Ciasto z wiśniami i kruszonką
- Masło - 200, 50 (250 g)
- Cukier - 200, 50 (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Śmietana 18% (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 140, 160 (300 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Wiśnie (250 g)
- Orzechy włoskie (75 g)
Przepis na ciasto z wiśniami i kruszonką krok po kroku
Najpierw przygotuj kruszonkę. W misce umieść 50 g masła i 140 g mąki. Opuszkami palców wcieraj mąkę w masło, aż uzyskasz ciasto o konsystencji bułki tartej.
Dodaj 50 g cukru i posiekane drobno kawałki orzecha włoskiego. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.
Za pomocą miksera ubij resztę masła i cukier razem, aż uzyskają kremową konsystencję.
Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i śmietanę, cały czas mieszając.
Następnie delikatnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto dokładnie wyrób i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wiśnie wyłóż delikatnie na ciasto.
Ciasto posyp przygotowaną kruszonką.
Ciasto piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto filadelfia
-
Sernikobrownie z wiśniami
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto popapraniec
-
Ciasto z twarogu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort węgierski
-
Sernik z wiśniami
-
Clafoutis
-
Ciasto skubaniec
-
Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
-
Placek z wiśniami
-
Ciasto z wiśniami i budyniem
-
Szybkie ciasto z wiśniami
-
Ciasto z wiśniami
Więcej informacji na temat ciasta z wiśniami i kruszonką
Ciasto z wiśniami i kruszonką jest niezwykle pysznym wyborem dla wszystkich miłośników domowych deserów. Jest smaczne, a przy okazji proste w przygotowaniu. Całość można stworzyć w kilka chwil. Podstawą tego ciasta jest kruchy spód, którego przygotowanie zabiera naprawdę mało czasu. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym, gdyż nie jest zbyt klejące. To dobra opcja zwłaszcza dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.
Przepis na ciasto z wiśniami i kruszonką to prawdziwa gratka dla osób kochających proste i lekkie desery. To ciasto niezwykle owocowe, którego bazą są kwaśne wiśnie. To dzięki nim deser nie jest zbyt mdły. Świetnie sprawdzi się on zwłaszcza na letnie popołudnia. Choć idealnie smakuje zrobione ze świeżych wiśni, to ich przygotowanie może być nieco kłopotliwe, to dlatego, że należy owoce najpierw dokładnie wydrylować, by nie pojawiła się w cieście żadna pestka. Dlatego najłatwiej wykorzystać wiśnie ze słoika, które już są odpowiednio przygotowane, a także zawierają mały dodatek cukru, dzięki czemu nie są zbyt kwaśne. Oprócz tego sprawdzą się również owoce mrożone, które jednak należy oprószyć nieco cukrem pudrem, by były słodsze.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z wiśniami i kruszonką, które będzie proste, a przy okazji naprawdę smaczne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jest tak łatwe, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik. Jego podstawą jest kruche ciasto, które idealnie komponuje się z delikatnymi owocami. Do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, dzięki czemu całość jest nie tylko nieskomplikowana, ale również dość tania. Do kruchego ciasta można dodać również żółtka, jeśli chce się, by było bardziej aromatyczne. W tym przepisie używa się dość sporo masła, dzięki temu ciasto ma wspaniały smak, jednak można je również zastąpić za pomocą margaryny. Dodaje się do niego również dość sporo kruszonki, dzięki temu jest naprawdę pyszne. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha bardzo proste placki. To najlepsze ciasto owocowe.
Alergeny w cieście z wiśniami i kruszonką
Lista alergenów dla ciasta z wiśniami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze ciasta z wiśniami i kruszonką
To ciasto, podobnie jak inne słodycze, nie powinno gościć w diecie zbyt często.
Energia i białka
(166g)
Węglowodany
(166g)
Tłuszcze
(166g)
Witaminy
(166g)
Składniki mineralne
(166g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.