Ciasto z truskawkami bez pieczenia
- Herbatniki - kakaowe (250 g)
- Masło - 6,5 łyżki (100 g)
- Ser twarogowy chudy - 4 kostki (1000 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (250 g)
- Cukier - 3,1 łyżki (30 g)
- Truskawki (300 g)
- Galaretka - 3 opakowania truskawkowej bez cukru (225 g)
Przepis na ciasto z truskawkami bez pieczenia krok po kroku
Herbatniki kakaowe przełóż do robota kuchennego z założonymi nożami tnącymi.
Rozdrobnij herbatniki, nie muszą być rozdrobnione ma pył ale dobrze aby były w jak najmniejszych kawałkach.
Do herbatników dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
DO formy wysyp herbatniki, wyrównaj aby dokładnie pokryły całe dno i wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy.
W garnku zagotuj 1 litr wody i rozpuść w niej galaretki z dodatkiem cukru. Odstaw do wystygnięcia.
Do robota kuchennego z założonymi nożami tnącymi przełóż ser biały twarogowy i dokładnie zmiel.
Do sera dodaj umyte i odszypułkowane truskawki. Zmiel razem dokładnie.
Gdy galaretka wystygnie dodaj ją do sera z truskawkami i ponownie całość miel aż masa będzie gładka.
Masę serową pozostaw na 10 minut w lodówce.
Następnie wylej masę serową na wcześniej przygotowany spód. Dla pewności, że nic nie wypłynie do lodówki, formę możesz owinąć folią aluminiową.
Chłodź ciasto 5 godzin.
Więcej informacji na temat ciasta z truskawkami bez pieczenia
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Ciasto z truskawkami bez pieczenia to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Placek z truskawkami na zimno jest fajną propozycją na podwieczorek, po pysznym, domowym obiedzie. Pyszne i lekkie ciasto jest świetnym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków. Szybkie i proste ciasto z truskawkami bez pieczenia zachwyci swoim smakiem każdego. Ciasto możesz wykonać zarówno na herbatnikach jak i na biszkoptach. Ciasto z truskawkami i galaretką możesz również urozmaicić i dodać na wierzch dodatkową warstwę galaretki z owocami. Masę możesz przygotować z budyniem zamiast galaretką i serem twarogowym. Przepis na ciasto z truskawkami bez pieczenia jest super prosty w przygotowaniu. Cały przepis na ciasto jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak ciasto z truskawkami bez pieczenia dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Łatwe i szybkie ciasto z bitą śmietaną jest świetną propozycją na letni deser.
Alergeny w cieście z truskawkami bez pieczenia
Lista alergenów dla ciasta z truskawkami bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- Ser twarogowy chudy
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ciasta z truskawkami bez pieczenia
Ciasto z truskawkami bez pieczenia jest pyszną propozycją letniego deseru. Jedna porcja, która jest dość spora, dostarcza około 150 kcal. Aby ciasto było jeszcze zdrowsze cukier możesz zastąpić ksylitolem.
Energia i białka
(112g)
Węglowodany
(112g)
Tłuszcze
(112g)
Witaminy
(112g)
Składniki mineralne
(112g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.