Ciasto z mleka skondensowanego i galaretek

Opublikowano: 24.02.2022 r., 15:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowe ciasto na czarnym talerzu
Ciasto z mleka skondensowanego i galaretek
Ciasto z mleka skondensowanego i galaretek to świetna propozycja na pyszne ciasto. Ciasto bez pieczenia to jest szybkie do przygotowania. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
371 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Galaretka (210 g)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) (300 g)
  • Jogurt naturalny 2% - 2 szklanki (500 g)
  • Biszkopty (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duża miska, blaszka do pieczenia, folia spożywcza

Przepis na ciasto z mleka skondensowanego i galaretek krok po kroku

Każdą galaretkę rozpuść w 200 ml wrzącej wody.

Do każdej z galaretek wlej po 100 ml mleka skondensowanego i 160 g jogurt naturalnego, wymieszaj.

Schłodź masę w lodówce.

Blaszkę wyłóż folią spożywczą.

Na spodzie blaszki ułóż biszkopty.

Masy z galaretek powinny zacząć tężeć.

Wylej masy jedna na drugą, delikatnie, aby kolory się nie zmieszały.

Schłodź ciasto w lodówce przez 4 godziny.

Jak oceniasz przepis na ciasto z mleka skondensowanego i galaretek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z mleka skondensowanego i galaretek

Ciasto z mleka skondensowanego i galaretek to świetny pomysł na szybkie do zrobienia ciasto. Galaretki owocowe pozwalają na uzyskanie kolorowego ciasta. Mleko z puszki świetnie zastąpi dodatek cukru do słodkiego wyrobu. Ciasto należy schłodzić w lodówce przed podaniem. Przepis na ciasto z mleka skondensowanego i galaretek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko skondensowane w puszce, galaretka truskawkowa, galaretka agrestowa, galaretka cytrynowa, jogurt naturalny, biszkopty.

Jak zrobić ciasto z mleka skondensowanego i galaretek? Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie. Do każdej z galaretek wlej mleko skondensowane i wymieszaj. Schłodź masę w lodówce. Blaszkę wyłóż folią spożywczą. Na spodzie blaszki ułóż biszkopty. Masy z galaretek powinny zacząć tężeć. Wylej masy jedna na drugą, delikatnie, aby kolory się nie zmieszały. Schłodź ciasto w lodówce przez 4 godziny.

Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Galaretki owocowe produkowane są z dodatkiem żelatyny, którą produkuje się z kopyt i skór zwierzęcych. Żelatynę można zastąpić roślinną żelatyną zwaną agarem. Produkuje się go z glonów morskich. Gotowe galaretki można zastąpić galaretkami domowej roboty, które wykonasz z soków owocowych i żelatyny lub agaru.

Podsumowując szybkie ciasto z galaretek to bardzo dobry pomysł na pyszny deser, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Łatwe ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce, więc przygotuj je kilka godzin przed podaniem. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Alergeny w cieście z mleka skondensowanego i galaretek

Lista alergenów dla ciasta z mleka skondensowanego i galaretek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Jogurt naturalny 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze ciasta z mleka skondensowanego i galaretek

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z mleka skondensowanego i galaretek to słodki wyrób zawierający dużą ilość cukru, który gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi. Ciasto jest jednak niskokaloryczne i dobrze sprawdzi się jako zastępstwo ciast z kremem śmietanowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
224.99
371.24
Białko (g)
6.95
11.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
41.48
68.44
Węglowodany przyswajalne (g)
41.31
68.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.17
0.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
3.48
5.74
Tłuszcze nasycone (g)
2.53
4.18
Tłuszcze nienasycone (g)
0.95
1.56
Cholesterol (mg)
32.70
53.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina C (mg)
0.62
1.02
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
209.31
345.36
Wapń (mg)
151.35
249.73
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.58
0.97
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mleka skondensowanego i galaretek 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z mleka skondensowanego i galaretek

Koszt składników
27.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Galaretka
210 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
5.04
Za 210 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
300 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 300 g
Jogurt naturalny 2%
500 g
2 szklanki
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
4.33
Za 500 g
Biszkopty
250 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
6.25
Za 250 g
Koszt składników
27.10