Przepis na ciasto z serków homogenizowanych krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, tortownica 23 cm, miska, rondelek, malakser

Masło rozpuść w rondelku i chwilę przestudź.

Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij na pył. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.

Gotową masą wyłóż dno tortownicy. Wyrównaj dokładnie. Włóż formę do lodówki na czas przygotowania reszty składników.

Rozpuść galaretki cytrynowe w 400 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj i zostaw do ostygnięcia, aż zacznie wolno tężeć.

Kilka truskawek (około 8 sztuk) umyj, usuń z nich szypułki i pokrój w plasterki.

Serki homogenizowane umieść w misce. Wolno miksując, wlej wystudzoną galaretkę.

Plasterki truskawek ułóż na bokach formy.

Powoli wlej masę serkową. Włóż tortownicę do lodówki na około 40 minut.

Truskawkową galaretkę rozpuść w 350 ml wrzątku i zostaw do ostygnięcia.

Pozostałe truskawki umyj i przekrój na pół.

Na stężoną masę serkową ułóż połówki truskawek i zalej galaretką.

Włóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny, by dobrze stężało.

Ciasto z serków homogenizowanych na białej paterze
Ciasto z serków homogenizowanych
Koszt przygotowania dania
34.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
343 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Ciasto z serków homogenizowanych - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z serków homogenizowanych

Ciasto z serków homogenizowanych to szybki i łatwy w przygotowaniu deser. Potrzebujesz kilku składników i cierpliwości, gdy będzie się chłodzić w lodówce. Aby wykonać przepis na ciasto z serków homogenizowanych potrzebujesz oczywiście serków, galaretek, truskawek, masła i herbatników. Z masła i herbatników zrób spód ciasta. Włóż do lodówki. Galaretki rozpuść w wodzie. Cytrynowe wymieszaj z serkiem i wylej na spód. Schłodź chwilę, a w tym czasie przygotuj truskawki. Gdy masa dobrze się zetnie, ułóż delikatnie truskawki i zalej galaretką. Wiecie już jak zrobić ciasto z serków homogenizowanych. Sami widzicie, że to prosty przepis, z którego powstaje naprawdę smaczny deser na zimno. Ten przepis to świetny pomysł na szybkie i łatwe ciasto, które przygotuje nawet dziecko.

Takie ciasto bez pieczenia można również nazwać sernikiem. Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców. Chociaż każdy doskonale zna te owoce, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!

Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem, to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy à la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto wybierać je, robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.

Wartości odżywcze ciasta z serków homogenizowanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
163.58 kcal
343.51 kcal
Białko
7.88 g
16.55 g

Węglowodany w cieście z serków homogenizowanych

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
22.64 g
47.54 g
Węglowodany przyswajalne
21.68 g
45.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.96 g
2.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
4.66 g
9.79 g
Cholesterol
11.10 mg
23.31 mg

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z serków homogenizowanych

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
139.74 mg
293.46 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z serków homogenizowanych 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z serków homogenizowanych

Lista alergenów dla ciasta z serków homogenizowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Serek homogenizowany waniliowy

Cena przygotowania ciasta z serków homogenizowanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Serek homogenizowany waniliowy
800 g
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 6
10.29
Za 800 g
Galaretka
154 g
cytrynowa, 2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
3.70
Za 154 g
Galaretka
77 g
truskawkowa, 1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Truskawki
700 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 700 g
Koszt składników
47.80
Jak oceniasz przepis na ciasto z serków homogenizowanych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób