Ciasto z rabarbarem na oleju na dużą blachę

Opublikowano: 23.04.2023 r., 14:35 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto z rabarbarem na oleju na dużą blachę
Ciasto z rabarbarem na oleju na dużą blachę
Jeśli nie masz pomysłu na szybkie ciasto, idealnie sprawdzi się tutaj ciasto z rabarbarem na oleju. Dlatego koniecznie poznaj mój prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
229 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Rabarbar (150 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (280 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier wanilinowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy 1/2 szklanki (120 ml)
  • Cukier puder 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na ciasto z rabarbarem na oleju na dużą blachę krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Jajka wbij do miski i zmiksuj z cukrem.

Stopniowo dodawaj olej rzepakowy, pod koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.

Rabarbar umyj i oczyść, a następnie osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.

Wlej masę ciasta i dodaj kawałki rabarbaru.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto z rabarbarem na oleju na dużą blachę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z rabarbarem na oleju na dużą blachę

Nie ma nic lepszego niż domowe, wilgotne ciasto z rabarbarem przygotowane w Twoim domu. Sezon na rabarbar to wczesna wiosna, ale śmiało możesz skorzystać z mrożonego.

Ciasto z rabarbarem na oleju na dużą blachę idealnie pasuje w okresie tak samo wczesną wiosną, jak i w sezonie jesienno zimowym. Zamiast rabarbaru możesz zdecydować się na owoce sezonowe.

Nasze polskie śliwki zatopione w delikatnym ucieranym cieście sprawdzą się idealnie. Pamiętaj aby w każdej porze roku sięgać po nasze polskie sezonowe produkty. Jesienią do takich produktów należą między innymi śliwki, jabłka i dynia. Skorzystajmy zatem i wykorzystajmy je na maksa. Następna okazja będzie dopiero za rok. Puszyste ciasto z rabarbarem wyjdzie każdemu, przepis jest banalnie prosty, a podstawowe składniki na pewno masz w lodówce, wystarczy, że zaopatrzysz się w rabarbar lub owoce np. sezonowe soczyste, słodkie śliwki z lokalnego bazarku, po upieczeniu w piekarniku za 45 minut masz pyszną jesienną przekąskę.

Przepis na ciasto z rabarbarem na oleju na dużą blachę przedstawiam krok po kroku nieco niżej.

Przygotowane ciasto z dodatkiem jajek sprawi, że ciasto będzie niesamowicie pulchne i pyszne. Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta postaw na wyraziste dodatki. Moje ciasto dodatkowo jest przygotowane na oleju zamiast masła, wtedy jest niezwykle wilgotne. Ten prosty przepis niesamowicie smakuje z owocami i własnoręcznie robioną kruszonką, bezą lub cukrem pudrem.

Warto pamiętać, że użyta w tym przepisie mąka pszenna zawiera gluten, który jest niewskazany w diecie osób z celiakią czy alergią na pszenicę.

Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Dokładnie, jak zrobić ciasto z rabarbarem na oleju na dużą blachę opisuję nieco niżej. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, jak smaczne jest ciasto z owocami. Będzie najlepsze dla każdego członka Twojej rodziny, sam przekonaj się, jakie jest smaczne.

Alergeny w cieście z rabarbarem na oleju na dużą blachę

Lista alergenów dla ciasta z rabarbarem na oleju na dużą blachę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta z rabarbarem na oleju na dużą blachę

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować ciasto z dowolnymi owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
327.83
229.48
Białko (g)
7.38
5.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
40.00
28.00
Węglowodany przyswajalne (g)
39.70
27.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
15.64
10.95
Tłuszcze nasycone (g)
2.37
1.66
Tłuszcze nienasycone (g)
13.27
9.29
Cholesterol (mg)
87.53
61.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.17
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.03
1.42
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
56.21
39.35
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
35.63
24.94
Potas (mg)
171.05
119.73
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
55.99
39.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
122.70
85.89
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.65
10.96
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.16
1.51
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.64
0.45
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z rabarbarem na oleju na dużą blachę 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z rabarbarem na oleju na dużą blachę

Koszt składników
31.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rabarbar
150 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
280 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 280 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier wanilinowy
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Olej rzepakowy
120 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
31.70