Ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Olej rzepakowy (70 ml)
- Mascarpone (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Czekolada biała (150 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
- Truskawki (500 g)
- Galaretka - 2 galaretki (160 g)
Przepis na ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone krok po kroku
Jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy olej i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
W osobnej misce łączymy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki przesiewamy do miski z jajkami. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
Masę przelewamy do blaszki. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Kremówkę ubijamy na gęsty krem. Do osobnej miski przekładamy mascarpone oraz rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej. Składniki miksujemy. Do masy z czekoladą dodajemy ubitą kremówkę oraz cukier puder. Ponownie całość miksujemy. Gotową przekładamy na upieczony biszkopt.
Truskawki blendujemy. Dodajemy do nich ugotowane galaretki zgodnie z opisem na opakowaniu. Mieszamy. Stężałą galaretką zalewamy ciasto i ostawiamy do lodówki.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat ciasta z musem truskawkowym i serkiem mascarpone
Pyszne ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem biszkoptu czekoladowego, kremu i musu truskawkowego jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku cukier z jajkami ubijamy na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy olej i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Do masy z jajkami dodajemy mieszankę z mąki i całość delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy je w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie kremówkę ubijamy na gęsty krem. Do osobnej miski przekładamy mascarpone oraz rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej. Składniki miksujemy. Do masy z czekoladą dodajemy ubitą kremówkę oraz cukier puder. Ponownie całość miksujemy. Gotową przekładamy na upieczony biszkopt. Na koniec truskawki blendujemy. Dodajemy do nich ugotowane galaretki zgodnie z opisem na opakowaniu. Mieszamy. Stężałą galaretką zalewamy ciasto i ostawiamy do lodówki.
Sprawdzony przepis na ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Ciasto z truskawkami odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście z musem truskawkowym i serkiem mascarpone
Lista alergenów dla ciasta z musem truskawkowym i serkiem mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
- Czekolada biała
Wartości odżywcze ciasta z musem truskawkowym i serkiem mascarpone
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.