Ciasto z wiśniami i galaretką

Opublikowano: 29.04.2022 r., 18:22 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser owocowy z galaretką
Ciasto z wiśniami i galaretką
Nie masz pomysłu na domowe łakocie? Koniecznie poznaj mój przepis na ciasto z wiśniami i galaretką. Będzie to świetny pomysł na deser dla rodziny i bliskich.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 45 min
143 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
  • Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (70 g)
  • Wiśnie - 2 szklanki (500 g)
  • Galaretka - 1 opakowanie (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, blaszka do pieczenia 25x35 cm, rondelek, lodówka

Przepis na ciasto z wiśniami i galaretką krok po kroku

Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę.

Żółtka utrzyj z cukrem i stopniowo dodawaj mąkę.

Połącz obydwie masy i delikatnie wymieszaj, biszkopt przelej do foremki i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.

Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw do ostudzenia.

Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj, dodaj budyń i gotuj do zgęstnienia.

Na ostudzony biszkopt wylej budyń, wyłóż owoce, a całość zalej galaretką.

Odstaw ciasto do lodówki na minimum 45 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto z wiśniami i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta z wiśniami i galaretką

Pyszne ciasto z wiśniami i galaretką to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto jest smaczne w smaku, dodatkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam, jakie jest dobre.

Do przygotowania ciasta będą potrzebne Ci podstawowe składniki, czyli: mąka pszenna, cukier, jajka, budyń o dowolnym smaku, jednak najlepiej smakuje waniliowy lub śmietankowy, galaretka owocowa, mleko i wiśnie bądź inne ulubione owoce. Z tych kilku ogólnodostępnych składników przygotujesz pyszne w smaku ciasto.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić ciasto z wiśniami i galaretką?

W pierwszej kolejności jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, a żółtka utrzyj z cukrem, a następnie stopniowo dodawaj mąkę.

Połącz obydwie masy i wylej ciasto na blaszkę do pieczenia, wstaw do piekarnika na 30 minut do 180 stopni. W tym czasie przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu i odstaw do wystudzenia. Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj, wsyp budyń, gdy masa zgęstnieje odstaw do ostygnięcia.

Na upieczony biszkopt wlej masę budyniową, dodaj owoce, a całość zalej galaretką owocową. Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na minimum godzinę.

Skoro już znasz przepis na ciasto z wiśniami i galaretką, koniecznie go wykorzystaj. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w cieście z wiśniami i galaretką

Lista alergenów dla ciasta z wiśniami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze ciasta z wiśniami i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Możesz skorzystać z drylowanych wiśni lub samodzielnie pozbawić ich pestek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
143.59
143.59
Białko (g)
4.78
4.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
26.81
26.81
Węglowodany przyswajalne (g)
26.27
26.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
2.14
2.14
Tłuszcze nasycone (g)
1.18
1.18
Tłuszcze nienasycone (g)
0.96
0.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.65
0.65
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.31
0.31
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.99
52.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
67.10
67.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.15
3.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.61
0.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
47.35
47.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.67
0.67
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.66
20.66
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
238.58
238.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
60.43
60.43
Potas (mg)
132.03
132.03
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
53.19
53.19
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
72.96
72.96
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.88
10.88
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.77
0.77
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.42
0.42
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z wiśniami i galaretką 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z wiśniami i galaretką

Koszt składników
25.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Budyń (proszek)
70 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Wiśnie
500 g
2 szklanki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Galaretka
80 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.92
Za 80 g
Koszt składników
25.60