Ciasto z serem białym
- Twaróg półtłusty (1000 g)
- Cukier (100 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier wanilinowy (10 g)
- Masło (100 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (30 g)
- Mąka pszenna typ 500 (15 g)
Przepis na ciasto z serem białym krok po kroku
Twaróg zmiel drobno.
Białka oddziel od żółtek do dwóch różnych naczyń.
Żółtka ubij z miękkim masłem i cukrami na gęstą i puszystą pianę.
Małymi partami dodawaj ser, cały czas mieszając.
Przesiej mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę. Połącz ją delikatnie z masą serową za pomocą łyżki lub szpatułki.
Sernik przelej delikatnie do foremki zabezpieczonej papierem do pieczenia.
Piecz 60 minut w 170 stopniach.
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami z wiaderka
-
Sernik gotowany na herbatnikach
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto wenus
-
Sernik z owocami
-
Sernik bez cukru
-
Sernik na zimno na herbatnikach
-
Sernik z masą krówkową
-
Sernik bez jajek
-
Sernik na zimno na biszkoptach
-
Sernik z mascarpone na herbatnikach
-
Sernik truskawkowy
-
Sernik z mango na zimno
-
Ciasto góra lodowa z mlekiem w proszku
-
Sernik cynamonowy
-
Sernik dla cukrzyka z ksylitolem
-
Sernik na zimno z mlekiem w proszku
-
Serniki dietetyczne
Więcej informacji na temat ciasta z serem białym
Ciasto z serem białym to dobra opcja na smaczny wypiek, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Jest smaczny, szybki w przygotowaniu, ale również aromatyczny.
Przepis na ciasto z serem białym to doskonała opcja na szybkie ciasto, które idealnie sprawdzi się na deser. To najlepszy sernik z twarogiem. Jest bardzo aksamitny i kremowy, a masa jest zwarta i puszysta, czyli najlepsza, jaka może być. Charakteryzuje się niezwykłą miękkością i puszystością. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają klasyczne przepisy. Jego podstawą jest twaróg, najlepiej wybierać ten sernikowy, który jest drobny i nie potrzebuje mielenia. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z serem białym, by powstał pyszny i dobry dla początkujących wypiek, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Jest to naprawdę prosty przepis na ciasto tak dobre, że ciężko się od niego oderwać. Będzie świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnego przepisu na sernik, który, choć pyszny zdążył się już znudzić. Całość jest smaczna i niezbyt skomplikowana. Najważniejszą kwestią jest oczywiście wybór sera. Idealnie sprawdzi się twaróg półtłusty lub tłusty. Najlepiej wybrać specjalny do serników, który jest drobno zmielony, więc świetnie współgra z resztą składników. Nie powinien też być zbyt kwaśny, gdyż wpłynie to negatywnie na smak całego ciasta. To modyfikacja nowojorskiego sernika, który jest jednym z najpopularniejszych wypieków na świecie. By go zrobić wcale nie potrzeba skomplikowanych sprzętów kuchennych. Wystarczy tylko podstawowy sprzęt taki jak mikser, czy piekarnik. Sernik jest jednym z tych wypieków, które w większości przypadków sprawia, że ludzie są niezwykle zachwyceni. To ciasto proste, jednak ze względu na wyjątkowe połączenie składników po prostu smakuje wyjątkowo.
Alergeny w cieście z serem białym
Lista alergenów dla ciasta z serem białym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Twaróg półtłusty
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze ciasta z serem białym
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(146g)
Węglowodany
(146g)
Tłuszcze
(146g)
Witaminy
(146g)
Składniki mineralne
(146g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.