Przepis na ciasto z mrożonych malin krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 300 g
- Masło 150 g
- Cukier 100 g
- Proszek do pieczenia 4 g
- Cukier puder 350 g
- Maliny mrożone 500 g
- Mascarpone 500 g
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie 2/3 ciasta. Resztę odłóż do lodówki.
Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
Na ciasto wyłóż serek mascarpone.
Maliny zmieszaj z cukrem pudrem i ułóż je na serku.
Wierzch ciasta udekoruj pozostałym ciastem.
Możesz ułożyć z niego dekoracyjną kratkę lub zetrzeć na tarce i stworzyć kruszonkę.
-
Ciasto z malinami
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto bezowe
-
Muffinki z malinami
-
Tort z malinami
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Kruche ciasto z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto z malinami i bezą
-
Ciasto z malinami i mascarpone
-
Szybkie ciasto z malinami i budyniem
-
Ciasto z malinami i galaretką
-
Tarta Thermomix
-
Ciasto z malinami

(liczba kalorii)
Ciasto z mrożonych malin - cechy przepisu
Więcej o cieście z mrożonych malin
Ciasto z mrożonych malin to doskonały sposób na wkomponowanie tych pysznych owoców w niezwykle smaczny deser. Ciasto jest pyszne, delikatne i niezwykle słodkie. Całość jest naprawdę smaczna, a przy okazji niezwykle łatwa. Ciasto podane ze świeżymi owocami jest po prostu wybornym pomysłem na rodzinne spotkania. To nieskomplikowany deser, który zawsze się udaje, dlatego będzie idealny dla początkujących cukierników. Choć jest to ciasto domowe, to smakuje jak z najlepszych francuskich cukierni.
Przepis na ciasto z mrożonych malin będzie doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników domowych wypieków. To ciasto jest pyszne, szybkie i przy tym naprawdę tanie. Do jego zrobienia potrzeba tylko kilku składników, dzięki czemu nie nadwyręża ono domowego budżetu. To ciasto jest naprawdę lekkie, a dodatkowo jest łatwostrawne, to idealny wybór dla osób, które cierpią z powodu kłopotów trawiennych, jednak nie potrafią wytrzymać bez odrobiny słodyczy w menu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z mrożonych malin, by było naprawdę pyszne, a przy okazji ciekawe, łatwe i szybkie, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To wspaniały pomysł na pyszny deser do kawy. Jest to idealny pomysł na dobry placek, który rozpływa się w ustach i jest kwintesencją letnich poranków. Pyszne, lekko kwaskowe maliny i słodka, chrupiąca kruszonka to duet idealny. To fantastyczny pomysł na deser robiony w piekarniku. Całość smakuje po prostu wybornie. Choć w przepisie sugerowanymi owocami są maliny, to nie są to jedyne, które świetnie się sprawdzą. Idealnym wyborem będą również truskawki, borówki, czy nawet śliwki. Dzięki temu to ciasto jest naprawdę uniwersalne. Ten placek składa się tylko z kilku składników, które spokojnie można znaleźć w każdej domowej spiżarni. Nie potrzebuje długiego wyrabiania, czy ubijania, dlatego sprawdzi się wspaniale na co dzień. To ciasto wspaniale sprawdzi się nawet na drugie śniadanie, gdyż jest lekkie, ale wypełnione owocami po brzegi. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha domowe desery.
Wartości odżywcze ciasta z mrożonych malin
Energia i białka
(190g)
Węglowodany w cieście z mrożonych malin
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy w przepisie na ciasto z mrożonych malin
(190g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto z mrożonych malin
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście z mrożonych malin
Lista alergenów dla ciasta z mrożonych malin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone