Ciasto z truskawkami na szybko
- Jajko - w temperaturze pokojowej (4 szt.)
- Cukier (130 g)
- Cukier wanilinowy (16 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (240 g)
- Truskawki (500 g)
- Cukier puder (30 g)
Przepis na ciasto z truskawkami na szybko krok po kroku
Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pokrój w ćwiartki.
Jajka wybij do miski, dodaj do nich cukier oraz cukier wanilinowy i ubijaj przy pomocy miksera na jasny krem (masę ubijaj przez około 10 minut).
Następnie nie przerywając miksowania, wlej do masy olej cienkim strumieniem. Masę ubijaj przez 5 minut.
Mąkę, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej przesiej do osobnej miski.
Następnie do masy z białek dodawaj po 1/3 mąki i delikatnie wymieszaj na minimalnych obrotach miksera.
Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, posyp pokrojonymi truskawkami.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat ciasta z truskawkami na szybko
Ciasto z truskawkami na szybko to doskonała propozycja na deser. Szybkie w przygotowaniu ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Prosty przepis na ciasto z truskawkami na szybko nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, cukier wanilinowy, olej rzepakowy, mąka pszenna, truskawki, cukier puder, proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona.
A jak zrobić ciasto z truskawkami na szybko? Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pokrój w ćwiartki. Jajka wybij do miski, dodaj do nich cukier oraz cukier wanilinowy i ubijaj przy pomocy miksera na jasny krem. Następnie nie przerywając miksowania, wlej do masy olej cienkim strumieniem. Masę ubijaj przez 5 minut. Mąkę, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej przesiej do osobnej miski. Następnie masę wymieszaj z mąką (partiami). Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, posyp pokrojonymi truskawkami i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia. Ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminę C oraz witaminę K, potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Podsumowując: łatwy w przygotowaniu placek z truskawkami to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Poza sezonem do zrobienia ciasta warto wykorzystać truskawki mrożone (należy je rozmrozić). Produkty niezbędne do przygotowania ciasta z truskawkami dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w cieście z truskawkami na szybko
Lista alergenów dla ciasta z truskawkami na szybko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
W przepisie na ciasto z truskawkami na szybko nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze ciasta z truskawkami na szybko
Ciasto z truskawkami na szybko to doskonała propozycja na smaczny deser. Truskawki wykorzystane do przygotowania ciasta stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania pysznych deserów.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.