Ciasto z owocami z kompotu

Opublikowano: 15.06.2022 r., 8:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Owocowe ciasto na drewnianej desce.
Ciasto z owocami z kompotu
Ciasto z owocami z kompotu to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto jest tanie i można je przygotować o dowolnej porze roku. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
372 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (250 g)
  • Owoce z kompotu (400 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Jogurt grecki pełnotłusty (200 g)
  • Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na ciasto z owocami z kompotu krok po kroku

Do miski wbij jajka.

Dodaj cukier i ubij do powstania białej masy.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

Wlej olej i dodaj jogurt grecki.

Zmiksuj całość dokładnie.

Dodaj owoce z kompotu i wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Wystudź ciasto i pokrój na porcje.

Jak oceniasz przepis na ciasto z owocami z kompotu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta z owocami z kompotu

Ciasto z owocami z kompotu to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Ciasto jest wilgotne i bardzo owocowe. Można je przygotować z dowolnymi owocami, które akurat znajdują się w naszym kompocie. Przepis na ciasto z owocami z kompotu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, owoce z kompotu, proszek do pieczenia, jogurt grecki, olej rzepakowy.

Jak zrobić ciasto z owocami z kompotu? Do miski wbij jajka. Dodaj cukier i ubij do powstania białej masy. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wlej olej i dodaj jogurt grecki. Zmiksuj całość dokładnie. Dodaj owoce z kompotu i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź ciasto i pokrój na porcje.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Jogurt grecki jest rodzajem jogurtu naturalnego o bardzo gęstej konsystencji, zawiera on sporą ilość tłuszczu mlecznego. Jogurty naturalne są świetną bazą do przygotowywania wielu dań wytrawnych oraz słodkich deserów. Jogurt naturalny zawiera sporą ilość białka, wapń będący niezbędnym składnikiem mineralnym do prawidłowej mineralizacji kości, a także bakterie kwasu mlekowego. Są one swojego rodzaju probiotykiem, bardzo korzystnie wpływającym na nasz układ trawienia.

Podsumowując łatwe ciasto to wspaniały pomysł na deser, który idealnie pasuje podany z kawą i herbatą. Placek z owocami można podać podczas wielu różnych okazji. Do zrobienia ciasta użyć można drylowane wiśnie lub śliwki. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Alergeny w cieście z owocami z kompotu

Lista alergenów dla ciasta z owocami z kompotu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Wartości odżywcze ciasta z owocami z kompotu

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z owocami z kompotu to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto zawiera średnią ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
232.50
372.00
Brak danych dla: owoce z kompotu.
czytaj dalej
Białko (g)
6.44
10.30
Brak danych dla: owoce z kompotu.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
32.74
52.38
Brak danych dla: owoce z kompotu.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
32.71
52.34
Brak danych dla: owoce z kompotu.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
8.73
13.97
Brak danych dla: owoce z kompotu.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
1.80
2.88
Brak danych dla: owoce z kompotu.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
6.93
11.09
Brak danych dla: owoce z kompotu.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
34.76
55.62
Brak danych dla: owoce z kompotu.
czytaj dalej
Potas (mg)
190.96
305.54
Brak danych dla: owoce z kompotu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
80.01
128.02
Brak danych dla: owoce z kompotu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.63
2.61
Brak danych dla: owoce z kompotu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z owocami z kompotu 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z owocami z kompotu

Koszt składników
38.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Owoce z kompotu
400 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
12.00
Za 400 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Jogurt grecki pełnotłusty
200 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
38.30