Przepis na ciasto z winogronami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Mąkę wymieszaj w miejsce z dodatkiem proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej.

Jajka wybij do miski i ubij razem z cukrem na puszystą masę.

Następnie do masy wlej cienkim strumieniem olej, ciągle miksując masę.

Do masy wsyp mąkę i miksuj do połączenia składników.

Winogrona oczyść, opłucz i dokładnie osusz.

Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przelej ciasto, a na jego wierzchu ułóż winogrona.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i posyp cukrem pudrem.

Ciasto z winogronami podane na białym talerzu.
Ciasto z winogronami
Koszt przygotowania dania
10.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
307 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Ciasto z winogronami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z winogronami

Ciasto z winogronami to doskonały pomysł na dodatek do kawy i herbaty. Pyszne ciasto świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Placek przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Sprawdzony przepis na ciasto z winogronami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, winogrona, cukier puder, mąka ziemniaczana. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić ciasto z winogronami? Mąkę wymieszaj w miejsce z dodatkiem proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej. Jajka wybij do miski i ubij razem z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy wlej cienkim strumieniem olej, ciągle miksując masę. Do masy wsyp mąkę i miksuj do połączenia składników. Winogrona oczyść, opłucz i dokładnie osusz. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przelej ciasto, a na jego wierzchu ułóż winogrona. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i posyp cukrem pudrem.

Winogrona są bogatym źródłem witaminy A oraz C, a także składników mineralnych takich jak magnez, wapń, miedź czy jod. Winogrona zawierają naturalne substancje przeciwutleniające chroniące nasz organizm przed powstaniem nowotworów. Owoce winogron mają także szerokie zastosowanie w kuchni, wykorzystuje się je do produkcji wina, można jeść je na surowo, suszyć a z pestek wytwarza się olej. Witamina C spożywana w odpowiedniej ilości przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego — jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując smaczne ciasto z winogronami to doskonała propozycja na dodatek do kawy i herbaty. Szybkie w przygotowaniu ciasto jest dobre do spożycia po przestygnięciu. Zbyt duża ilość owoców sprawi, że ciasto będzie zbyt wilgotne.

Wartości odżywcze ciasta z winogronami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
307.58 kcal
307.58 kcal
Białko
5.90 g
5.90 g

Węglowodany w cieście z winogronami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
39.88 g
39.88 g
Węglowodany przyswajalne
39.48 g
39.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.39 g
0.39 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
14.31 g
14.31 g
Tłuszcze nasycone
1.97 g
1.97 g
Tłuszcze nienasycone
12.34 g
12.34 g
Cholesterol
60.29 mg
60.29 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z winogronami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.32 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.75 mg
1.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
44.86 µg (mcg)
44.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z winogronami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
43.25 mg
43.25 mg
Potas
179.39 mg
179.39 mg
Wapń
39.39 mg
39.39 mg
Fosfor
105.48 mg
105.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.24 mg
14.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.83 mg
1.83 mg
Cynk
0.51 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z winogronami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z winogronami

Lista alergenów dla ciasta z winogronami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta z winogronami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
125 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Soda oczyszczona
3 g
pół łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Winogrona zielone
300 g
bezpestkowe
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Cukier puder
50 g
do posypania ciasta
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mąka ziemniaczana
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
35.10
Jak oceniasz przepis na ciasto z winogronami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób