Ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia

Opublikowano: 23.02.2022 r., 9:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z truskawkami na paterze
Ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia
Ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia to świetna propozycja na szybkie do przygotowania ciasto. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ten słodki deser.
Przygotowanie 20 min
384 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) (300 g)
  • Truskawki mrożone (400 g)
  • Galaretka (150 g)
  • Biszkopty (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, folia spożywcza

Przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia krok po kroku

W misce umieść śmietanę kremówkę, mleko skondensowane oraz truskawki i zblenduj.

Rozpuść galaretkę w 200 ml gorącej wody i dodaj do masy śmietanowej.

Wymieszaj masę.

Blaszkę wyłóż folią spożywczą.

Spód blaszki wyłóż biszkoptami i wlej masę śmietanową.

Schłodź ciasto w lodówce przez 6-8 godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia

Ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia to bardzo dobry pomysł na pyszny deser. Ciasto z mlekiem skondensowanym jest kremowe i puszyste. Przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko skondensowane w puszce, śmietana kremówka, truskawki mrożone, galaretka truskawkowa, biszkopty.

Jak zrobić ciasto z mlekiem skondensowanym bez pieczenia? W misce umieść śmietanę kremówkę, mleko skondensowane oraz truskawki i zblenduj. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie i dodaj do masy śmietanowej. Wymieszaj masę. Blaszkę wyłóż folią spożywczą. Spód blaszki wyłóż biszkoptami i wlej masę śmietanową. Schłodź ciasto w lodówce przez 6-8 godzin.

Truskawki to bardzo popularne owoce sezonowe. Truskawki dostępne są w okresie od czerwca do połowy lipca. Truskawki są owocami rosnącymi na krzakach. Można je hodować także w doniczce na balkonie. Owoce zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Mają niski indeks glikemiczny i zwierają mało kalorii. Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C, która jest naturalną substancją przeciwutleniającą. Witamina C wspomaga odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Witamina C jest ponadto niezbędna do syntezy kolagenu w naszej krwi. Truskawki doskonale nadają się do mrożenia oraz przygotowywania konfitur i soków. Śmietana jest dobrym źródłem białka i łatwo przyswajalnego tłuszczu oraz bogatym źródłem wapnia. Natomiast masło zawiera duże ilości witaminy D, która u dzieci wspomaga rozwój kości a u dorosłych zapobiega osteoporozie.

Podsumowując pyszne ciasto jest łatwe do przygotowania. Mleko z puszki jest produktem słodzonym, więc ciasta z jego dodatkiem nie potrzebują dodatkowego cukru. Szybkie ciasto możesz przygotować także z dodatkiem innych owoców mrożonych takich jak jagody lub maliny. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu, dlatego przygotuj je najlepiej dzień wcześniej. Ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Alergeny w cieście z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia

Lista alergenów dla ciasta z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze ciasta z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia to domowe ciasto zawierające dużą ilość kalorii. Nie powinny go spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej oraz diabetycy. Ciasto zawiera dużą ilość cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
240.42
384.67
Białko (g)
4.25
6.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
29.83
47.73
Węglowodany przyswajalne (g)
29.19
46.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
1.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
11.74
18.78
Tłuszcze nasycone (g)
11.00
17.60
Tłuszcze nienasycone (g)
0.74
1.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
108.20
173.13
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia

Koszt składników
34.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
300 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 300 g
Truskawki mrożone
400 g
8.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
7.11
Za 400 g
Galaretka
150 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Biszkopty
200 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Koszt składników
34.10