Ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia
- Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) (300 g)
- Truskawki mrożone (400 g)
- Galaretka (150 g)
- Biszkopty (200 g)
Przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia krok po kroku
W misce umieść śmietanę kremówkę, mleko skondensowane oraz truskawki i zblenduj.
Rozpuść galaretkę w 200 ml gorącej wody i dodaj do masy śmietanowej.
Wymieszaj masę.
Blaszkę wyłóż folią spożywczą.
Spód blaszki wyłóż biszkoptami i wlej masę śmietanową.
Schłodź ciasto w lodówce przez 6-8 godzin.
Więcej informacji na temat ciasta z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia
Ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia to bardzo dobry pomysł na pyszny deser. Ciasto z mlekiem skondensowanym jest kremowe i puszyste. Przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko skondensowane w puszce, śmietana kremówka, truskawki mrożone, galaretka truskawkowa, biszkopty.
Jak zrobić ciasto z mlekiem skondensowanym bez pieczenia? W misce umieść śmietanę kremówkę, mleko skondensowane oraz truskawki i zblenduj. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie i dodaj do masy śmietanowej. Wymieszaj masę. Blaszkę wyłóż folią spożywczą. Spód blaszki wyłóż biszkoptami i wlej masę śmietanową. Schłodź ciasto w lodówce przez 6-8 godzin.
Truskawki to bardzo popularne owoce sezonowe. Truskawki dostępne są w okresie od czerwca do połowy lipca. Truskawki są owocami rosnącymi na krzakach. Można je hodować także w doniczce na balkonie. Owoce zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Mają niski indeks glikemiczny i zwierają mało kalorii. Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C, która jest naturalną substancją przeciwutleniającą. Witamina C wspomaga odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Witamina C jest ponadto niezbędna do syntezy kolagenu w naszej krwi. Truskawki doskonale nadają się do mrożenia oraz przygotowywania konfitur i soków. Śmietana jest dobrym źródłem białka i łatwo przyswajalnego tłuszczu oraz bogatym źródłem wapnia. Natomiast masło zawiera duże ilości witaminy D, która u dzieci wspomaga rozwój kości a u dorosłych zapobiega osteoporozie.
Podsumowując pyszne ciasto jest łatwe do przygotowania. Mleko z puszki jest produktem słodzonym, więc ciasta z jego dodatkiem nie potrzebują dodatkowego cukru. Szybkie ciasto możesz przygotować także z dodatkiem innych owoców mrożonych takich jak jagody lub maliny. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu, dlatego przygotuj je najlepiej dzień wcześniej. Ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Alergeny w cieście z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia
Lista alergenów dla ciasta z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mleko skondensowane (zagęszczone)
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze ciasta z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia
Ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia to domowe ciasto zawierające dużą ilość kalorii. Nie powinny go spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej oraz diabetycy. Ciasto zawiera dużą ilość cukru.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.