Ciasto z mrożonych truskawek

Opublikowano: 25.11.2021 r., 22:41 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z truskawkami i kremem
Ciasto z mrożonych truskawek
Gdy nie masz dostępu do świeżych owoców, śmiało skorzystaj z mrożonych. Pamiętaj tylko o wcześniejszym rozmrożeniu inaczej ciasto nie wyjdzie. ZObacz na mój przepis i wszystko będzie jasne.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
248 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Truskawki mrożone - 2 szklanki (500 g)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto z mrożonych truskawek krok po kroku

Jajka rozbij do miski i utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj olej i dokładnie wymieszaj.

Mąkę przesiej przez sito, połącz z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

Suche składniki wsyp do utartych jajek i dokładnie wymieszaj.

Wylej ciasto na blachę i dodaj wcześniej rozmrożone truskawki.

Koniecznie odlej sok, który powstał z truskawek.

Upiecz ciasto przez 50 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na ciasto z mrożonych truskawek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta z mrożonych truskawek

Nie masz dostępu do świeżych owoców, naszła Cię ochota na domowe wypieki? To żaden problem, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z mrożonych truskawek, które będzie tak samo dobre, jak ciasto ze świeżych owoców. Pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci. Placek będzie tak samo pyszny, jak ten ze świeżych owoców.

Ten prosty przepis, wykona nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę. Placek przygotujesz w ekspresowym tempie a samo pieczenie zajmie tylko 40 minut.

Ciasto z owocami jest niesamowicie pulchne i pyszne, idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi lub jako deser.

Do wykonania ciasta będziesz potrzebować mąkę, ja użyłam pszenną, ta najlepiej się sprawdzi, olej, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i jajka, czyli wszystkie podstawowe składniki potrzebne do upieczenia tradycyjnego placka. Jeszcze przed wyrabianiem ciasta, które jest błyskawiczne, ponieważ użyłam proszku do pieczenia, a nie drożdży, które potrzebują odrobinę czasu na wyrośnięcie. Musimy przygotować owoce, a mianowicie je rozmrozić. Cały proces mrożenia jest świetnym pomysłem, aby cieszyć się smakiem, słodkich, letnich owoców w okresie jesienno-zimowym, gdy nie mamy ich w świeżej wersji pod dostatkiem. Proces mrożenia wbrew pozorom jest świetnym sposobem na zachowanie większości witamin w owocach, to nieprawda, że mrożone warzywa i owoce są pozbawione witamin. Jeśli prawidłowo zamrozimy owoce, a później je odmrozimy w odpowiednich warunkach, straty będą minimalne. Zatem jak prawidłowo odmrozić nasze truskawki?

Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.

Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.

Do przygotowania placka zawsze wybieram pierwszą metodę odmrażania, czyli wrzucam truskawki do miski i wkładam je do lodówki. Powstały sok odlewam i wykorzystuje do zimowej herbaty, a owoce kroję na pól i dodaje do ciasta.

Skoro już wiesz jak zrobić ciasto z mrożonych truskawek, nie pozostaje nic innego jak wykorzystanie mojego przepisu.

Alergeny w cieście z mrożonych truskawek

Lista alergenów dla ciasta z mrożonych truskawek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z mrożonych truskawek

na 100g gotowej potrawy

Wykorzystaj przepis na ciasto z mrożonymi owcami, gdy nie masz dostępu do świeżych. Straty witamin w porównaniu owoców świeżych i mrożonych nie są duże.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
248.83
248.83
Białko (g)
6.62
6.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
43.15
43.15
Węglowodany przyswajalne (g)
42.47
42.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
5.92
5.92
Tłuszcze nasycone (g)
1.45
1.45
Tłuszcze nienasycone (g)
4.47
4.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.31
2.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
59.70
59.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
22.22
22.22
Potas (mg)
110.04
110.04
Wapń (mg)
19.65
19.65
Fosfor (mg)
73.24
73.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.05
17.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.32
2.32
Cynk (mg)
0.58
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mrożonych truskawek 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z mrożonych truskawek

Koszt składników
34.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Truskawki mrożone
500 g
2 szklanki
8.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
8.89
Za 500 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
34.50