Ciasto z pomarańczami

Opublikowano: 12.05.2022 r., 8:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z pomarańczami podane na drewnianej desce do krojenia.
Ciasto z pomarańczami
Ciasto z pomarańczami to wspaniała propozycja na deser dla całej rodziny. Ciasto z dodatkiem cytrusowej masy jest orzeźwiające i sprawdzi się na różne okazje. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
703 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Pomarańcza 4 duże sztuki (1000 g)
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Żelatyna (20 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Liście mięty (20 g)
  • Cytryna (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto z pomarańczami krok po kroku

Oddziel białka od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej piany.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wlej olej.

Zmiksuj krótko do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Pomarańcze obierz ze skórki i umieść w garnku.

Cytryny obierz ze skórki i dodaj do pomarańczy.

Wsyp cukier i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Dodaj miętę, zblenduj na gładką masę, dodaj żelatynę i wymieszaj.

Wystudź masę z pomarańczy.

Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywną pianę.

Dodaj do śmietany masę z pomarańczy i wymieszaj.

Biszkopt wystudź i przekrój na dwie części.

Przełóż biszkopt kremem pomarańczowym.

Rozpuść czekoladę w rondlu i polej wierzch ciasta.

Ciasto schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.

Jak oceniasz przepis na ciasto z pomarańczami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat ciasto z pomarańczami

Ciasto z pomarańczami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto z dodatkiem pomarańczy sprawdzi się jako ciasto imieninowe lub jako dodatek do kawy podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Biszkopt połączony z cytrusowym kremem jest bardzo orzeźwiający. Przepis na ciasto z pomarańczami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, olej rzepakowy, pomarańcze, żelatyna, mięta, cytryna, śmietana kremówka, czekolada gorzka.

Jak zrobić ciasto z pomarańczami? Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej piany. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wlej olej. Zmiksuj krótko do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Pomarańcze obierz ze skórki i umieść w garnku. Cytryny obierz ze skórki i dodaj do pomarańczy. Wsyp cukier i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Dodaj miętę, zblenduj na gładką masę, dodaj żelatynę i wymieszaj. Wystudź masę z pomarańczy. Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywną pianę. Dodaj do śmietany masę z pomarańczy i wymieszaj. Biszkopt wystudź i przekrój na dwie części. Przełóż biszkopt kremem pomarańczowym. Rozpuść czekoladę w rondlu i polej wierzch ciasta. Ciasto schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.

Pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C oraz kwasu foliowego. Owoce kiedyś spożywane były okazjonalnie podczas świąt Bożego Narodzenia, gdyż dostęp do nich był bardzo ograniczony. Teraz można je kupić praktycznie w każdym większym sklepie spożywczym. Pomarańcze są owocami dostępnymi w sprzedaży przez cały rok. Najlepsze są spożywane na świeżo, nie nadają się do mrożenia.

Podsumowując pyszne ciasto z pomarańczami to idealny deser dla całej rodziny. Smaczne ciasto jest dobre także na imprezę urodzinową dla dzieci. Najlepsze i proste ciasto przypomina w smaku popularne ciastka „Delicje”. Łatwe ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Ciasto jest wilgotne i świetnie sprawdzi się na ciepłe letnie dni.

Alergeny w ciasto z pomarańczami

Lista alergenów dla ciasto z pomarańczami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ciasto z pomarańczami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z pomarańczami to słodki domowy deser zawierający dużą ilość węglowodanów prostych i cukru. Cukier dodany do ciasta można zamienić na ksylitol lub erytrytol. Wówczas stanie się ono mniej kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
234.39
703.18
Białko (g)
4.85
14.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
27.70
83.09
Węglowodany przyswajalne (g)
26.16
78.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.54
4.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
12.00
36.00
Tłuszcze nasycone (g)
7.51
22.53
Tłuszcze nienasycone (g)
4.49
13.48
Cholesterol (mg)
40.38
121.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.07
3.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
18.02
54.05
Potas (mg)
136.36
409.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
30.27
90.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
60.06
180.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.88
65.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.40
4.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.49
1.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasto z pomarańczami 59
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasto z pomarańczami

Koszt składników
56.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Pomarańcza
1000 g
4 duże sztuki
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
8.00
Za 1000 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Żelatyna
20 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Liście mięty
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Cytryna
200 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 200 g
Koszt składników
56.60