Ciasto z mikrofali bez jajek
- Mąka pszenna typ 550 (60 g)
- Kakao niesłodzone (20 g)
- Cukier (20 g)
- Mleko 2% (30 ml)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Posypka czekoladowa (15 g)
Przepis na ciasto z mikrofali bez jajek krok po kroku
Mąkę pszenną wymieszaj z kakao i cukrem.
Wlej olej i mleko. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do kubeczka i udekoruj posypką czekoladową.
Włóż do mikrofali i piecz przez 2 minuty.
-
Ciasto z mikrofali
-
Babka z mikrofali
-
Ciasto w kubku
-
Ciasto z mikrofali w kubku
-
Murzynek z mikrofali
-
Pizza z mikrofali
-
Babeczka z mikrofali
-
Muffinek z mikrofali
-
Ciasto czekoladowe z mikrofali
-
Sernik z mikrofali
-
Murzynek w kubku
-
Bezy z mikrofali
-
Szarlotka z mikrofali
-
Ciasto z mikrofali z nutellą
-
Mech jadalny z mikrofali
-
Ciasto z mikrofali waniliowe
-
Biszkopt z mikrofali
-
Ciasto z mikrofali
Więcej informacji na temat ciasta z mikrofali bez jajek
Ciasto z mikrofali bez jajek jest świetną opcją dla osób, które z różnych powodów nie mogą sięgać po ten dodatek w swojej diecie. To ciasto jest proste i smaczne.
Przepis na ciasto z mikrofali bez jajek jest doskonałą opcją, jeśli kochasz desery, a nie masz czasu, by je przygotowywać. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w każdym większym sklepie. W Polsce ciasta i ciasta są niezwykle popularne. Ciężko znaleźć osobę, która za nimi nie przepada. Jednak większość deserów niestety jest dość skomplikowanych w przygotowaniu. Z tego względu wiele osób, które przepadają za ciastem, jednak nie mają zbyt dużo czasu, rezygnują z jej przygotowania na co dzień. Istnieje jednak sposób, by ciasto przygotować w kilka chwil. Jednym z nich jest skorzystanie z mikrofali. Choć ten sprzęt domowy zwykle kojarzy się tylko z podgrzewaniem lub rozmrażaniem jedzenia, to jednak jego możliwości są dużo większe. Warto więc wykorzystać jego działanie w pełni i stworzyć z jego pomocą naprawdę ciekawy i bardzo smaczny deser. To również świetna opcja dla osób, które nie chcą przygotowywać całej blachy ciasta. W tej wersji można zrobić tylko jedną porcję, która najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Możesz podawać ją ze smacznymi lodami. Ciasta z mikrofalówki smakują równie dobrze, jak te z piekarnika, warto więc dać im szansę. Wiele osób obawia się, że sięganie po mikrofalę negatywnie wpłynie na jakość pożywienia. Pojawiają się również głosy, że takie ciasto może być niezdrowe. Nie ma jednak czego się obawiać. Kuchenka mikrofalowa jest w zupełności bezpieczna.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z mikrofali bez jajek, by było pyszne, szybkie i dobre dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego niezwykle delikatne ciasto, o bardzo słodkim smaku i niezwykle puszystej strukturze. Sprawdzi się idealnie na co dzień, gdy najdzie Cię ochota na zjedzenie czegoś słodkiego na szybko. Wtedy możesz sięgnąć właśnie po ten smaczny i niezwykle prosty wypiek. Całość zajmie tylko kilka chwil.
Alergeny w cieście z mikrofali bez jajek
Lista alergenów dla ciasta z mikrofali bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze ciasta z mikrofali bez jajek
To opcja, która zawiera dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.