Ciasto z mlekiem w proszku bez pieczenia

Opublikowano: 03.03.2022 r., 10:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z mlekiem w proszku bez pieczenia podane na białym talerzyku z truskawkami.
Ciasto z mlekiem w proszku bez pieczenia
Ciasto z mlekiem w proszku bez pieczenia to wspaniała gratka dla wszystkich miłośników serników w ciekawej formie. Robi się je zaskakująco szybko, a smakuje obłędnie.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 45 min
694 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mascarpone (500 g)
  • Twaróg sernikowy (500 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Herbatniki (200 g)
  • Masło (100 g)
  • Masło z orzechów laskowych (75 g)
  • Mleko w proszku (60 g)
  • Budyń (proszek) (60 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Truskawki (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, lodówka

Przepis na ciasto z mlekiem w proszku bez pieczenia krok po kroku

Masło roztop w rondelku.

Herbatniki zblenduj na piasek i połącz z masłem. Masę herbatnikową wyłóż na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Śmietankę ubij na sztywną pianę wraz z cukrem.

Dodawaj do niej małymi partiami oba serki, cały czas mieszając.

Do masy przesiej budynie i mleko w proszku, dokładnie wymieszaj.

Do masy dodaj masło orzechowe i zamieszaj.

Masę serową ułóż na herbatnikach.

Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w plastry. Ułóż je dekoracyjnie na cieście.

Jak oceniasz przepis na ciasto z mlekiem w proszku bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z mlekiem w proszku bez pieczenia

Ciasto z mlekiem w proszku bez pieczenia to wspaniała gratka dla wszystkich miłośników serników w ciekawej formie. Robi się je zaskakująco szybko, a smakuje obłędnie. W tym wydaniu ciasto robi się ekspresowo, jedynie czas chłodzenia jest dość długi, jednak dzięki temu otrzymuje się przepyszne ciasto w wybornej formie. To ciasto ma wielu fanów, ze względu na bardzo szybkie wykonanie i piękny wygląd. Przykuwa wzrok ze względu na kontrastowe barwy owoców i serowej masy.

Przepis na ciasto z mlekiem w proszku bez pieczenia to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbytnim komplikowaniem gotowania. Jego przygotowanie jest niezwykle proste.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z mlekiem w proszku bez pieczenia, które będzie nie tylko dobre w smaku, ale również szybkie, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Choć ciasto prezentuje się przepięknie, to jest to prosty sernik na zimno, który ze względu na ciekawą masę jest po prostu znacznie smaczniejszy. Podstawowym składnikiem tego dania jest oczywiście ser. Najlepiej sprawdza się specjalny twaróg sernikowy, który można kupić w większości dużych sklepów. Najlepiej sprawdza się zwłaszcza ten niskotłuszczowy. Dzięki temu całość nie dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na układ krwionośny. To ciasto ze względu na to, że bazuje w dużej większości na twarogu, ma niski indeks glikemiczny, więc jest najlepszym wyborem dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą. Na spód układa się herbatniki lub biszkopty. Dużo lepiej sprawdzają się jednak herbatniki. Dla osób, które poszukują znacznie bardziej fit wersji, można również posłużyć się zdrowszymi ciasteczkami bezcukrowymi. Choć większość serników na zimno podaje się z galaretkami, jednak w tym przypadku nie ma takiej konieczności. Sernik z tego przepisu można też przygotować z normalnego twarogu, jednak wcześniej należy dobrze go zmielić, żeby był bardzo delikatny i drobny. W tym przypadku sernik jest bardzo waniliowy, jednak można dodać do niego budyniu o innych smaku, by całkowicie zmienić jego oblicze.

Alergeny w cieście z mlekiem w proszku bez pieczenia

Lista alergenów dla ciasta z mlekiem w proszku bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Herbatniki
    • Masło
    • Mleko w proszku
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów laskowych

Wartości odżywcze ciasta z mlekiem w proszku bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
301.78
694.10
Białko (g)
5.76
13.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
15.06
34.64
Węglowodany przyswajalne (g)
14.22
32.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
1.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
24.40
56.12
Tłuszcze nasycone (g)
20.35
46.81
Tłuszcze nienasycone (g)
4.05
9.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.74
89.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
214.92
494.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
103.10
237.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
1.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mlekiem w proszku bez pieczenia 76
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z mlekiem w proszku bez pieczenia

Koszt składników
89.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Masło z orzechów laskowych
75 g
20.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 75 g
Mleko w proszku
60 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 60 g
Budyń (proszek)
60 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 60 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Truskawki
250 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Koszt składników
89.00