Ciasto z powidłami śliwkowymi i budyniem

Opublikowano: 11.10.2022 r., 14:40 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z powidłami i budyniem
Ciasto z powidłami śliwkowymi i budyniem
Szybkie ciasto z powidłami śliwkowymi i budyniem. Łatwy w przygotowaniu przepis na smaczny deser. Zobacz sam.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Pieczenie 60 min
255 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (500 g)
  • Margaryna do pieczenia (225 g)
  • Cukier puder - 5 łyżek (60 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (12 g)
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka (8 g)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
  • Mleko 2% (750 ml)
  • Cukier - 3 łyżki (40 g)
  • Dżem śliwkowy - 1 słoik (280 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, aromat waniliowy, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, papier do pieczenia, sitko, miska, szpatułka do smarowania kremów, szklanka, blaszka do pieczenia 25x25 cm, łyżka, lodówka

Przepis na ciasto z powidłami śliwkowymi i budyniem krok po kroku

Wymieszać ze sobą składniki: mąka, margaryna, cukier puder, jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kilka kropel aromatu waniliowego (ewentualnie).

Zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na dwie równe części.

Jedną część owinąć folią i przełożyć do zamrażalnika.

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.

Pozostała część ciasta uformuj spód na blaszce.

Wyłóż warstwę dżemu śliwkowego.

Ugotuj na mleku budyń z cukrem.

Wyłóż warstwę gotowego budyniu jako kolejną warstwę ciasta.

Wyjąć pozostałą część ciasta z zamrażalnika.

Odrywać kawałeczki ciasta i kłaść na ułożony budyń, tworząc kolejną warstwę ciasta.

Ciasto piec w piekarniku przez ok. 1 h w 180 st. C.

Po upieczeniu można gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem w celu dekoracji.

Jak oceniasz przepis na ciasto z powidłami śliwkowymi i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta z powidłami śliwkowymi i budyniem

Ciasto z powidłami śliwkowymi i budyniem to najlepsza szybka opcja na deser do kawy czy drugiego śniadania. To smaczne ciasto nada się na każdą okazję, a najlepiej się sprawdzi w okresie jesienno-zimowym. Powidła i budyń najczęściej właśnie kojarzy się z niskimi temperaturami za oknem. Nie należy zapominać, że właśnie tego rodzaju ciasta w małej porcji są dość kaloryczne, a samo ciasto dla może być ciężkostrawne dla niektórych.

Dzisiaj przedstawię przepis jak zrobić najlepsze ciasto z powidłami śliwkowymi i budyniem, które jest w stanie każdy wykonać. Ekspresowe i łatwe w przygotowaniu dobre ciasto dla początkujących w wypiekach ze składników, które są tanie i łatwo dostępne.

W wielu kawiarniach lub cukierniach każdy jest w stanie znaleźć takie, lub podobne ciasto. Ale jeśli masz odrobinę czasu i chęci to dlaczego by nie przygotować tak w istocie proste ciasto samodzielnie. Wiesz w takiej sytuacji, z jakich składników je przygotowujesz, a satysfakcja z samodzielnie upieczonego deseru, murowana.

W przepisie podany jest składnik powidła śliwkowe, które można znaleźć w wielu sklepach spożywczych. Niemniej jednak dla osób chcących przygotować ciasto od A do Z samodzielnie, można je wykonać samemu. Wystarczy je jedynie usmażyć na patelni, na małym ogniu.

Podany przepis jest przepisem bazowym dla ciasta z powidłami śliwkowymi i budyniem, lecz można je odpowiednio pod siebie modyfikować, zamieniając składniki, np. inny smak budyniu lub dodając je, np. lukier, cukier puder lub czekoladę.

Przygotuj tak łatwe i szybkie ciasto i ciesz się jego wyjątkowym smakiem.

Alergeny w cieście z powidłami śliwkowymi i budyniem

Lista alergenów dla ciasta z powidłami śliwkowymi i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze ciasta z powidłami śliwkowymi i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Danie zawiera gluten i laktozę, przez co nie nadaje się dla osób chorujących na celiakię i nietolerancję glutenu i laktozy. Danie jest kaloryczne, ze względu na zawartość cukru, margaryny i jajek, dlatego powinno się spożywać z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
255.61
255.61
Białko (g)
4.20
4.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
37.33
37.33
Węglowodany przyswajalne (g)
36.90
36.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
0.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.39
10.39
Tłuszcze nasycone (g)
2.84
2.84
Tłuszcze nienasycone (g)
7.55
7.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.66
4.66
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.90
2.90
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.39
32.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
131.21
131.21
Brak danych dla: cukier waniliowy, dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: cukier waniliowy, dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.28
Brak danych dla: cukier waniliowy, dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.53
0.53
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.96
0.96
Brak danych dla: cukier waniliowy, dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: cukier waniliowy, dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
125.70
125.70
Brak danych dla: cukier waniliowy, dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.24
Brak danych dla: cukier waniliowy, dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: cukier waniliowy, dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.68
1.68
Brak danych dla: cukier waniliowy, dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
49.92
49.92
Brak danych dla: cukier waniliowy, dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
67.07
67.07
Brak danych dla: cukier waniliowy, dżem śliwkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
119.43
119.43
Potas (mg)
154.22
154.22
Brak danych dla: cukier waniliowy, dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
78.70
78.70
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
113.49
113.49
Brak danych dla: cukier waniliowy, dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.62
9.62
Brak danych dla: cukier waniliowy, dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.96
1.96
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.41
0.41
Brak danych dla: cukier waniliowy, dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: cukier waniliowy, dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z powidłami śliwkowymi i budyniem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z powidłami śliwkowymi i budyniem

Koszt składników
24.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Margaryna do pieczenia
225 g
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.43
Za 225 g
Cukier puder
60 g
5 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Proszek do pieczenia
12 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 12 g
Cukier waniliowy
8 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 8 g
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Mleko 2%
750 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Cukier
40 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Dżem śliwkowy
280 g
1 słoik
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 280 g
Koszt składników
24.70