Ciasto z truskawkami i kruszonką
- Masło roślinne (300 g)
- Mąka pszenna typ 750 (300 g)
- Mąka ziemniaczana (50 g)
- Cukier (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Truskawki (500 g)
Przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką krok po kroku
200 gramów masła i 150 gramów cukru utrzyj na jednolitą masę.
W osobnej misce wymieszaj 200 gramów mąki pszennej, 50 gramów mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę cukru wanilinowego oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Do utartego masła dodawaj po jednym jajku i miksuj masę, aż użyjesz wszystkich jajek.
Następnie dodaj mąkę i zmiksuj do momentu połączenia się składników.
Ciasto przelej do blaszki do pieczenia.
Na wierzch ciasta ułóż umyte i pokrojone na pół truskawki.
Przygotuj kruszonkę: wymieszaj pozostałe masło, mąkę i cukier przy użyciu rąk na grudkowate ciasto.
Na wierzch ciasta rozsyp kruszonkę.
Ciasto piecz przez 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniu C (do momentu suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat ciasta z truskawkami i kruszonką
Przedstawiamy prosty przepis na uwielbiane przez wszystkich ciasto z truskawkami i kruszonką. Idealne, szybkie kruche ciasto na święta i na spotkania przy kawie. Łatwe i proste w przygotowaniu i przede wszystkim pyszne. Aby wykonać ciasto truskawkowe z kruszonką potrzebne Ci będą takie składniki jak masło, mąka pszenna i ziemniaczana, cukier, cukier wanilinowy, jajka, proszek do pieczenia i uwielbiane przez wszystkich słodkie truskawki.
Do przygotowania ciasta z truskawkami potrzebujemy dwóch średnich misek. Masło ucieramy razem z cukrem na jednolitą masę. W osobnej misce mieszamy dwa rodzaje mąki, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy do momentu połączenia się składników. Ciasto przelewamy do blaszki do pieczenia i na wierzch ciasta układamy pokrojone na pół truskawki. Z pozostałego ciasta z pierwszej miski ugniatamy ciasto z którego powstaje nam kruszonką. Kruszonkę rozsyp równomiernie na wierzch ciasta które jest już w blaszce. Ciasto upiecz w nagrzanym piekarniku. Piecz do momentu suchego patyczka. Ciasto pokrój dopiero po wystygnięciu.
Truskawki dodawane do ciasta kruszonką to bez wątpienia jedne z najsmaczniejszych letnich owoców. Truskawki posiadają wiele właściwości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Spożywanie truskawek może między innymi zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, zmniejszać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych czy obniżać ciśnienie krwi. Dodatkowo truskawki zawierają spore ilości witaminy C, która pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy. Spożywanie odpowiednich ilości tej witaminy jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności (przeważnie jest to sezon jesienno-zimowy).
Przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką idealnie sprawdzi się w sezonie wiosna-lato. Już od początku kwietnia można kupić w sklepach pyszne, świeże, soczyste truskawki, którym nie można się powstrzymać. Klasyczny placek z truskawkami skradnie serce wszystkich domowników i przyjaciół idealnie będzie pasować do pysznej kawki. Życzę smacznego.
Alergeny w cieście z truskawkami i kruszonką
Lista alergenów dla ciasta z truskawkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z truskawkami i kruszonką
Ciasto truskawkowe z kruszonką to doskonały pomysł na smaczną przekąskę w sezonie letnim. Jest to danie dość słodkie i kaloryczne, dlatego uważaj na jego ilość w swojej diecie.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.