Ciasto z pomarańczami
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Pomarańcza - 4 duże sztuki (1000 g)
- Czekolada gorzka (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (500 g)
- Żelatyna (20 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Liście mięty (20 g)
- Cytryna (200 g)
Przepis na ciasto z pomarańczami krok po kroku
Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę.
Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej piany.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wlej olej.
Zmiksuj krótko do połączenia składników.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
Pomarańcze obierz ze skórki i umieść w garnku.
Cytryny obierz ze skórki i dodaj do pomarańczy.
Wsyp cukier i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Dodaj miętę, zblenduj na gładką masę, dodaj żelatynę i wymieszaj.
Wystudź masę z pomarańczy.
Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywną pianę.
Dodaj do śmietany masę z pomarańczy i wymieszaj.
Biszkopt wystudź i przekrój na dwie części.
Przełóż biszkopt kremem pomarańczowym.
Rozpuść czekoladę w rondlu i polej wierzch ciasta.
Ciasto schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek bananowiec
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto z truskawkami
-
Ciasto z jabłkami
-
Ciasto z bananami
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z malinami
-
Szarlotka z kruszonką
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto z gruszkami
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto z owocami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto z owocami
Więcej informacji na temat ciasto z pomarańczami
Ciasto z pomarańczami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto z dodatkiem pomarańczy sprawdzi się jako ciasto imieninowe lub jako dodatek do kawy podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Biszkopt połączony z cytrusowym kremem jest bardzo orzeźwiający. Przepis na ciasto z pomarańczami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, olej rzepakowy, pomarańcze, żelatyna, mięta, cytryna, śmietana kremówka, czekolada gorzka.
Jak zrobić ciasto z pomarańczami? Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej piany. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wlej olej. Zmiksuj krótko do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Pomarańcze obierz ze skórki i umieść w garnku. Cytryny obierz ze skórki i dodaj do pomarańczy. Wsyp cukier i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Dodaj miętę, zblenduj na gładką masę, dodaj żelatynę i wymieszaj. Wystudź masę z pomarańczy. Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywną pianę. Dodaj do śmietany masę z pomarańczy i wymieszaj. Biszkopt wystudź i przekrój na dwie części. Przełóż biszkopt kremem pomarańczowym. Rozpuść czekoladę w rondlu i polej wierzch ciasta. Ciasto schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.
Pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C oraz kwasu foliowego. Owoce kiedyś spożywane były okazjonalnie podczas świąt Bożego Narodzenia, gdyż dostęp do nich był bardzo ograniczony. Teraz można je kupić praktycznie w każdym większym sklepie spożywczym. Pomarańcze są owocami dostępnymi w sprzedaży przez cały rok. Najlepsze są spożywane na świeżo, nie nadają się do mrożenia.
Podsumowując pyszne ciasto z pomarańczami to idealny deser dla całej rodziny. Smaczne ciasto jest dobre także na imprezę urodzinową dla dzieci. Najlepsze i proste ciasto przypomina w smaku popularne ciastka „Delicje”. Łatwe ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Ciasto jest wilgotne i świetnie sprawdzi się na ciepłe letnie dni.
Alergeny w ciasto z pomarańczami
Lista alergenów dla ciasto z pomarańczami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ciasto z pomarańczami
Ciasto z pomarańczami to słodki domowy deser zawierający dużą ilość węglowodanów prostych i cukru. Cukier dodany do ciasta można zamienić na ksylitol lub erytrytol. Wówczas stanie się ono mniej kaloryczne.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.