Ciasto z miodem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (3 szt.)
- Miód - 3 łyżki (30 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (10 g)
- Orzechy laskowe - 1/4 szklanki (60 g)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
- Sok z cytryny (50 ml)
Przepis na ciasto z miodem krok po kroku
W garnku podgrzej, cukier, jajka i miód.
Wsyp mąkę i sodę oczyszczoną. Wlej masę co blaszki do pieczenia.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i polej ostudzone ciasto, całość posyp posiekanymi orzechami.
-
Miodownik z kaszą manną
-
Miodowiec z kaszą manną
-
Ciasto miodownik
-
Ciasto miodowe
-
Miodownik z orzechami
-
Ciasto czeskie
-
Miodownik królewski
-
Szybki i prosty miodownik
-
Miodownik tradycyjny
-
Miodownik z kaszą manną i powidłami
-
Miodownik z masą budyniową
-
Miodownik z orzechami i budyniem
-
Miodownik z serem
-
Miodownik thermomix
-
Masa grysikowa do miodownika
-
Miodownik z kajmakiem
-
Lekach
-
Miodownik
Więcej informacji na temat ciastu z miodem
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na ciasto z miodem. To klasyczny, puszysty placek, który kocha chyba każdy, dodatkowo przygotujesz go w dosłownie chwilę dzięki wykorzystaniu podstawowych składników i miodu.
Składniki dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.
Ciasto z miodem jest pyszne w smaku, a wbrew pozorom bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach.
Zatem, jak zrobić ciasto z miodem na imprezę?
W pierwszej kolejności w garnku podgrzej, cukier, jajka i miód. Wsyp mąkę i sodę oczyszczoną. Wlej masę co blaszki do pieczenia. Następnie upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i polej ostudzone ciasto, całość posyp posiekanymi orzechami.
Nasze łatwe ciasto jest dobre do spożycia. Wypróbuj mój sprawdzony przepis i przygotuj go w swoim domu.
Będzie to dobry pomysł na deser dla całej rodziny. W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie to ciasto jest szybkie i łatwe. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier trzcinowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Alergeny w cieście z miodem
Lista alergenów dla ciastu z miodem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
Wartości odżywcze ciastu z miodem
Możesz użyć dowolnych orzechów do ciasta miodowego.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.