Ciasto z orzechami włoskimi
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier (140 g)
- Jogurt naturalny 2% - 1 opakowanie (180 g)
- Olej rzepakowy (120 ml)
- Miód (100 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Orzechy włoskie (120 g)
- Suszona żurawina (100 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na ciasto z orzechami włoskimi krok po kroku
Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij, aż zrobią się białe.
Dodaj jogurt naturalny, olej rzepakowy, miód i wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całość.
Na koniec posiekaj orzechy i razem w żurawiną dodaj do ciasta.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 50 minut.
Ciepłe ciasto udekoruj cukrem pudrem.
-
Blok czekoladowy
-
Baklawa
-
Ciasto z bananami
-
Marcepan
-
Orzechowiec
-
Ciasto kinder bueno
-
Strucla makowa
-
Migdałowiec
-
Ciasto lion
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto maxi king
-
Ciasto królewicz
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Ciasto kawowe
-
Biszkopt orzechowy
-
Miodownik z kaszą manną
-
Ciasta z orzechami
Więcej informacji na temat ciasta z orzechami włoskimi
Ciasto z orzechami włoskimi to doskonała propozycja na pyszne i łatwe ciasto orzechowe. Dobre jest ono od razu po przygotowaniu i można je przechowywać poza lodówką pod przykryciem przez 3-4 dni. Przepis na ciasto z orzechami włoskimi jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, orzechy włoskie, cynamon, miód, kakao, cukier, żurawina, olej rzepakowy, cukier puder.
Jak zrobić ciasto z orzechami włoskimi? Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij, aż zrobią się białe. Dodaj jogurt naturalny, olej rzepakowy, miód i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całość. Na koniec posiekaj orzechy razem w żurawiną, dodaj do ciasta. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 50 minut. Ciepłe ciasto udekoruj cukrem pudrem.
Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Żurawina jest źródłem witaminy A witaminy C oraz witamin z grupy B. Żurawina wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. W sklepie najczęściej można kupić suszoną żurawinę, która konserwowana jest sporą ilością cukru. Nie powinny jej spożywać w dużych ilościach osoby chorujące na cukrzycę.
Podsumowując pomysł na ciasto możesz wykorzystać, gdy wpadną do Ciebie niezapowiedziani goście. Placek z orzechami włoskimi świetnie sprawdzi się na deser. Ciasto przechowuj pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Do ciasta możesz dodać inne orzechy.
Alergeny w cieście z orzechami włoskimi
Lista alergenów dla ciasta z orzechami włoskimi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z orzechami włoskimi
Ciasto z orzechami włoskimi to słodki wypiek zawierający bardzo dużą ilość cukru. Ciasto powinno pojawiać się w naszej diecie maksymalnie raz w tygodniu. Domowe wypieki zawierają mniejszą ilość konserwantów.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.