Ciasto z nutellą i sucharkami
- Sucharki bez cukru (230 g)
- Krem czekoladowy typu nutella (350 g)
- Śmietanka kremowa 30% (500 g)
- Serek homogenizowany waniliowy (400 g)
- Żelatyna (25 g)
- Galaretka - wiśniowa (150 g)
- Wiśnie (500 g)
Przepis na ciasto z nutellą i sucharkami krok po kroku
Sucharki rozdrobnij na małe kawałki. Możesz je również zblendować.
Do sucharków dodaj nutellę i wymieszaj dokładnie.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wyłóż masę z nutelli i sucharków, dobrze dociśnij i wyrównaj. Włóż tortownicę do lodówki.
Galaretki rozpuść w trzech szklankach wody (750 ml). Odstaw do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Do dużej szklanej miski wlej śmietanę i ubij ją, aż będzie sztywna.
Dodaj do śmietany serki waniliowe i dokładnie wymieszaj.
Ostudzoną żelatynę wlej cienką strużką do masy z bitej śmietany i serka, mieszając ciągle mikserem.
Masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Wiśnie umyj i wydryluj. Ułóż je na ostudzonym cieście. Powoli wylej na wierzch galaretkę wiśniową.
Wstaw ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.
Więcej informacji na temat ciasta z nutellą i sucharkami
Ciasto z nutellą i sucharkami przykryte kremem waniliowym i wiśniową galaretką z owocami to pyszne rozwiązanie na wakacyjny deser. To smaczne, kremowe ciasto z czekoladowym spodem na pewno wszystkich zachwyci.
Ten prosty przepis na ciasto z nutellą i sucharkami wykonasz w kilka chwil. Potrzebna jest tylko cierpliwość przy jego chłodzeniu, więc najlepiej przygotuj je dzień wcześniej.
Najpierw sucharki rozdrobnij na małe kawałki. Możesz je również zblendować. Do sucharków dodaj nutellę i wymieszaj dokładnie. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wyłóż masę z nutelli i sucharków, dobrze dociśnij i wyrównaj. Włóż tortownicę do lodówki. Galaretki rozpuść w trzech szklankach wody (750 ml). Odstaw do ostygnięcia. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Do dużej szklanej miski wlej śmietanę i ubij ją, aż będzie sztywna. Dodaj do śmietany serki waniliowe i dokładnie wymieszaj. Ostudzoną żelatynę wlej cienką strużką do masy z bitej śmietany i serka, mieszając ciągle mikserem. Masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód. Wstaw do lodówki na 30 minut. Wiśnie umyj i wydryluj. Ułóż je na ostudzonym cieście. Powoli wylej na wierzch galaretkę wiśniową. Wstaw ciasto do lodówki najlepiej na całą noc. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić ciasto z nutellą i sucharkami.
Wiśnie to bardzo popularne owoce w Polsce. Są dobre w smaku, a to idzie w parze z wieloma wartościami odżywczymi. Mają niski Indeks Glikemiczny, dlatego to dobry pomysł na owocową przekąskę dla osób wymagających diety o obniżonej zawartości łatwo przyswajalnych węglowodanów. Wraz ze 100 g wiśni dostarczymy tylko 50 kcal i aż 1,6 g błonnika. Ze względu na dużą zawartość witaminy C to świetne rozwiązanie dla osób, które potrzebują wsparcia dla układu odpornościowego. W wiśniach znajdziemy również witaminę A, E, K, PP oraz kwas foliowy. Spożycie 100 g wiśni zapewni aż 50% zapotrzebowania na witaminę A. Oprócz witamin w wiśniach znajdziemy także potas, fosfor oraz magnez. Te składniki mineralne mają pozytywny wpływ na pracę serca i mięśni.
Nie czekaj dłużej i koniecznie przygotuj to najlepsze ciasto!
Alergeny w cieście z nutellą i sucharkami
Lista alergenów dla ciasta z nutellą i sucharkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sucharki bez cukru
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sucharki bez cukru
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sucharki bez cukru
- krem czekoladowy typu nutella
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- sucharki bez cukru
- krem czekoladowy typu nutella
- Śmietanka kremowa 30%
- Serek homogenizowany waniliowy
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
Wartości odżywcze ciasta z nutellą i sucharkami
Wraz ze 100 g wiśni dostarczymy tylko 50 kcal i aż 1,6 g błonnika. Ze względu na dużą zawartość witaminy C to świetne rozwiązanie dla osób, które potrzebują wsparcia dla układu odpornościowego.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.