Ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone

Opublikowano: 20.02.2022 r., 18:14 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z truskawkowym musem i mascarpone
Ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone
Ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Wypiek jest prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 90 min
Pieczenie i Blendowanie 60 min
452 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
81
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy (70 ml)
  • Mascarpone (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Czekolada biała (150 g)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
  • Truskawki (500 g)
  • Galaretka - 2 galaretki (160 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser, blender, duża miska, blaszka do pieczenia, sitko

Przepis na ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone krok po kroku

Jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy olej i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.

W osobnej misce łączymy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki przesiewamy do miski z jajkami. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.

Masę przelewamy do blaszki. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st. C.

Kremówkę ubijamy na gęsty krem. Do osobnej miski przekładamy mascarpone oraz rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej. Składniki miksujemy. Do masy z czekoladą dodajemy ubitą kremówkę oraz cukier puder. Ponownie całość miksujemy. Gotową przekładamy na upieczony biszkopt.

Truskawki blendujemy. Dodajemy do nich ugotowane galaretki zgodnie z opisem na opakowaniu. Mieszamy. Stężałą galaretką zalewamy ciasto i ostawiamy do lodówki.

Jak oceniasz przepis na ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta z musem truskawkowym i serkiem mascarpone

Pyszne ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem biszkoptu czekoladowego, kremu i musu truskawkowego jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku cukier z jajkami ubijamy na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy olej i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Do masy z jajkami dodajemy mieszankę z mąki i całość delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy je w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie kremówkę ubijamy na gęsty krem. Do osobnej miski przekładamy mascarpone oraz rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej. Składniki miksujemy. Do masy z czekoladą dodajemy ubitą kremówkę oraz cukier puder. Ponownie całość miksujemy. Gotową przekładamy na upieczony biszkopt. Na koniec truskawki blendujemy. Dodajemy do nich ugotowane galaretki zgodnie z opisem na opakowaniu. Mieszamy. Stężałą galaretką zalewamy ciasto i ostawiamy do lodówki.

Sprawdzony przepis na ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Ciasto z truskawkami odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w cieście z musem truskawkowym i serkiem mascarpone

Lista alergenów dla ciasta z musem truskawkowym i serkiem mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada biała

Wartości odżywcze ciasta z musem truskawkowym i serkiem mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
301.73
452.59
Białko (g)
4.53
6.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
30.27
45.40
Węglowodany przyswajalne (g)
29.17
43.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
1.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
18.15
27.23
Tłuszcze nasycone (g)
14.16
21.24
Tłuszcze nienasycone (g)
3.99
5.98
Cholesterol (mg)
59.54
89.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina C (mg)
12.20
18.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
28.06
42.09
Wapń (mg)
51.55
77.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.20
1.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z musem truskawkowym i serkiem mascarpone 81
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z musem truskawkowym i serkiem mascarpone

Koszt składników
67.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Czekolada biała
150 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Galaretka
160 g
2 galaretki
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
3.84
Za 160 g
Koszt składników
67.20