Ciasto z twarogiem

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z twarogiem podane na papierze do pieczenia i posypane cukrem pudrem.
Ciasto z twarogiem
Ciasto z twarogiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych i naprawdę smacznych wypieków. Można je przygotować w kilka chwil z bardzo prostych składników.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
491 kcal
Kcal w porcji
171 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Twaróg półtłusty (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło (170 g)
  • Soda oczyszczona (5 g)
  • Cukier (190 g)
  • Truskawki (50 g)
  • Jabłko (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Przepis na ciasto z twarogiem krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i utrzyj na puszystą masę. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i rozdrobniony twaróg. Zmiksuj całość.

Stopniowo dodawaj rozpuszczone masło i miksuj. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Połącz składniki mikserem. Ciasto ma być gęste.

Ciasto wyłóż łyżką na formę zabezpieczoną papierem do pieczenia.

Owoce pokrój w kostkę i wyłóż na wierzch ciasta, delikatnie wciskając.

Ciasto piecz ok.50-60 min (w zależności od piekarnika) w 160 st. C.

Ciasto wystudź i posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto z twarogiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta z twarogiem

Ciasto z twarogiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych i naprawdę smacznych wypieków. Można je przygotować w kilka chwil z bardzo prostych składników.

Przepis na ciasto z twarogiem to doskonały pomysł na smaczny deser. To wypiek, który jest niesamowicie lekki i pożywny, a jego masa jest bardzo aksamitna i kremowa. Dzięki temu świetnie się prezentuje i przyciąga wzrok wszystkich gości. I choć ciasto to wydaje się dość skomplikowane, to jednak całe wykonanie zajmuje tylko kilka chwil. Idealnie sprawdza się w nim dodatek jabłek. To składnik, który doskonale ożywia całą kompozycję smakową. Kwaskowe jabłka łączą się ze słodkim twarogiem, tworząc idealną słodycz, której ciężko się oprzeć. Jeśli tradycyjny sernik już Ci się znudził i szukasz czegoś ciekawego. To ciasto sprawdzi się idealnie. Zachwyca swoim puszystym wypełnieniem, które przypomina gąbkę. To ciasto jest niezwykle proste, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Do stworzenia tego sernika przyda się tylko kilka prostych podstawowych sprzętów kuchennych. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. Jednak najlepiej sprawdza się bez wątpienia tradycyjny twaróg.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z twarogiem, by było smaczne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Ten prosty placek z dodatkiem twarogu na pewno zasmakuje miłośnikom serników. Ciasto jest tak pyszne, że od razu znika z blaszki. Jest to naprawdę prosty przepis na ciasto tak dobre, że ciężko się od niego oderwać. Będzie świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnego przepisu na sernik, który, choć pyszny zdążył się już znudzić. Niektórzy do masy dodają kwaśnej śmietany, jednak jest to zupełnie zbędny dodatek, który nadmiernie obciąża całe ciasto.

Alergeny w cieście z twarogiem

Lista alergenów dla ciasta z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Twaróg półtłusty
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z twarogiem

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(171g)
Energia (kcal)
287.72
491.99
Białko (g)
8.14
13.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(171g)
Węglowodany (g)
36.96
63.20
Węglowodany przyswajalne (g)
36.71
62.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(171g)
Tłuszcz (g)
12.38
21.17
Tłuszcze nasycone (g)
8.15
13.94
Tłuszcze nienasycone (g)
4.23
7.23
Cholesterol (mg)
87.39
149.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(171g)
Witamina A (µg (mcg))
121.55
207.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.46
0.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
119.70
204.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.49
Ryboflawina (mg)
0.25
0.43
Niacyna (mg)
1.95
3.33
Foliany (µg (mcg))
52.41
89.63
Beta karoten (µg (mcg))
22.47
38.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(171g)
Sód (mg)
101.71
173.92
Potas (mg)
125.93
215.34
Wapń (mg)
50.88
87.00
Fosfor (mg)
118.37
202.41
Magnez (mg)
15.02
25.68
Żelazo (mg)
1.96
3.34
Cynk (mg)
0.62
1.07
Miedź (mg)
0.08
0.14
Mangan (mg)
0.24
0.41
Brak danych dla: jajko, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z twarogiem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z twarogiem

Koszt składników
32.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Twaróg półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
170 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 170 g
Soda oczyszczona
5 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Cukier
190 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 190 g
Truskawki
50 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Jabłko
100 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
32.10