Ciasto z twarogu

Opublikowano: 27.12.2021 r., 22:13 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik udekorowany owocami
Ciasto z twarogu
Niezwykle pyszne i delikatne ciasto w połączeniu z twarogiem i wiśniami to najlepszy deser na słodko jaki możesz przygotować w swoim domu, w tak krótkim czasie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
255 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Masło - 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Ser twarogowy chudy - 1 kostka (200 g)
  • Wiśnie - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, miska

Przepis na ciasto z twarogu krok po kroku

1/2 kostki twarogu zmiksuj z jajkami.

Dodaj mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli.

Następnie dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.

Ciasto przelej na blachę do pieczenia.

Resztę twarogu zmiksuj z cukrem pudrem, posmaruj kremem wcześniej przygotowane ciasto.

Dodaj wiśnie i upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto z twarogu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta z twarogu

Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z twarogu, które przygotujesz w krótkim czasie.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: mąka pszenna, cukier, jajka, masło, twaróg z wiaderka lub twaróg mielony i dowolne owoce, u mnie będą to wiśnie.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Do tego ciasta idealnie sprawdzą się też owoce jagodowe takie jak maliny, truskawki czy borówki.

Zatem, jak zrobić ciasto z twarogu?

W pierwszej kolejności 1/2 kostki twarogu zmiksuj z jajkami. Dodaj mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli. Następnie dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Ciasto przelej na blachę do pieczenia. Resztę twarogu zmiksuj z cukrem pudrem, posmaruj kremem wcześniej przygotowane ciasto. Dodaj wiśnie i upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Nasze szybkie ciasto z twarogu jest dobre do spożycia. Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na pyszne ciasto, poprzez dodatek twarogu jest ono niezwykle puszyste i delikatne, a przy okazji wilgotne. Będzie to idealny pomysł na deser w Twoim domu, ciasto na pewno zrobi wrażenie na wszystkich przybyłych gościach, ponieważ jest niezwykłe efektowne przez dodatek wiśni. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w cieście z twarogu

Lista alergenów dla ciasta z twarogu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser twarogowy chudy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z twarogu

na 100g gotowej potrawy

Do wykonania ciasta możesz użyć dowolnych owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
255.55
255.55
Białko (g)
5.91
5.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
33.62
33.62
Węglowodany przyswajalne (g)
32.84
32.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
0.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.05
11.05
Tłuszcze nasycone (g)
7.16
7.16
Tłuszcze nienasycone (g)
3.90
3.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.23
3.23
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
0.67
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
63.96
63.96
Brak danych dla: ser twarogowy chudy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
114.43
114.43
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.23
Witamina C (mg)
2.36
2.36
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.21
Witamina E (mg)
0.39
0.39
Retinol (µg (mcg))
97.81
97.81
Tiamina (mg)
0.23
0.23
Ryboflawina (mg)
0.20
0.20
Niacyna (mg)
1.73
1.73
Foliany (µg (mcg))
53.25
53.25
Beta karoten (µg (mcg))
200.80
200.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
93.93
93.93
Potas (mg)
99.18
99.18
Wapń (mg)
27.34
27.34
Fosfor (mg)
72.25
72.25
Magnez (mg)
8.32
8.32
Żelazo (mg)
2.02
2.02
Cynk (mg)
0.39
0.39
Miedź (mg)
0.07
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z twarogu 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z twarogu

Koszt składników
25.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
125 g
1/2 szklanki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser twarogowy chudy
200 g
1 kostka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Wiśnie
250 g
1 szklanka
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 250 g
Koszt składników
25.30