Ciasto z mrożonych truskawek
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Truskawki mrożone - 2 szklanki (500 g)
- Olej rzepakowy (60 ml)
Przepis na ciasto z mrożonych truskawek krok po kroku
Jajka rozbij do miski i utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj olej i dokładnie wymieszaj.
Mąkę przesiej przez sito, połącz z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Suche składniki wsyp do utartych jajek i dokładnie wymieszaj.
Wylej ciasto na blachę i dodaj wcześniej rozmrożone truskawki.
Koniecznie odlej sok, który powstał z truskawek.
Upiecz ciasto przez 50 minut w 180 stopniach.
- Ciasto z truskawkami
- Placek z truskawkami
- Tarta z truskawkami
- Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
- Ciasto jogurtowe z truskawkami
- Sernik na zimno z truskawkami
- Sernikobrownie z truskawkami
- Biszkopt z truskawkami
- Ciasto ucierane z truskawkami
- Naked cake
- Tort truskawkowy
- Kruszon
- Sernik na zimno z galaretką
- Rolada biszkoptowa
- Ciasto drożdżowe z truskawkami
- Kruche ciasto z truskawkami
- Ciasto z truskawkami i budyniem
- Prosty sernik na zimno
- Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat ciasta z mrożonych truskawek
Nie masz dostępu do świeżych owoców, naszła Cię ochota na domowe wypieki? To żaden problem, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z mrożonych truskawek, które będzie tak samo dobre, jak ciasto ze świeżych owoców. Pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci. Placek będzie tak samo pyszny, jak ten ze świeżych owoców.
Ten prosty przepis, wykona nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę. Placek przygotujesz w ekspresowym tempie a samo pieczenie zajmie tylko 40 minut.
Ciasto z owocami jest niesamowicie pulchne i pyszne, idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi lub jako deser.
Do wykonania ciasta będziesz potrzebować mąkę, ja użyłam pszenną, ta najlepiej się sprawdzi, olej, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i jajka, czyli wszystkie podstawowe składniki potrzebne do upieczenia tradycyjnego placka. Jeszcze przed wyrabianiem ciasta, które jest błyskawiczne, ponieważ użyłam proszku do pieczenia, a nie drożdży, które potrzebują odrobinę czasu na wyrośnięcie. Musimy przygotować owoce, a mianowicie je rozmrozić. Cały proces mrożenia jest świetnym pomysłem, aby cieszyć się smakiem, słodkich, letnich owoców w okresie jesienno-zimowym, gdy nie mamy ich w świeżej wersji pod dostatkiem. Proces mrożenia wbrew pozorom jest świetnym sposobem na zachowanie większości witamin w owocach, to nieprawda, że mrożone warzywa i owoce są pozbawione witamin. Jeśli prawidłowo zamrozimy owoce, a później je odmrozimy w odpowiednich warunkach, straty będą minimalne. Zatem jak prawidłowo odmrozić nasze truskawki?
Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.
Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.
Do przygotowania placka zawsze wybieram pierwszą metodę odmrażania, czyli wrzucam truskawki do miski i wkładam je do lodówki. Powstały sok odlewam i wykorzystuje do zimowej herbaty, a owoce kroję na pól i dodaje do ciasta.
Skoro już wiesz jak zrobić ciasto z mrożonych truskawek, nie pozostaje nic innego jak wykorzystanie mojego przepisu.
Alergeny w cieście z mrożonych truskawek
Lista alergenów dla ciasta z mrożonych truskawek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z mrożonych truskawek
Wykorzystaj przepis na ciasto z mrożonymi owcami, gdy nie masz dostępu do świeżych. Straty witamin w porównaniu owoców świeżych i mrożonych nie są duże.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
W opisie jest napisane cukier puder Ale chyba chodzi o wanilinowy