Ciasto z serkiem mascarpone i galaretką
- Jajko (3 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (30 g)
- Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 6 łyżek (60 g)
- Mascarpone - 1 duże opakowanie lub dwa małe (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Galaretka - 2 opakowania (140 g)
- Truskawki (100 g)
Przepis na ciasto z serkiem mascarpone i galaretką krok po kroku
Zacznij od przygotowania spodu biszkoptowego: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę razem z ksylitolem (3 łyżki). Stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając na lekkich obrotach. Stopniowo przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 st. C na 15 minut.
Przygotuj masę: Śmietankę i pozostały ksylitol umieść w misce i zacznij ubijać mikserem. Gdy będzie sztywna i puszysta stopniowo dodawaj po łyżce mascarpone, cały czas ubijając.
Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na upieczony, ostudzony biszkopt wyłóż masę. Na wierzchu ułóż malin i zalej lekko stężałą galaretką.
Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat ciasta z serkiem mascarpone i galaretką
Ciasto z serkiem mascarpone i galaretką to świetny pomysł na pyszne, szybkie i proste do przygotowania ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Możesz zrobić je na urodziny, imieniny, jako coś słodkiego do grilla, lub po prostu jako niedzielne ciasto dla całej rodziny. Jest bardzo delikatne, kremowe i słodkie, przełamane kwasotą owoców leśnych. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z serkiem mascarpone i galaretką koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Najlepsze ciasto z mascarpone i galaretką to takie, którego spód przygotujesz jak tradycyjny biszkopt. Jest wtedy najbardziej delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli jednak nie masz czasu na samodzielne przygotowanie biszkoptu, możesz wykorzystać gotowe, małe biszkopty, ewentualnie herbatniki. Do zrobienia spodu biszkoptowego potrzebne Ci będą jedynie jajka, mąka pszenna, proszek do pieczenia i cukier. Cukier jednak warto zastąpić ksylitolem, ciasto będzie równie słodkie, a będzie miało zdecydowanie mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny. Przygotowanie masy jest również bardzo proste. Śmietankę wystarczy ubić razem z mascarpone i ksylitolem i ułożyć na upieczonym spodzie. Ostatni etap to ułożenie świeżych owoców i zalanie ciasta galaretką. Świetnie sprawdzają się owoce jagodowe w sezonie, kiedy są najbardziej smaczne, na przykład truskawki, maliny, jagody. Pamiętaj, że ciasto z serkiem mascarpone i galaretką przed podaniem powinno być dobrze schłodzone – tylko wtedy będzie naprawdę dobre. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać przepis na ciasto z serkiem mascarpone i galaretką, które zawsze wychodzi i sprawdzi się na każdą okazję.
Alergeny w cieście z serkiem mascarpone i galaretką
Lista alergenów dla ciasta z serkiem mascarpone i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ciasta z serkiem mascarpone i galaretką
Dzięki zastąpieniu cukru ksylitolem ciasto ma mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny, dlatego jest odpowiedniejsza np. dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością. Pamiętaj jednak, że śmietanka i mascarpone to stosunkowo kaloryczne składniki.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.