Ciasto z rabarbarem na oleju na dużą blachę
- Rabarbar (150 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (280 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (120 ml)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Przepis na ciasto z rabarbarem na oleju na dużą blachę krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Jajka wbij do miski i zmiksuj z cukrem.
Stopniowo dodawaj olej rzepakowy, pod koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.
Rabarbar umyj i oczyść, a następnie osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
Wlej masę ciasta i dodaj kawałki rabarbaru.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Tarta z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Puszyste ciasto z rabarbarem
-
Ciasto ucierane z rabarbarem
-
Kruche ciasto z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i bezą
-
Wilgotne ciasto z rabarbarem
-
Biszkopt z rabarbarem
-
Placek z rabarbarem i kruszonką
-
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
-
Ciasto z rabarbarem na oleju
-
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
-
Pleśniak z rabarbarem
-
Crumble z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i pianką
-
Tarta z rabarbarem i bezą
-
Ciasta z rabarbarem
Więcej informacji na temat ciasta z rabarbarem na oleju na dużą blachę
Nie ma nic lepszego niż domowe, wilgotne ciasto z rabarbarem przygotowane w Twoim domu. Sezon na rabarbar to wczesna wiosna, ale śmiało możesz skorzystać z mrożonego.
Ciasto z rabarbarem na oleju na dużą blachę idealnie pasuje w okresie tak samo wczesną wiosną, jak i w sezonie jesienno zimowym. Zamiast rabarbaru możesz zdecydować się na owoce sezonowe.
Nasze polskie śliwki zatopione w delikatnym ucieranym cieście sprawdzą się idealnie. Pamiętaj aby w każdej porze roku sięgać po nasze polskie sezonowe produkty. Jesienią do takich produktów należą między innymi śliwki, jabłka i dynia. Skorzystajmy zatem i wykorzystajmy je na maksa. Następna okazja będzie dopiero za rok. Puszyste ciasto z rabarbarem wyjdzie każdemu, przepis jest banalnie prosty, a podstawowe składniki na pewno masz w lodówce, wystarczy, że zaopatrzysz się w rabarbar lub owoce np. sezonowe soczyste, słodkie śliwki z lokalnego bazarku, po upieczeniu w piekarniku za 45 minut masz pyszną jesienną przekąskę.
Przepis na ciasto z rabarbarem na oleju na dużą blachę przedstawiam krok po kroku nieco niżej.
Przygotowane ciasto z dodatkiem jajek sprawi, że ciasto będzie niesamowicie pulchne i pyszne. Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta postaw na wyraziste dodatki. Moje ciasto dodatkowo jest przygotowane na oleju zamiast masła, wtedy jest niezwykle wilgotne. Ten prosty przepis niesamowicie smakuje z owocami i własnoręcznie robioną kruszonką, bezą lub cukrem pudrem.
Warto pamiętać, że użyta w tym przepisie mąka pszenna zawiera gluten, który jest niewskazany w diecie osób z celiakią czy alergią na pszenicę.
Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Dokładnie, jak zrobić ciasto z rabarbarem na oleju na dużą blachę opisuję nieco niżej. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, jak smaczne jest ciasto z owocami. Będzie najlepsze dla każdego członka Twojej rodziny, sam przekonaj się, jakie jest smaczne.
Alergeny w cieście z rabarbarem na oleju na dużą blachę
Lista alergenów dla ciasta z rabarbarem na oleju na dużą blachę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta z rabarbarem na oleju na dużą blachę
W podobny sposób możesz przygotować ciasto z dowolnymi owocami.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.