Ciasto z porzeczkami i galaretką
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Jajko (6 szt.)
- Galaretka - 1 opakowanie (75 g)
- Porzeczki czerwone (400 g)
- Mascarpone (300 g)
Przepis na ciasto z porzeczkami i galaretką krok po kroku
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.
Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj.
Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i wlej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.
Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody.
Wstaw do lodówki, aby stężała.
Galaretkę wymieszaj z mascarpone.
Zetnij wierzch ciasta i wyłóż na nim porzeczki.
Wylej galaretkę z mascarpone i schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.
-
Śmietanowiec
-
Galaretkowiec
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto pszczółka
-
Ciasto balladyna
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Boża krówka
-
Ciasto kubuś
-
Sernik mango
-
Biszkopt z galaretką
-
Ciasto popapraniec
-
Sernik bez sera
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto z truskawkami i mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Ciasto orchidea
-
Kora orzechowa
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasta z galaretką
Więcej informacji na temat ciasta z porzeczkami i galaretką
Ciasto z porzeczkami i galaretką to doskonała propozycja na smaczne ciasto do kawy i herbaty. Prosty przepis możesz wykorzystać, aby zrobić szybko ciasto na różne uroczystości rodzinne. Przepis na ciasto z porzeczkami i galaretką jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je zrobić. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, galaretka owocowa, czerwone lub czarne porzeczki, mascarpone.
Jak zrobić ciasto z porzeczkami i galaretką? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie. Wstaw do lodówki, aby stężała. Galaretkę wymieszaj z mascarpone. Zetnij wierzch ciasta i wyłóż na nim porzeczki. Wylej galaretkę z mascarpone i schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.
Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Owoce zawierają bardzo dużą ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Czerwone porzeczki są naturalnym przeciwutleniaczem, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie, a także wspomagają trawienie. Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Bogate są również w witaminę A i witaminę D. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu.
Podsumowując pyszne ciasto z porzeczkami świetnie sprawdzi się na deser podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Ciasto możesz podać w towarzystwie kawy i herbaty. Placek należy przechowywać w lodówce. Nadaje się do spożycia przez 3-4 dni. Aby przygotować dobre ciasto można użyć czarnych lub czerwonych porzeczek.
Alergeny w cieście z porzeczkami i galaretką
Lista alergenów dla ciasta z porzeczkami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
Wartości odżywcze ciasta z porzeczkami i galaretką
Ciasto z porzeczkami i galaretką to słodki wypiek, który powinniśmy spożywać maksymalnie raz w tygodniu. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu lub chorujące na cukrzycę powinny spożywać słodkie wypieki jeszcze rzadziej.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Błędy w przepisie.
NIE POLECAM !!!