Ciasto z porzeczkami i galaretką

Opublikowano: 30.12.2021 r., 10:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z porzeczkami i galaretką podane na małym talerzyku.
Ciasto z porzeczkami i galaretką
Ciasto z porzeczkami i galaretką to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto świetnie komponuje się z kawą i herbatą podczas rodzinnych spotkań. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
491 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Galaretka - 1 opakowanie (75 g)
  • Porzeczki czerwone (400 g)
  • Mascarpone (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tortownica 23 cm

Przepis na ciasto z porzeczkami i galaretką krok po kroku

Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.

Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj.

Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.

Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody.

Wstaw do lodówki, aby stężała.

Galaretkę wymieszaj z mascarpone.

Zetnij wierzch ciasta i wyłóż na nim porzeczki.

Wylej galaretkę z mascarpone i schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto z porzeczkami i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta z porzeczkami i galaretką

Ciasto z porzeczkami i galaretką to doskonała propozycja na smaczne ciasto do kawy i herbaty. Prosty przepis możesz wykorzystać, aby zrobić szybko ciasto na różne uroczystości rodzinne. Przepis na ciasto z porzeczkami i galaretką jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je zrobić. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, galaretka owocowa, czerwone lub czarne porzeczki, mascarpone.

Jak zrobić ciasto z porzeczkami i galaretką? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie. Wstaw do lodówki, aby stężała. Galaretkę wymieszaj z mascarpone. Zetnij wierzch ciasta i wyłóż na nim porzeczki. Wylej galaretkę z mascarpone i schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.

Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Owoce zawierają bardzo dużą ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Czerwone porzeczki są naturalnym przeciwutleniaczem, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie, a także wspomagają trawienie. Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Bogate są również w witaminę A i witaminę D. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu.

Podsumowując pyszne ciasto z porzeczkami świetnie sprawdzi się na deser podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Ciasto możesz podać w towarzystwie kawy i herbaty. Placek należy przechowywać w lodówce. Nadaje się do spożycia przez 3-4 dni. Aby przygotować dobre ciasto można użyć czarnych lub czerwonych porzeczek.

Alergeny w cieście z porzeczkami i galaretką

Lista alergenów dla ciasta z porzeczkami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

Wartości odżywcze ciasta z porzeczkami i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z porzeczkami i galaretką to słodki wypiek, który powinniśmy spożywać maksymalnie raz w tygodniu. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu lub chorujące na cukrzycę powinny spożywać słodkie wypieki jeszcze rzadziej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
258.63
491.40
Białko (g)
7.25
13.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
36.37
69.10
Węglowodany przyswajalne (g)
35.34
67.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
1.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
9.35
17.77
Tłuszcze nasycone (g)
8.24
15.66
Tłuszcze nienasycone (g)
1.11
2.10
Cholesterol (mg)
92.59
175.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
35.58
67.60
Wapń (mg)
46.56
88.46
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.88
3.57
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z porzeczkami i galaretką 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z porzeczkami i galaretką

Koszt składników
58.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Galaretka
75 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Porzeczki czerwone
400 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
25.60
Za 400 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Koszt składników
58.30