Przepis na ciasto z orzechami mielonymi krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, metalowe sito

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę przesiej do miski razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia.

Białka oddziel od żółtek.

Żółtka ubij z cukrem do uzyskania jednolitej, jasnej masy.

Następnie do masy z żółtek dodaj mleko oraz olej i zmiksuj.

Do masy dodaj partiami mąkę z kakao i masę zmiksuj do połączenia składników.

Na koniec dodaj zmielone orzechy i wymieszaj.

Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

Białka dodawaj stopniowo do masy orzechowej i wymieszaj.

Masę przelej do blaszki i wyrównaj wierzch ciasta.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Ciasto możesz polać polewą czekoladową.

Ciasto z orzechami mielonymi podane na desce do krojenia.
Ciasto z orzechami mielonymi
Koszt przygotowania dania
11.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
585 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Ciasto z orzechami mielonymi - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z orzechami mielonymi

Ciasto z orzechami mielonymi to doskonały pomysł na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Ciasto świetnie sprawdzi się jako słodki wypiek serwowany podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na ciasto z orzechami mielonymi nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, mielone orzechy włoskie, jajka, olej rzepakowy, mleko, kakao, proszek do pieczenia oraz sól.

Jak zrobić ciasto z orzechami mielonymi? Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej do miski razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z cukrem do uzyskania jednolitej, jasnej masy. Następnie do masy z żółtek dodaj mleko oraz olej i zmiksuj. Do masy dodaj partiami mąkę z kakao i masę zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj zmielone orzechy i wymieszaj. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Białka dodawaj stopniowo do masy orzechowej i wymieszaj. Masę przelej do blaszki i wyrównaj wierzch ciasta. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Ciasto możesz polać polewą czekoladową.

Orzechy włoskie stanowić będą doskonały dodatek do ciast oraz deserów. Orzechy stanowią dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Orzechy włoskie są dobrym źródłem jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w diecie wegetariańskiej. Spożywanie orzechów włoskich korzystnie wypływa na układ sercowo-naczyniowy — zawdzięczamy to między innymi dużej zawartości przeciwutleniaczy.

Podsumowując placek z orzechami włoskimi to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Ciasto świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska. Ciasto z orzechami włoskimi możesz przygotować jako wypiek na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Ciasto możesz udekorować polewą czekoladową oraz świeżymi owocami.

Wartości odżywcze ciasta z orzechami mielonymi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
390.39 kcal
585.59 kcal
Białko
9.99 g
14.99 g

Węglowodany w cieście z orzechami mielonymi

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
31.90 g
47.84 g
Węglowodany przyswajalne
29.63 g
44.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.27 g
3.40 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
26.56 g
39.85 g
Tłuszcze nasycone
4.34 g
6.51 g
Tłuszcze nienasycone
22.23 g
33.34 g
Cholesterol
106.37 mg
159.56 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z orzechami mielonymi

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
47.68 µg (mcg)
71.52 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.29 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.29 mg
0.44 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.64 µg (mcg)
0.96 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.44 mg
0.66 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
47.42 µg (mcg)
71.13 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.57 mg
2.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
61.93 µg (mcg)
92.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
2.77 µg (mcg)
4.16 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z orzechami mielonymi

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
44.98 mg
67.47 mg
Potas
263.54 mg
395.30 mg
Wapń
77.86 mg
116.79 mg
Fosfor
216.95 mg
325.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
54.77 mg
82.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.55 mg
3.83 mg
Cynk
1.38 mg
2.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.46 mg
0.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z orzechami mielonymi 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z orzechami mielonymi

Lista alergenów dla ciasta z orzechami mielonymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka z orzechów włoskich (mielone orzechy włoskie)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania ciasta z orzechami mielonymi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka z orzechów włoskich (mielone orzechy włoskie)
150 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
80 ml
8 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Mleko 3,2%
50 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
44.60
Jak oceniasz przepis na ciasto z orzechami mielonymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób