Ciasto z patelni z jabłkami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1/2 szklanki (125 g)
- Miód - 2 łyżka (20 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier puder - 2 łyżka (20 g)
- Jabłko - 4 sztuki (200 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżka (20 ml)
Przepis na ciasto z patelni z jabłkami krok po kroku
Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki.
Podsmaż jabłka na patelni dodaj miód.
Białka oddziel od żółtek, ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.
Dodaj żółtka, wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj za pomocą rózgi.
Wlej ciasto na patelnię i przykryj pokrywką.
Smaż przez 10 minut na małym ogniu.
-
Szarlotka
-
Ciasto z jabłkami
-
Tarta z jabłkiem
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Ciasto salceson
-
Szarlotka z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka królewska
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szybkie ciasto z jabłkami
Więcej informacji na temat ciasta z patelni z jabłkami
Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z patelni z jabłkami, które przygotujesz w krótkim czasie.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: mąka, miód, jabłka, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia, olej rzepakowy.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Oprócz tego jabłka. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.
Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twoje ciasto będzie niezwykle smaczne.
Dokładnie jak zrobić ciasto z patelni z jabłkami opisuję nieco niżej, poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam.
Ciasto z patelni z jabłkami to dobry pomysł na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto.
Będzie to dobre rozwiązanie, jeśli nie masz piekarnika, wykorzystaj patelnię i przygotuj pyszne, smażone ciasto.
Alergeny w ciastu z patelni z jabłkami
Lista alergenów dla ciasta z patelni z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z patelni z jabłkami
Podobne ciasto możesz wykonać np. z gruszką.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.