Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na ciasto z winogronami krok po kroku

Mąkę wymieszaj w miejsce z dodatkiem proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej.

Jajka wybij do miski i ubij razem z cukrem na puszystą masę.

Następnie do masy wlej cienkim strumieniem olej, ciągle miksując masę.

Do masy wsyp mąkę i miksuj do połączenia składników.

Winogrona oczyść, opłucz i dokładnie osusz.

Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przelej ciasto, a na jego wierzchu ułóż winogrona.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i posyp cukrem pudrem.

Ciasto z winogronami podane na białym talerzu.
Często zadawane pytania
Ciasto z winogronami - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - ciasto z winogronami

W skrócie
Kalorii w porcji
307 kcal
Wielkość
jednej porcji
100 g
Indeks glikemiczny
69

Wartości odżywcze ciasta z winogronami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z winogronami to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
307.58
307.58
Białko (g)
5.90
5.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
39.88
39.88
Węglowodany przyswajalne (g)
39.48
39.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
0.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
14.31
14.31
Tłuszcze nasycone (g)
1.97
1.97
Tłuszcze nienasycone (g)
12.34
12.34
Cholesterol (mg)
60.29
60.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.75
1.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.86
44.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
43.25
43.25
Potas (mg)
179.39
179.39
Wapń (mg)
39.39
39.39
Fosfor (mg)
105.48
105.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.24
14.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.83
1.83
Cynk (mg)
0.51
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z winogronami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z winogronami

Lista alergenów dla ciasta z winogronami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat ciasta z winogronami

Ciasto z winogronami to doskonały pomysł na dodatek do kawy i herbaty. Pyszne ciasto świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Placek przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Sprawdzony przepis na ciasto z winogronami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, winogrona, cukier puder, mąka ziemniaczana. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić ciasto z winogronami? Mąkę wymieszaj w miejsce z dodatkiem proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej. Jajka wybij do miski i ubij razem z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy wlej cienkim strumieniem olej, ciągle miksując masę. Do masy wsyp mąkę i miksuj do połączenia składników. Winogrona oczyść, opłucz i dokładnie osusz. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przelej ciasto, a na jego wierzchu ułóż winogrona. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i posyp cukrem pudrem.

Winogrona są bogatym źródłem witaminy A oraz C, a także składników mineralnych takich jak magnez, wapń, miedź czy jod. Winogrona zawierają naturalne substancje przeciwutleniające chroniące nasz organizm przed powstaniem nowotworów. Owoce winogron mają także szerokie zastosowanie w kuchni, wykorzystuje się je do produkcji wina, można jeść je na surowo, suszyć a z pestek wytwarza się olej. Witamina C spożywana w odpowiedniej ilości przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego — jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując smaczne ciasto z winogronami to doskonała propozycja na dodatek do kawy i herbaty. Szybkie w przygotowaniu ciasto jest dobre do spożycia po przestygnięciu. Zbyt duża ilość owoców sprawi, że ciasto będzie zbyt wilgotne.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z winogronami

Koszt składników
35.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
125 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Soda oczyszczona
3 g
pół łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Winogrona zielone
300 g
bezpestkowe
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Cukier puder
50 g
do posypania ciasta
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mąka ziemniaczana
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
35.10
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na ciasto z winogronami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób