Ciasto z wiśniami i galaretką
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (70 g)
- Wiśnie - 2 szklanki (500 g)
- Galaretka - 1 opakowanie (80 g)
Przepis na ciasto z wiśniami i galaretką krok po kroku
Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę.
Żółtka utrzyj z cukrem i stopniowo dodawaj mąkę.
Połącz obydwie masy i delikatnie wymieszaj, biszkopt przelej do foremki i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.
Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw do ostudzenia.
Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj, dodaj budyń i gotuj do zgęstnienia.
Na ostudzony biszkopt wylej budyń, wyłóż owoce, a całość zalej galaretką.
Odstaw ciasto do lodówki na minimum 45 minut.
-
Śmietanowiec
-
Galaretkowiec
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto pszczółka
-
Ciasto balladyna
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Boża krówka
-
Ciasto kubuś
-
Sernik mango
-
Biszkopt z galaretką
-
Ciasto popapraniec
-
Sernik bez sera
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto z truskawkami i mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Ciasto orchidea
-
Kora orzechowa
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasta z galaretką
Więcej informacji na temat ciasta z wiśniami i galaretką
Pyszne ciasto z wiśniami i galaretką to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto jest smaczne w smaku, dodatkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam, jakie jest dobre.
Do przygotowania ciasta będą potrzebne Ci podstawowe składniki, czyli: mąka pszenna, cukier, jajka, budyń o dowolnym smaku, jednak najlepiej smakuje waniliowy lub śmietankowy, galaretka owocowa, mleko i wiśnie bądź inne ulubione owoce. Z tych kilku ogólnodostępnych składników przygotujesz pyszne w smaku ciasto.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić ciasto z wiśniami i galaretką?
W pierwszej kolejności jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, a żółtka utrzyj z cukrem, a następnie stopniowo dodawaj mąkę.
Połącz obydwie masy i wylej ciasto na blaszkę do pieczenia, wstaw do piekarnika na 30 minut do 180 stopni. W tym czasie przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu i odstaw do wystudzenia. Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj, wsyp budyń, gdy masa zgęstnieje odstaw do ostygnięcia.
Na upieczony biszkopt wlej masę budyniową, dodaj owoce, a całość zalej galaretką owocową. Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Skoro już znasz przepis na ciasto z wiśniami i galaretką, koniecznie go wykorzystaj. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w cieście z wiśniami i galaretką
Lista alergenów dla ciasta z wiśniami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze ciasta z wiśniami i galaretką
Możesz skorzystać z drylowanych wiśni lub samodzielnie pozbawić ich pestek.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.