Ciasto z owocami z kompotu
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (250 g)
- Owoce z kompotu (400 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Jogurt grecki pełnotłusty (200 g)
- Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
Przepis na ciasto z owocami z kompotu krok po kroku
Do miski wbij jajka.
Dodaj cukier i ubij do powstania białej masy.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
Wlej olej i dodaj jogurt grecki.
Zmiksuj całość dokładnie.
Dodaj owoce z kompotu i wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
Wystudź ciasto i pokrój na porcje.
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Ciasto filadelfia
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Muffinki jogurtowe
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto z jogurtem greckim
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Ciasto z mango
-
Sernik na jogurtach greckich
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z owocami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto jogurtowe z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe
Więcej informacji na temat ciasta z owocami z kompotu
Ciasto z owocami z kompotu to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Ciasto jest wilgotne i bardzo owocowe. Można je przygotować z dowolnymi owocami, które akurat znajdują się w naszym kompocie. Przepis na ciasto z owocami z kompotu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, owoce z kompotu, proszek do pieczenia, jogurt grecki, olej rzepakowy.
Jak zrobić ciasto z owocami z kompotu? Do miski wbij jajka. Dodaj cukier i ubij do powstania białej masy. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wlej olej i dodaj jogurt grecki. Zmiksuj całość dokładnie. Dodaj owoce z kompotu i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź ciasto i pokrój na porcje.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Jogurt grecki jest rodzajem jogurtu naturalnego o bardzo gęstej konsystencji, zawiera on sporą ilość tłuszczu mlecznego. Jogurty naturalne są świetną bazą do przygotowywania wielu dań wytrawnych oraz słodkich deserów. Jogurt naturalny zawiera sporą ilość białka, wapń będący niezbędnym składnikiem mineralnym do prawidłowej mineralizacji kości, a także bakterie kwasu mlekowego. Są one swojego rodzaju probiotykiem, bardzo korzystnie wpływającym na nasz układ trawienia.
Podsumowując łatwe ciasto to wspaniały pomysł na deser, który idealnie pasuje podany z kawą i herbatą. Placek z owocami można podać podczas wielu różnych okazji. Do zrobienia ciasta użyć można drylowane wiśnie lub śliwki. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.
Alergeny w cieście z owocami z kompotu
Lista alergenów dla ciasta z owocami z kompotu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
Wartości odżywcze ciasta z owocami z kompotu
Ciasto z owocami z kompotu to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto zawiera średnią ilość kalorii.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.