Ciasto z nutellą i sucharkami

Opublikowano: 20.01.2023 r., 13:33 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
"Ciasto nutella sucharki patera"
Ciasto z nutellą i sucharkami
Ciasto z nutellą i sucharkami przykryte kremem waniliowym i wiśniową galaretką z owocami to pyszne rozwiązanie na wakacyjny deser. To smaczne, kremowe ciasto z czekoladowym spodem na pewno wszystkich zachwyci.
Przygotowanie 120 min
338 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 16 porcji
  • Sucharki bez cukru (230 g)
  • Krem czekoladowy typu nutella (350 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Serek homogenizowany waniliowy (400 g)
  • Żelatyna (25 g)
  • Galaretka - wiśniowa (150 g)
  • Wiśnie (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
żelatyna
Sprzęt kuchenny
mikser, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, szklana miska

Przepis na ciasto z nutellą i sucharkami krok po kroku

Sucharki rozdrobnij na małe kawałki. Możesz je również zblendować.

Do sucharków dodaj nutellę i wymieszaj dokładnie.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wyłóż masę z nutelli i sucharków, dobrze dociśnij i wyrównaj. Włóż tortownicę do lodówki.

Galaretki rozpuść w trzech szklankach wody (750 ml). Odstaw do ostygnięcia.

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Do dużej szklanej miski wlej śmietanę i ubij ją, aż będzie sztywna.

Dodaj do śmietany serki waniliowe i dokładnie wymieszaj.

Ostudzoną żelatynę wlej cienką strużką do masy z bitej śmietany i serka, mieszając ciągle mikserem.

Masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Wiśnie umyj i wydryluj. Ułóż je na ostudzonym cieście. Powoli wylej na wierzch galaretkę wiśniową.

Wstaw ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.

Jak oceniasz przepis na ciasto z nutellą i sucharkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta z nutellą i sucharkami

Ciasto z nutellą i sucharkami przykryte kremem waniliowym i wiśniową galaretką z owocami to pyszne rozwiązanie na wakacyjny deser. To smaczne, kremowe ciasto z czekoladowym spodem na pewno wszystkich zachwyci.

Ten prosty przepis na ciasto z nutellą i sucharkami wykonasz w kilka chwil. Potrzebna jest tylko cierpliwość przy jego chłodzeniu, więc najlepiej przygotuj je dzień wcześniej.

Najpierw sucharki rozdrobnij na małe kawałki. Możesz je również zblendować. Do sucharków dodaj nutellę i wymieszaj dokładnie. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wyłóż masę z nutelli i sucharków, dobrze dociśnij i wyrównaj. Włóż tortownicę do lodówki. Galaretki rozpuść w trzech szklankach wody (750 ml). Odstaw do ostygnięcia. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Do dużej szklanej miski wlej śmietanę i ubij ją, aż będzie sztywna. Dodaj do śmietany serki waniliowe i dokładnie wymieszaj. Ostudzoną żelatynę wlej cienką strużką do masy z bitej śmietany i serka, mieszając ciągle mikserem. Masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód. Wstaw do lodówki na 30 minut. Wiśnie umyj i wydryluj. Ułóż je na ostudzonym cieście. Powoli wylej na wierzch galaretkę wiśniową. Wstaw ciasto do lodówki najlepiej na całą noc. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić ciasto z nutellą i sucharkami.

Wiśnie to bardzo popularne owoce w Polsce. Są dobre w smaku, a to idzie w parze z wieloma wartościami odżywczymi. Mają niski Indeks Glikemiczny, dlatego to dobry pomysł na owocową przekąskę dla osób wymagających diety o obniżonej zawartości łatwo przyswajalnych węglowodanów. Wraz ze 100 g wiśni dostarczymy tylko 50 kcal i aż 1,6 g błonnika. Ze względu na dużą zawartość witaminy C to świetne rozwiązanie dla osób, które potrzebują wsparcia dla układu odpornościowego. W wiśniach znajdziemy również witaminę A, E, K, PP oraz kwas foliowy. Spożycie 100 g wiśni zapewni aż 50% zapotrzebowania na witaminę A. Oprócz witamin w wiśniach znajdziemy także potas, fosfor oraz magnez. Te składniki mineralne mają pozytywny wpływ na pracę serca i mięśni.

Nie czekaj dłużej i koniecznie przygotuj to najlepsze ciasto!

Alergeny w cieście z nutellą i sucharkami

Lista alergenów dla ciasta z nutellą i sucharkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sucharki bez cukru
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sucharki bez cukru
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sucharki bez cukru
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • sucharki bez cukru
    • krem czekoladowy typu nutella
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Serek homogenizowany waniliowy
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella

Wartości odżywcze ciasta z nutellą i sucharkami

na 100g gotowej potrawy

Wraz ze 100 g wiśni dostarczymy tylko 50 kcal i aż 1,6 g błonnika. Ze względu na dużą zawartość witaminy C to świetne rozwiązanie dla osób, które potrzebują wsparcia dla układu odpornościowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
260.22
338.29
Białko (g)
7.45
9.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
28.68
37.29
Węglowodany przyswajalne (g)
27.41
35.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.66
2.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
12.87
16.73
Tłuszcze nasycone (g)
12.17
15.82
Tłuszcze nienasycone (g)
0.70
0.91
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
56.76
73.79
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z nutellą i sucharkami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z nutellą i sucharkami

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sucharki bez cukru
230 g
11.00
Za 225,0 g
Liczba opakowań 2
11.24
Za 230 g
Krem czekoladowy typu nutella
350 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 350 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Serek homogenizowany waniliowy
400 g
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 3
5.14
Za 400 g
Żelatyna
25 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.12
Za 25 g
Galaretka
150 g
wiśniowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Wiśnie
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Koszt składników
62.00