Ciasto z nutellą
Opublikowano: 30.12.2021 r.
Wyobraźcie sobie masło, kakao, krem czekoladowy typu Nutella i świeże maliny – oto kluczowe składniki naszego ciasta z nutellą. To proste ciasto zachwyci Was swoim bogatym, czekoladowym smakiem z delikatnym owocowym akcentem. Połączenie tych składników tworzy niezapomnianą kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych łasuchów.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Jajko - 6 szt.
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
- Kakao 16% (proszek) - 50 g
- Proszek do pieczenia - 30 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Mascarpone - 500 g
- Maliny - 400 g
- Krem czekoladowy typu nutella - 200 g
- Cukier - 50 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- Ubij ciepłe masło z cukrem do powstania białej puszystej masy.
- Dodaj jaja i zmiksuj.
- Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz kakao i wymieszaj.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 35-40 minut.
- Ubij dwa żółtka, dodaj mascarpone i wymieszaj.
- Wystudzony blat ciasta posmaruj nutellą, na nią wyłóż masę z mascarpone i udekoruj malinami i liśćmi mięty.
- Ciasto schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.
Komentarz dietetyka
Ciasto z nutellą to słodki wypiek zawierający bardzo dużą ilość cukru. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto jest bardzo kaloryczne, dlatego nie powinny go spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny