Ciasto z mlekiem skondensowanym
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 1 puszka (400 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
- Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (5 ml)
Przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym krok po kroku
W dużym naczyniu umieść miękkie masło i mleko skondensowane. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
Dodaj jajka do masy, wymieszaj.
Dodaj mąkę pszeniczną, proszek do pieczenia i szczyptę soli do mokrych składników.
Wlej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.
Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze około 180°C przez około 30-35 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie lekko zrumieniony, a patyczek wbity w środek ciasta będzie czysty.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat ciasta z mlekiem skondensowanym
Ciasto z mlekiem skondensowanym jest bardzo puszyste i wilgotne, dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis.
Oprócz tego, że jest niesamowicie pyszne w smaku, to dodatkowo jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim każdy nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.
Zatem jak zrobić ciasto z mlekiem skondensowanym?
Do jego przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, które dostaniesz w każdym sklepie, czyli mąka, jajka, masło i mleko skondensowane z puszki.
Mleko zagęszczone charakteryzuje się wyższą kalorycznością niż zwykłe mleko, dodatkowo zawiera dużo więcej cukru. Dlatego do przygotowania ciasta zachęcam Cię do użycia mleka niesłodzonego. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Jeśli zdecydujesz się na słodzone mleko skondensowane, nie ma potrzeby dodawania cukru, gdy wybierzesz mleko niesłodzone, dodaj odrobinę cukru, aby ciasto miało słodki posmak.
Nie ma znaczenia, jaki rodzaj cukru użyjesz, może to być cukier biały lub brązowy. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Nasze ciasto nie będzie drożdżowe, dlatego przygotujemy je w bardzo szybki sposób. Wystarczy, że mleko zmiksujesz z masłem w misce, do momentu uzyskania gładkiego kremu.
Następnie, dodaj proszek do pieczenia, wbijaj po jednym jajku, wciąż miksując. Na końcu dodaj mąkę, najlepiej przesianą przez sito, wtedy nasze ciasto będzie bardziej puszyste. Całość wymieszaj drewnianą łyżką. Nie miksuj, ponieważ może zrobić się zakalec.
Zdecydowanie lepszym wyborem na końcu będzie wymieszanie masy łyżką. Następnie, przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
Skoro już znasz przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym, koniecznie go wypróbuj i przygotuj pyszny deser.
Alergeny w cieście z mlekiem skondensowanym
Lista alergenów dla ciasta z mlekiem skondensowanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mleko skondensowane (zagęszczone)
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z mlekiem skondensowanym
Mleko skondensowane jest bardziej kaloryczne i zawiera dużo więcej cukru niż tradycyjne mleko. Zachęcam do skorzystania z mleka skondensowanego bez cukru.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
-
mleko,
mąka pszenna,
jajka,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.