Ciasto z rabarbarem na oleju
- Rabarbar - 5 łodyg (550 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 1,5 szklanki (200 g)
- Olej rzepakowy - 0,5 szklanki (125 ml)
- Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
- Jajko (4 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
Przepis na ciasto z rabarbarem na oleju krok po kroku
Jajka wbij do miski, dodaj cukier, proszek do pieczenia i ubijaj mikserem na puszystą i jasną masę.
Po około 5 minutach jajka powinny być puszyste. Nie przerywają miksowania dodawaj stopniowo olej.
Do masy jajecznej partiami dodawaj mąkę, miksuj na małych obrotach miksera.
Dno blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia a boki posmaruj olejem.
Do tortownicy wylej ciasto.
Rabarbar umyj i pokrój w kostkę. Połóż na ciasto.
Piecz około 45 minut w 180 stopniach.
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Tarta z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Puszyste ciasto z rabarbarem
-
Ciasto ucierane z rabarbarem
-
Kruche ciasto z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i bezą
-
Wilgotne ciasto z rabarbarem
-
Biszkopt z rabarbarem
-
Placek z rabarbarem i kruszonką
-
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
-
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
-
Pleśniak z rabarbarem
-
Crumble z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i pianką
-
Tarta z rabarbarem i bezą
-
Placek z rabarbarem i budyniem
-
Ciasta z rabarbarem
Więcej informacji na temat ciasta z rabarbarem na oleju
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Ciasto ucierane z rabarbarem na oleju to jedno z najłatwiejszych przepisów. Ciasto jest pyszne, szybkie i puszyste, idealnie łączy się z lekko kwaśnym rabarbarem. Ciasto z rabarbarem na oleju jest ciastem bezlaktozowym oraz totalnie beznabiałowym. Dzięki temu mogą spożywać je osoby z alergią nie tylko na laktozę ale również białka mleka. Błyskawiczne ciasto rabarbarowe przygotujesz w parę minut. Jest idealne na kryzysowy dodatek do herbaty i kawy dla niespodziewanych gości. Proste ciasto z rabarbarem to również świetna propozycja na piknik, ciasto jest na tyle zwarte, że można je jeść bez obawy, że będzie się kruszyć lub się ubrudzimy.
Placek z rabarbarem to świetna propozycja na wiosenno-letnie, szybkie ciasto.
Alergeny w cieście z rabarbarem na oleju
Lista alergenów dla ciasta z rabarbarem na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z rabarbarem na oleju
Ciasto z rabarbarem na oleju jest klasycznym ciastem. Spożywanie go raz na jakiś czas, jako kawałek ciasta po niedzielnym obiedzie absolutnie nie wypłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(98g)
Węglowodany
(98g)
Tłuszcze
(98g)
Witaminy
(98g)
Składniki mineralne
(98g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.