Przepis na ciasto z porzeczkami i galaretką krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tortownica 23 cm

Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.

Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj.

Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.

Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody.

Wstaw do lodówki, aby stężała.

Galaretkę wymieszaj z mascarpone.

Zetnij wierzch ciasta i wyłóż na nim porzeczki.

Wylej galaretkę z mascarpone i schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.

Ciasto z porzeczkami i galaretką podane na małym talerzyku.
Ciasto z porzeczkami i galaretką
Koszt przygotowania dania
42.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
491 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Ciasto z porzeczkami i galaretką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście z porzeczkami i galaretką

Ciasto z porzeczkami i galaretką to doskonała propozycja na smaczne ciasto do kawy i herbaty. Prosty przepis możesz wykorzystać, aby zrobić szybko ciasto na różne uroczystości rodzinne. Przepis na ciasto z porzeczkami i galaretką jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je zrobić. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, galaretka owocowa, czerwone lub czarne porzeczki, mascarpone.

Jak zrobić ciasto z porzeczkami i galaretką? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie. Wstaw do lodówki, aby stężała. Galaretkę wymieszaj z mascarpone. Zetnij wierzch ciasta i wyłóż na nim porzeczki. Wylej galaretkę z mascarpone i schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.

Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Owoce zawierają bardzo dużą ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Czerwone porzeczki są naturalnym przeciwutleniaczem, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie, a także wspomagają trawienie. Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Bogate są również w witaminę A i witaminę D. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu.

Podsumowując pyszne ciasto z porzeczkami świetnie sprawdzi się na deser podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Ciasto możesz podać w towarzystwie kawy i herbaty. Placek należy przechowywać w lodówce. Nadaje się do spożycia przez 3-4 dni. Aby przygotować dobre ciasto można użyć czarnych lub czerwonych porzeczek.

Wartości odżywcze ciasta z porzeczkami i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kalorie)
258.63 kcal
491.40 kcal
Białko
7.25 g
13.77 g

Węglowodany w cieście z porzeczkami i galaretką

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany
36.37 g
69.10 g
Węglowodany przyswajalne
35.34 g
67.15 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.03 g
1.95 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz
9.35 g
17.77 g
Tłuszcze nasycone
8.24 g
15.66 g
Tłuszcze nienasycone
1.11 g
2.10 g
Cholesterol
92.59 mg
175.91 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z porzeczkami i galaretką

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód
35.58 mg
67.60 mg
Wapń
46.56 mg
88.46 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
1.88 mg
3.57 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z porzeczkami i galaretką 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z porzeczkami i galaretką

Lista alergenów dla ciasta z porzeczkami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

Cena przygotowania ciasta z porzeczkami i galaretką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Galaretka
75 g
1 opakowanie
1.80
Za 75.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Porzeczki czerwone
400 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 4
25.60
Za 400 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Koszt składników
58.30
Jak oceniasz przepis na ciasto z porzeczkami i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób