy
(91g)
Składniki mineralne
(91g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.