Ciasto z truskawkami na szybko

Opublikowano: 26.07.2023 r., 13:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto truskawkowe w naczyniu.
Ciasto z truskawkami na szybko
Ciasto z truskawkami na szybko to doskonała propozycja na smaczny deser w sezonie letnim. Ciasto warto podać z dodatkiem herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
299 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko - w temperaturze pokojowej (4 szt.)
  • Cukier (130 g)
  • Cukier wanilinowy (16 g)
  • Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (240 g)
  • Truskawki (500 g)
  • Cukier puder (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 26 cm

Przepis na ciasto z truskawkami na szybko krok po kroku

Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pokrój w ćwiartki.

Jajka wybij do miski, dodaj do nich cukier oraz cukier wanilinowy i ubijaj przy pomocy miksera na jasny krem (masę ubijaj przez około 10 minut).

Następnie nie przerywając miksowania, wlej do masy olej cienkim strumieniem. Masę ubijaj przez 5 minut.

Mąkę, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej przesiej do osobnej miski.

Następnie do masy z białek dodawaj po 1/3 mąki i delikatnie wymieszaj na minimalnych obrotach miksera.

Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, posyp pokrojonymi truskawkami.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto z truskawkami na szybko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta z truskawkami na szybko

Ciasto z truskawkami na szybko to doskonała propozycja na deser. Szybkie w przygotowaniu ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Prosty przepis na ciasto z truskawkami na szybko nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, cukier wanilinowy, olej rzepakowy, mąka pszenna, truskawki, cukier puder, proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona.

A jak zrobić ciasto z truskawkami na szybko? Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pokrój w ćwiartki. Jajka wybij do miski, dodaj do nich cukier oraz cukier wanilinowy i ubijaj przy pomocy miksera na jasny krem. Następnie nie przerywając miksowania, wlej do masy olej cienkim strumieniem. Masę ubijaj przez 5 minut. Mąkę, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej przesiej do osobnej miski. Następnie masę wymieszaj z mąką (partiami). Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, posyp pokrojonymi truskawkami i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia. Ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminę C oraz witaminę K, potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Podsumowując: łatwy w przygotowaniu placek z truskawkami to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Poza sezonem do zrobienia ciasta warto wykorzystać truskawki mrożone (należy je rozmrozić). Produkty niezbędne do przygotowania ciasta z truskawkami dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w cieście z truskawkami na szybko

Lista alergenów dla ciasta z truskawkami na szybko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

W przepisie na ciasto z truskawkami na szybko nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ciasta z truskawkami na szybko

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z truskawkami na szybko to doskonała propozycja na smaczny deser. Truskawki wykorzystane do przygotowania ciasta stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania pysznych deserów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
249.93
299.92
Białko (g)
5.18
6.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
30.94
37.12
Węglowodany przyswajalne (g)
30.14
36.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
0.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
12.04
14.45
Tłuszcze nasycone (g)
1.77
2.12
Tłuszcze nienasycone (g)
10.27
12.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.20
8.64
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.07
3.69
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
64.90
77.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.42
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.42
1.70
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.31
54.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
25.89
31.07
Potas (mg)
109.17
131.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.86
23.83
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
67.66
81.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.08
16.90
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.53
1.84
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.48
0.58
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z truskawkami na szybko 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z truskawkami na szybko

Koszt składników
31.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
w temperaturze pokojowej
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
130 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Cukier wanilinowy
16 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Olej rzepakowy
125 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Mąka pszenna typ 500
240 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 240 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
31.10