Ciasto z mleka skondensowanego i galaretek
- Galaretka (210 g)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) (300 g)
- Jogurt naturalny 2% - 2 szklanki (500 g)
- Biszkopty (250 g)
Przepis na ciasto z mleka skondensowanego i galaretek krok po kroku
Każdą galaretkę rozpuść w 200 ml wrzącej wody.
Do każdej z galaretek wlej po 100 ml mleka skondensowanego i 160 g jogurt naturalnego, wymieszaj.
Schłodź masę w lodówce.
Blaszkę wyłóż folią spożywczą.
Na spodzie blaszki ułóż biszkopty.
Masy z galaretek powinny zacząć tężeć.
Wylej masy jedna na drugą, delikatnie, aby kolory się nie zmieszały.
Schłodź ciasto w lodówce przez 4 godziny.
Więcej informacji na temat ciasta z mleka skondensowanego i galaretek
Ciasto z mleka skondensowanego i galaretek to świetny pomysł na szybkie do zrobienia ciasto. Galaretki owocowe pozwalają na uzyskanie kolorowego ciasta. Mleko z puszki świetnie zastąpi dodatek cukru do słodkiego wyrobu. Ciasto należy schłodzić w lodówce przed podaniem. Przepis na ciasto z mleka skondensowanego i galaretek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko skondensowane w puszce, galaretka truskawkowa, galaretka agrestowa, galaretka cytrynowa, jogurt naturalny, biszkopty.
Jak zrobić ciasto z mleka skondensowanego i galaretek? Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie. Do każdej z galaretek wlej mleko skondensowane i wymieszaj. Schłodź masę w lodówce. Blaszkę wyłóż folią spożywczą. Na spodzie blaszki ułóż biszkopty. Masy z galaretek powinny zacząć tężeć. Wylej masy jedna na drugą, delikatnie, aby kolory się nie zmieszały. Schłodź ciasto w lodówce przez 4 godziny.
Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Galaretki owocowe produkowane są z dodatkiem żelatyny, którą produkuje się z kopyt i skór zwierzęcych. Żelatynę można zastąpić roślinną żelatyną zwaną agarem. Produkuje się go z glonów morskich. Gotowe galaretki można zastąpić galaretkami domowej roboty, które wykonasz z soków owocowych i żelatyny lub agaru.
Podsumowując szybkie ciasto z galaretek to bardzo dobry pomysł na pyszny deser, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Łatwe ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce, więc przygotuj je kilka godzin przed podaniem. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Alergeny w cieście z mleka skondensowanego i galaretek
Lista alergenów dla ciasta z mleka skondensowanego i galaretek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mleko skondensowane (zagęszczone)
- Jogurt naturalny 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze ciasta z mleka skondensowanego i galaretek
Ciasto z mleka skondensowanego i galaretek to słodki wyrób zawierający dużą ilość cukru, który gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi. Ciasto jest jednak niskokaloryczne i dobrze sprawdzi się jako zastępstwo ciast z kremem śmietanowym.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.