Ciasto z winogronami
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Soda oczyszczona - pół łyżeczki (3 g)
- Winogrona zielone - bezpestkowe (300 g)
- Cukier puder - do posypania ciasta (50 g)
- Mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na ciasto z winogronami krok po kroku
Mąkę wymieszaj w miejsce z dodatkiem proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej.
Jajka wybij do miski i ubij razem z cukrem na puszystą masę.
Następnie do masy wlej cienkim strumieniem olej, ciągle miksując masę.
Do masy wsyp mąkę i miksuj do połączenia składników.
Winogrona oczyść, opłucz i dokładnie osusz.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przelej ciasto, a na jego wierzchu ułóż winogrona.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i posyp cukrem pudrem.
-
Sernik
-
Szarlotka
-
Ciasto ze śliwkami
-
Sernik królewski
-
Biszkopt
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik gotowany
-
Szarlotka z kruszonką
-
Placek z bananami
-
Ciasto z gruszkami
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto z owocami
-
Sernik izaura
-
Szybkie ciasto na niedzielę do kawy
Więcej informacji na temat ciasta z winogronami
Ciasto z winogronami to doskonały pomysł na dodatek do kawy i herbaty. Pyszne ciasto świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Placek przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Sprawdzony przepis na ciasto z winogronami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, winogrona, cukier puder, mąka ziemniaczana. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Jak zrobić ciasto z winogronami? Mąkę wymieszaj w miejsce z dodatkiem proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej. Jajka wybij do miski i ubij razem z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy wlej cienkim strumieniem olej, ciągle miksując masę. Do masy wsyp mąkę i miksuj do połączenia składników. Winogrona oczyść, opłucz i dokładnie osusz. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przelej ciasto, a na jego wierzchu ułóż winogrona. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i posyp cukrem pudrem.
Winogrona są bogatym źródłem witaminy A oraz C, a także składników mineralnych takich jak magnez, wapń, miedź czy jod. Winogrona zawierają naturalne substancje przeciwutleniające chroniące nasz organizm przed powstaniem nowotworów. Owoce winogron mają także szerokie zastosowanie w kuchni, wykorzystuje się je do produkcji wina, można jeść je na surowo, suszyć a z pestek wytwarza się olej. Witamina C spożywana w odpowiedniej ilości przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego — jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności.
Podsumowując smaczne ciasto z winogronami to doskonała propozycja na dodatek do kawy i herbaty. Szybkie w przygotowaniu ciasto jest dobre do spożycia po przestygnięciu. Zbyt duża ilość owoców sprawi, że ciasto będzie zbyt wilgotne.
Alergeny w cieście z winogronami
Lista alergenów dla ciasta z winogronami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z winogronami
Ciasto z winogronami to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.