Ciasto z serkiem mascarpone i galaretką

Opublikowano: 29.08.2022 r., 14:36 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z mascarpone i galaretką
Ciasto z mascarpone i galaretką
Poznaj przepis na pyszne ciasto biszkoptowe z serkiem mascarpone i galaretką truskawkową.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 15 min
669 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (30 g)
  • Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 6 łyżek (60 g)
  • Mascarpone - 1 duże opakowanie lub dwa małe (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Galaretka - 2 opakowania (140 g)
  • Truskawki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, okrągła forma do pieczenia, miska

Przepis na ciasto z serkiem mascarpone i galaretką krok po kroku

Zacznij od przygotowania spodu biszkoptowego: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę razem z ksylitolem (3 łyżki). Stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając na lekkich obrotach. Stopniowo przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 st. C na 15 minut.

Przygotuj masę: Śmietankę i pozostały ksylitol umieść w misce i zacznij ubijać mikserem. Gdy będzie sztywna i puszysta stopniowo dodawaj po łyżce mascarpone, cały czas ubijając.

Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na upieczony, ostudzony biszkopt wyłóż masę. Na wierzchu ułóż malin i zalej lekko stężałą galaretką.

Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na ciasto z serkiem mascarpone i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta z serkiem mascarpone i galaretką

Ciasto z serkiem mascarpone i galaretką to świetny pomysł na pyszne, szybkie i proste do przygotowania ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Możesz zrobić je na urodziny, imieniny, jako coś słodkiego do grilla, lub po prostu jako niedzielne ciasto dla całej rodziny. Jest bardzo delikatne, kremowe i słodkie, przełamane kwasotą owoców leśnych. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z serkiem mascarpone i galaretką koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Najlepsze ciasto z mascarpone i galaretką to takie, którego spód przygotujesz jak tradycyjny biszkopt. Jest wtedy najbardziej delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli jednak nie masz czasu na samodzielne przygotowanie biszkoptu, możesz wykorzystać gotowe, małe biszkopty, ewentualnie herbatniki. Do zrobienia spodu biszkoptowego potrzebne Ci będą jedynie jajka, mąka pszenna, proszek do pieczenia i cukier. Cukier jednak warto zastąpić ksylitolem, ciasto będzie równie słodkie, a będzie miało zdecydowanie mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny. Przygotowanie masy jest również bardzo proste. Śmietankę wystarczy ubić razem z mascarpone i ksylitolem i ułożyć na upieczonym spodzie. Ostatni etap to ułożenie świeżych owoców i zalanie ciasta galaretką. Świetnie sprawdzają się owoce jagodowe w sezonie, kiedy są najbardziej smaczne, na przykład truskawki, maliny, jagody. Pamiętaj, że ciasto z serkiem mascarpone i galaretką przed podaniem powinno być dobrze schłodzone – tylko wtedy będzie naprawdę dobre. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać przepis na ciasto z serkiem mascarpone i galaretką, które zawsze wychodzi i sprawdzi się na każdą okazję.

Alergeny w cieście z serkiem mascarpone i galaretką

Lista alergenów dla ciasta z serkiem mascarpone i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ciasta z serkiem mascarpone i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Dzięki zastąpieniu cukru ksylitolem ciasto ma mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny, dlatego jest odpowiedniejsza np. dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością. Pamiętaj jednak, że śmietanka i mascarpone to stosunkowo kaloryczne składniki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
304.34
669.55
Białko (g)
5.11
11.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
18.07
39.76
Węglowodany przyswajalne (g)
17.87
39.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.20
0.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
23.61
51.95
Tłuszcze nasycone (g)
22.89
50.36
Tłuszcze nienasycone (g)
0.72
1.59
Cholesterol (mg)
92.36
203.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
34.14
75.12
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z serkiem mascarpone i galaretką 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z serkiem mascarpone i galaretką

Koszt składników
64.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Proszek do pieczenia
3 g
1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
60 g
6 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Mascarpone
500 g
1 duże opakowanie lub dwa małe
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Galaretka
140 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.36
Za 140 g
Truskawki
100 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Koszt składników
64.20