Ciasto z wiśniami i kruszonką

Opublikowano: 15.02.2022 r., 17:31 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wiśniowe ciasto z kruszonką
Ciasto z wiśniami i kruszonką
Ciasto z wiśniami i kruszonką jest niezwykle pysznym wyborem dla wszystkich miłośników domowych deserów. Jest smaczne, a przy okazji proste w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
597 kcal
Kcal w porcji
166 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Masło - 200, 50 (250 g)
  • Cukier - 200, 50 (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 140, 160 (300 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Wiśnie (250 g)
  • Orzechy włoskie (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na ciasto z wiśniami i kruszonką krok po kroku

Najpierw przygotuj kruszonkę. W misce umieść 50 g masła i 140 g mąki. Opuszkami palców wcieraj mąkę w masło, aż uzyskasz ciasto o konsystencji bułki tartej.

Dodaj 50 g cukru i posiekane drobno kawałki orzecha włoskiego. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.

Za pomocą miksera ubij resztę masła i cukier razem, aż uzyskają kremową konsystencję.

Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i śmietanę, cały czas mieszając.

Następnie delikatnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia.

Ciasto dokładnie wyrób i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wiśnie wyłóż delikatnie na ciasto.

Ciasto posyp przygotowaną kruszonką.

Ciasto piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto z wiśniami i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z wiśniami i kruszonką

Ciasto z wiśniami i kruszonką jest niezwykle pysznym wyborem dla wszystkich miłośników domowych deserów. Jest smaczne, a przy okazji proste w przygotowaniu. Całość można stworzyć w kilka chwil. Podstawą tego ciasta jest kruchy spód, którego przygotowanie zabiera naprawdę mało czasu. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym, gdyż nie jest zbyt klejące. To dobra opcja zwłaszcza dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.

Przepis na ciasto z wiśniami i kruszonką to prawdziwa gratka dla osób kochających proste i lekkie desery. To ciasto niezwykle owocowe, którego bazą są kwaśne wiśnie. To dzięki nim deser nie jest zbyt mdły. Świetnie sprawdzi się on zwłaszcza na letnie popołudnia. Choć idealnie smakuje zrobione ze świeżych wiśni, to ich przygotowanie może być nieco kłopotliwe, to dlatego, że należy owoce najpierw dokładnie wydrylować, by nie pojawiła się w cieście żadna pestka. Dlatego najłatwiej wykorzystać wiśnie ze słoika, które już są odpowiednio przygotowane, a także zawierają mały dodatek cukru, dzięki czemu nie są zbyt kwaśne. Oprócz tego sprawdzą się również owoce mrożone, które jednak należy oprószyć nieco cukrem pudrem, by były słodsze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z wiśniami i kruszonką, które będzie proste, a przy okazji naprawdę smaczne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jest tak łatwe, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik. Jego podstawą jest kruche ciasto, które idealnie komponuje się z delikatnymi owocami. Do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, dzięki czemu całość jest nie tylko nieskomplikowana, ale również dość tania. Do kruchego ciasta można dodać również żółtka, jeśli chce się, by było bardziej aromatyczne. W tym przepisie używa się dość sporo masła, dzięki temu ciasto ma wspaniały smak, jednak można je również zastąpić za pomocą margaryny. Dodaje się do niego również dość sporo kruszonki, dzięki temu jest naprawdę pyszne. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha bardzo proste placki. To najlepsze ciasto owocowe.

Alergeny w cieście z wiśniami i kruszonką

Lista alergenów dla ciasta z wiśniami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze ciasta z wiśniami i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, podobnie jak inne słodycze, nie powinno gościć w diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(166g)
Energia (kcal)
359.87
597.39
Białko (g)
5.62
9.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(166g)
Węglowodany (g)
38.51
63.92
Węglowodany przyswajalne (g)
37.83
62.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
1.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(166g)
Tłuszcz (g)
21.51
35.70
Tłuszcze nasycone (g)
12.54
20.82
Tłuszcze nienasycone (g)
8.97
14.89
Cholesterol (mg)
75.11
124.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(166g)
Witamina A (µg (mcg))
162.12
269.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.03
3.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.59
0.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
147.46
244.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.41
Ryboflawina (mg)
0.17
0.29
Niacyna (mg)
1.63
2.70
Foliany (µg (mcg))
44.68
74.16
Beta karoten (µg (mcg))
175.80
291.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(166g)
Sód (mg)
17.83
29.60
Potas (mg)
141.15
234.32
Wapń (mg)
42.49
70.53
Fosfor (mg)
96.91
160.86
Magnez (mg)
20.77
34.47
Żelazo (mg)
1.65
2.74
Cynk (mg)
0.58
0.96
Miedź (mg)
0.16
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z wiśniami i kruszonką 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z wiśniami i kruszonką

Koszt składników
40.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
200, 50
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
250 g
200, 50
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
140, 160
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Wiśnie
250 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 250 g
Orzechy włoskie
75 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 75 g
Koszt składników
40.30