Ciasto z truskawkami i kruszonką

Opublikowano: 02.05.2021 r., 17:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto truskawkowe z kruszonką
Ciasto z truskawkami i kruszonką
Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką. Jest to doskonała propozycja na słodki poczęstunek do kawy i herbaty.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
366 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło roślinne (300 g)
  • Mąka pszenna typ 750 (300 g)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Cukier (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Truskawki (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką krok po kroku

200 gramów masła i 150 gramów cukru utrzyj na jednolitą masę.

W osobnej misce wymieszaj 200 gramów mąki pszennej, 50 gramów mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę cukru wanilinowego oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

Do utartego masła dodawaj po jednym jajku i miksuj masę, aż użyjesz wszystkich jajek.

Następnie dodaj mąkę i zmiksuj do momentu połączenia się składników.

Ciasto przelej do blaszki do pieczenia.

Na wierzch ciasta ułóż umyte i pokrojone na pół truskawki.

Przygotuj kruszonkę: wymieszaj pozostałe masło, mąkę i cukier przy użyciu rąk na grudkowate ciasto.

Na wierzch ciasta rozsyp kruszonkę.

Ciasto piecz przez 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniu C (do momentu suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta z truskawkami i kruszonką

Przedstawiamy prosty przepis na uwielbiane przez wszystkich ciasto z truskawkami i kruszonką. Idealne, szybkie kruche ciasto na święta i na spotkania przy kawie. Łatwe i proste w przygotowaniu i przede wszystkim pyszne. Aby wykonać ciasto truskawkowe z kruszonką potrzebne Ci będą takie składniki jak masło, mąka pszenna i ziemniaczana, cukier, cukier wanilinowy, jajka, proszek do pieczenia i uwielbiane przez wszystkich słodkie truskawki.

Do przygotowania ciasta z truskawkami potrzebujemy dwóch średnich misek. Masło ucieramy razem z cukrem na jednolitą  masę. W osobnej misce mieszamy dwa rodzaje mąki, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy do momentu połączenia się składników. Ciasto przelewamy do blaszki do pieczenia i na wierzch ciasta układamy pokrojone na pół truskawki. Z pozostałego ciasta z pierwszej miski ugniatamy ciasto z którego powstaje nam kruszonką. Kruszonkę rozsyp równomiernie na wierzch ciasta które jest już w blaszce. Ciasto upiecz w nagrzanym piekarniku. Piecz do momentu suchego patyczka. Ciasto pokrój dopiero po wystygnięciu.

Truskawki dodawane do ciasta kruszonką to bez wątpienia jedne z najsmaczniejszych letnich owoców. Truskawki posiadają wiele właściwości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Spożywanie truskawek może między innymi zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, zmniejszać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych czy obniżać ciśnienie krwi. Dodatkowo truskawki zawierają spore ilości witaminy C, która pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy. Spożywanie odpowiednich ilości tej witaminy jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności (przeważnie jest to sezon jesienno-zimowy).

Przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką idealnie sprawdzi się w sezonie wiosna-lato. Już od początku kwietnia można kupić w sklepach pyszne, świeże, soczyste truskawki, którym nie można się powstrzymać. Klasyczny placek z truskawkami skradnie serce wszystkich domowników i przyjaciół idealnie będzie pasować do pysznej kawki. Życzę smacznego.

Alergeny w cieście z truskawkami i kruszonką

Lista alergenów dla ciasta z truskawkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z truskawkami i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Ciasto truskawkowe z kruszonką to doskonały pomysł na smaczną przekąskę w sezonie letnim. Jest to danie dość słodkie i kaloryczne, dlatego uważaj na jego ilość w swojej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
236.25
366.19
Białko (g)
4.54
7.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
31.73
49.19
Węglowodany przyswajalne (g)
30.45
47.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.28
1.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
10.29
15.95
Tłuszcze nasycone (g)
3.29
5.10
Tłuszcze nienasycone (g)
7.00
10.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.53
3.92
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.47
6.93
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.13
80.80
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
22.74
35.25
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.19
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.85
29.21
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.43
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.91
1.41
Retinol (µg (mcg))
22.42
34.75
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
2.43
3.76
Ryboflawina (mg)
0.17
0.27
Niacyna (mg)
1.69
2.62
Foliany (µg (mcg))
50.18
77.79
Beta karoten (µg (mcg))
2.42
3.75
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
159.29
246.90
Potas (mg)
122.52
189.91
Wapń (mg)
18.39
28.50
Fosfor (mg)
60.04
93.06
Magnez (mg)
12.86
19.93
Żelazo (mg)
1.28
1.98
Cynk (mg)
0.41
0.64
Miedź (mg)
0.07
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z truskawkami i kruszonką 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z truskawkami i kruszonką

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło roślinne
300 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.67
Za 300 g
Mąka pszenna typ 750
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Koszt składników
32.00