Ciasto z masłem orzechowym
- Czekolada gorzka - 1 tabliczki (100 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier trzcinowy - 1 szklanka (150 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (135 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 5 łyżek (100 g)
- Cukier puder - 0,5 szklanki (60 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 1 małe opakowanie (200 ml)
- Czekolada mleczna - 1 tabliczka (100 g)
- Orzechy arachidowe (ziemne) - 3 garści (75 g)
- Mleko 1,5% - 4 łyżki (48 ml)
- Olej kokosowy - 2 łyżki (24 ml)
- Mascarpone (100 g)
Przepis na ciasto z masłem orzechowym krok po kroku
W misce ubij masło ze szklanką cukru trzcinowego.
Do masła dodawaj po jednym jajku i dokładnie wymieszaj mikserem.
Do masła dodawaj po łyżce mąki wymieszanej z kakao.
Gdy całość jest dokładnie wymieszana przelej do formy do pieczenia wyłożonej papierem.
Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Całkowicie wystudź po upieczeniu.
Śmietankę 30% ubij, dodaj mascarpone, cukier puder i masło orzechowe. Całość dokładnie wymieszaj.
Masę wylej na ciasto, włożone do formy.
Czekoladę mleczną roztop i dodaj do niej 1 łyżkę oleju kokosowego i 2 łyżki mleka. Tak samo przygotuj czekoladę gorzką.
Na wierzch ciasta wylej mleczną czekoladę, zrób wzroki czekoladą gorzką, posyp posiekanymi orzechami ziemnymi i pozostaw do ochłodzenia w lodówce.
-
Blok czekoladowy
-
Baklawa
-
Ciasto z bananami
-
Marcepan
-
Orzechowiec
-
Ciasto kinder bueno
-
Strucla makowa
-
Migdałowiec
-
Ciasto lion
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto maxi king
-
Ciasto królewicz
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto z orzechami włoskimi
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Ciasto kawowe
-
Biszkopt orzechowy
-
Ciasta z orzechami
Więcej informacji na temat ciasta z masłem orzechowym
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Ciasto z masłem orzechowym to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Szybkie ciasto z kremem orzechowym fajną propozycją na podwieczorek, po pysznym, domowym obiedzie. Proste ciasto z masłem orzechowym jest świetnym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków. Placek zachwyci swoim smakiem każdego. Ciasto możesz wykonać jako biszkopt z masłem orzechowym, a jako babka brownie polej ją masłem orzechowym. Masło orzechowe do ciasta możesz wybrać kremowe lub chrupiące. Przepis na ciasto z masłem orzechowym jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić ciasto z masłem orzechowym dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Deser ten pokochają wszyscy miłośnicy czekolady i masła orzechowego.
Alergeny w cieście z masłem orzechowym
Lista alergenów dla ciasta z masłem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
- Czekolada mleczna
- Mleko 1,5%
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
- Orzechy arachidowe (ziemne)
Wartości odżywcze ciasta z masłem orzechowym
Ciasto z masłem orzechowym to pyszne ciasto na zimno przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzenie takiego ciasta raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.