Ciasto z mlekiem kokosowym
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone - 1/2 szklanki (125 ml)
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
- Mleczko kokosowe - 1 puszka (400 ml)
- Wiórki kokosowe - 1/2 szklanki (125 g)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
Przepis na ciasto z mlekiem kokosowym krok po kroku
Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i napój roślinny wrzuć do jednej miski i dokładnie wymieszaj.
Wylej ciasto na blachę i upiecz w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C.
Mleko kokosowe, olej i wiórki włóż do rondelka, delikatnie podgrzewaj i odłóż do ostygnięcia.
Przelej kokosową masę na upieczony biszkopt i odłóż do lodówki na minimum godzinę.
Do garnka włóż gorzką czekoladę i odrobinę mleka kokosowego, podgrzewaj do momentu rozpuszczenia.
Polej ciasto czekoladową polewą. Posyp wiórkami kokosowymi.
Ciasto jest gotowe do spożycia.
Więcej informacji na temat ciasta z mlekiem kokosowym
Zapewne każdy z nas zna baton bounty. To pyszne połączenie puszystej białej masy z wiórkami kokosowymi, gdzie całość jest oblana czekoladą.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z mlekiem kokosowym, które smakuje bardzo podobnie.
Dodatkowo nasze pyszne ciasto będzie w 100% wegańskie, czyli nie będzie ono zawierało żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Ciasto z mlekiem kokosowym w swoim składzie będzie zawierało napój roślinny zamiast mleka. Śmiało możesz zdecydować się na dowolny rodzaj napoju roślinnego. Pamiętaj, aby zwracać uwagę na skład, nie powinien on zawierać dodatkowej porcji cukru.
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować cukier, mąkę, kakao, napój roślinny, olej rzepakowy, mleczko kokosowe, wiórki kokosowe i gorzką czekoladę.
Mleko kokosowe możesz wybrać w wersji light, będzie ono zawierało mniej tłuszczu niż tradycyjna wersja. Oba będą dobre w smaku.
W pierwszej kolejności przygotujemy nasz czekoladowy biszkopt. Następnie przejdziemy do przygotowania kokosowego kremu z wiórkami kokosowymi.
Dokładnie jak zrobić ciasto z mlekiem kokosowym opisuję nieco niżej.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Skoro mąka wybrana przejdźmy do napoju roślinnego, użyłam go celowo, ponieważ mój placek jest w wersji wegańskiej, dlatego należy wyeliminować mleko. Warto zamienić je na dowolny napój roślinny, nie ma znaczenia czy będzie on migdałowy, sojowy, czy ryżowy. To zależy już tylko od Twoich preferencji żywieniowych. Przy wyborze kakao, zwróć uwagę na jego wysoką zawartość. W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Do przygotowania polewy najlepiej sprawdzi się czekolada gorzka o wysokiej zawartości kakao.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, skorzystaj z niego i przygotuj najlepsze ciasto kokosowe dla całej swojej rodziny.
Alergeny w cieście z mlekiem kokosowym
Lista alergenów dla ciasta z mlekiem kokosowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
Wartości odżywcze ciasta z mlekiem kokosowym
Do przygotowania ciasta możesz użyć mleka kokosowego w wersji light, będzie ona zawierało mniejszą ilość tłuszczu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.