Przepis na ciasto z pomarańczami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Oddziel białka od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej piany.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wlej olej.

Zmiksuj krótko do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Pomarańcze obierz ze skórki i umieść w garnku.

Cytryny obierz ze skórki i dodaj do pomarańczy.

Wsyp cukier i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Dodaj miętę, zblenduj na gładką masę, dodaj żelatynę i wymieszaj.

Wystudź masę z pomarańczy.

Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywną pianę.

Dodaj do śmietany masę z pomarańczy i wymieszaj.

Biszkopt wystudź i przekrój na dwie części.

Przełóż biszkopt kremem pomarańczowym.

Rozpuść czekoladę w rondlu i polej wierzch ciasta.

Ciasto schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.

Ciasto z pomarańczami podane na drewnianej desce do krojenia.
Ciasto z pomarańczami
Koszt przygotowania dania
39.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
703 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
59

Ciasto z pomarańczami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ciasto z pomarańczami

Ciasto z pomarańczami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto z dodatkiem pomarańczy sprawdzi się jako ciasto imieninowe lub jako dodatek do kawy podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Biszkopt połączony z cytrusowym kremem jest bardzo orzeźwiający. Przepis na ciasto z pomarańczami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, olej rzepakowy, pomarańcze, żelatyna, mięta, cytryna, śmietana kremówka, czekolada gorzka.

Jak zrobić ciasto z pomarańczami? Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej piany. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wlej olej. Zmiksuj krótko do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Pomarańcze obierz ze skórki i umieść w garnku. Cytryny obierz ze skórki i dodaj do pomarańczy. Wsyp cukier i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Dodaj miętę, zblenduj na gładką masę, dodaj żelatynę i wymieszaj. Wystudź masę z pomarańczy. Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywną pianę. Dodaj do śmietany masę z pomarańczy i wymieszaj. Biszkopt wystudź i przekrój na dwie części. Przełóż biszkopt kremem pomarańczowym. Rozpuść czekoladę w rondlu i polej wierzch ciasta. Ciasto schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.

Pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C oraz kwasu foliowego. Owoce kiedyś spożywane były okazjonalnie podczas świąt Bożego Narodzenia, gdyż dostęp do nich był bardzo ograniczony. Teraz można je kupić praktycznie w każdym większym sklepie spożywczym. Pomarańcze są owocami dostępnymi w sprzedaży przez cały rok. Najlepsze są spożywane na świeżo, nie nadają się do mrożenia.

Podsumowując pyszne ciasto z pomarańczami to idealny deser dla całej rodziny. Smaczne ciasto jest dobre także na imprezę urodzinową dla dzieci. Najlepsze i proste ciasto przypomina w smaku popularne ciastka „Delicje”. Łatwe ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Ciasto jest wilgotne i świetnie sprawdzi się na ciepłe letnie dni.

Wartości odżywcze ciasto z pomarańczami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
234.39 kcal
703.18 kcal
Białko
4.85 g
14.56 g

Węglowodany w ciasto z pomarańczami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
27.70 g
83.09 g
Węglowodany przyswajalne
26.16 g
78.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.54 g
4.61 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
12.00 g
36.00 g
Tłuszcze nasycone
7.51 g
22.53 g
Tłuszcze nienasycone
4.49 g
13.48 g
Cholesterol
40.38 mg
121.13 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z pomarańczami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6
0.05 mg
0.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.21 µg (mcg)
0.64 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.07 mg
3.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z pomarańczami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
18.02 mg
54.05 mg
Potas
136.36 mg
409.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
30.27 mg
90.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
60.06 mg
180.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.88 mg
65.63 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.40 mg
4.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.49 mg
1.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasto z pomarańczami 59
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasto z pomarańczami

Lista alergenów dla ciasto z pomarańczami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania ciasto z pomarańczami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Pomarańcza
1000 g
4 duże sztuki
2.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 4
8.00
Za 1000 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Żelatyna
20 g
2.50
Za 20.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Liście mięty
20 g
6.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Cytryna
200 g
1.30
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 200 g
Koszt składników
56.60
Jak oceniasz przepis na ciasto z pomarańczami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób