Ciasto z orzechami mielonymi

Opublikowano: 31.08.2022 r., 21:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto orzechowe na desce.
Ciasto z orzechami mielonymi
Ciasto z orzechami mielonymi to doskonały pomysł na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Przepis na ciasto warto wykorzystać na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
585 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Cukier - pół szklanki (100 g)
  • Mąka z orzechów włoskich (mielone orzechy włoskie) (150 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy - 8 łyżek stołowych (80 ml)
  • Mleko 3,2% (50 ml)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, metalowe sito

Przepis na ciasto z orzechami mielonymi krok po kroku

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę przesiej do miski razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia.

Białka oddziel od żółtek.

Żółtka ubij z cukrem do uzyskania jednolitej, jasnej masy.

Następnie do masy z żółtek dodaj mleko oraz olej i zmiksuj.

Do masy dodaj partiami mąkę z kakao i masę zmiksuj do połączenia składników.

Na koniec dodaj zmielone orzechy i wymieszaj.

Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

Białka dodawaj stopniowo do masy orzechowej i wymieszaj.

Masę przelej do blaszki i wyrównaj wierzch ciasta.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Ciasto możesz polać polewą czekoladową.

Jak oceniasz przepis na ciasto z orzechami mielonymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z orzechami mielonymi

Ciasto z orzechami mielonymi to doskonały pomysł na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Ciasto świetnie sprawdzi się jako słodki wypiek serwowany podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na ciasto z orzechami mielonymi nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, mielone orzechy włoskie, jajka, olej rzepakowy, mleko, kakao, proszek do pieczenia oraz sól.

Jak zrobić ciasto z orzechami mielonymi? Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej do miski razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z cukrem do uzyskania jednolitej, jasnej masy. Następnie do masy z żółtek dodaj mleko oraz olej i zmiksuj. Do masy dodaj partiami mąkę z kakao i masę zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj zmielone orzechy i wymieszaj. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Białka dodawaj stopniowo do masy orzechowej i wymieszaj. Masę przelej do blaszki i wyrównaj wierzch ciasta. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Ciasto możesz polać polewą czekoladową.

Orzechy włoskie stanowić będą doskonały dodatek do ciast oraz deserów. Orzechy stanowią dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Orzechy włoskie są dobrym źródłem jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w diecie wegetariańskiej. Spożywanie orzechów włoskich korzystnie wypływa na układ sercowo-naczyniowy — zawdzięczamy to między innymi dużej zawartości przeciwutleniaczy.

Podsumowując placek z orzechami włoskimi to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Ciasto świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska. Ciasto z orzechami włoskimi możesz przygotować jako wypiek na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Ciasto możesz udekorować polewą czekoladową oraz świeżymi owocami.

Alergeny w cieście z orzechami mielonymi

Lista alergenów dla ciasta z orzechami mielonymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka z orzechów włoskich (mielone orzechy włoskie)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze ciasta z orzechami mielonymi

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z orzechami mielonymi to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Dodatek orzechów do ciasta wzbogaca je w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
390.39
585.59
Białko (g)
9.99
14.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
31.90
47.84
Węglowodany przyswajalne (g)
29.63
44.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.27
3.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
26.56
39.85
Tłuszcze nasycone (g)
4.34
6.51
Tłuszcze nienasycone (g)
22.23
33.34
Cholesterol (mg)
106.37
159.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
47.68
71.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.29
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.64
0.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
0.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
47.42
71.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.57
2.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
61.93
92.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.77
4.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
44.98
67.47
Potas (mg)
263.54
395.30
Wapń (mg)
77.86
116.79
Fosfor (mg)
216.95
325.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
54.77
82.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.55
3.83
Cynk (mg)
1.38
2.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.46
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z orzechami mielonymi 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z orzechami mielonymi

Koszt składników
44.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka z orzechów włoskich (mielone orzechy włoskie)
150 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
80 ml
8 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Mleko 3,2%
50 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
44.60